Głośna praca po włożeniu GT28R

Wszystko dotyczące użytkowania, dobierania, eksploatacji turbin oraz ew.napraw

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

zapodaj cene i tez bedzie wiadomo...
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
karpiu
Coś już wiem
Coś już wiem

Zapodam link Allegro
Część zimna wygląda ok, tylko na tej gorącej jakiś dziwny napis yeoi, żadnej tabliczki ani nic sygnowane logiem Garrett.
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

jezeli nowka, dostales gwarancje producenta i dowod zakupu?

w takim wypadku przynajmniej gwarancja powinna byc w pudle...
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
karpiu
Coś już wiem
Coś już wiem

Żadnych papierków nie dostałem. Podczas trwania aukcji pytałem o gwarancję producenta czy coś. To dostałem odpowiedź, że żaden producent nie daje gwarancji na turbosprężarki na kuleczkach. W sumie na stronie garretta czy gdzieś wyczytałem coś podobnego. Sprzedawca napisał, że może wystawić miesięczną gwarancję rozruchową... tyle, że po kupnie zapomniałem o nią się upomnieć, noi tak czy siak, suszarka weszła do auta miesiąc po kupnie...
Napiszę do sprzedawcy ale w cuda nie wierzę, coś czuję, że ładnie wdepnąłem.
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

12 miesiecy gwarancji producenta powinna miec, jezeli nowa. Pan cie w babuko chyba zrobil O_o?
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

garrett podobno rozpatruje reklamacje pod kątem wad fabrycznych - ale to ich dobra wola,

ogólnie na sprężarki do tuningu nie udziela się gwarancji,
nie ma się co dziwić - nawet idealną sprężarkę można w kilka chwil zniszczyć nieprawidłową instalacją lub użytkowaniem...
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

kazdy autoryzowany dealer garretta wystawia 12 miesieczna gwarancje producenta...
Lui
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

może żeliwo jest nierówno dokręcone i ociera wirnik

obracana była obudowa ?

kręcenie po wyłączeniu to normalne
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

Odinn..

na seryjne turbiny owszem (do klekotów)
ale nie na GTxxyy

kupowałem turbinę w Moto Remo,
z kulturą na fakturkę i oświadczeniem firmy że na turbinę gwarancji użytkowej nie ma
jeśli będzie nosiła ślady użytkowania to nie mają obowiązku uwzględnić reklamacji

to o czym piszesz to gwarancja na wady fabryczne
np. jak zaniesiesz nieużywane turbo z pękniętą muszlą to ci muszlę wymienią ;)
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

oczywiscie ze na fabryczne wady, inaczej to by nie byla gwarancja, przeciez nie pisalem inaczej?. jakby byla na uzytkowe to tak jakbys samochodem po pijaku pier** w drzewo i oddal go do naprawy gwarancyjnej... :mrgreen:

chodzi o to ze papieru nie dostal... innymi slowy, zupelny brak pochodzenia turbiny.

kundel po prostu bez rodowodu...
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

ODINN pisze:oczywiscie ze na fabryczne wady, inaczej to by nie byla gwarancja, przeciez nie pisalem inaczej?. jakby byla na uzytkowe to tak jakbys samochodem po pijaku pier** w drzewo i oddal go do naprawy gwarancyjnej... :mrgreen:
jak kupisz buty i ci się rozwalą po pół roku normalnego użytkowania to gwarancja działa
w przypadku sprężarek Garretta nie działa - gwarancja kończy się na pierwszym odpaleniu..

inaczej mówiąc - jak ci się wada fabryczna ujawni po pewnym czasie użytkowania to jesteś w dupie ;)

choć z drugiej strony gość z MotoRemo zapewniał mnie że warto reklamować jeśli się nie zawaliło (sprawdzając np. czy pójdzie 2 bary na oleju Lotosa) - idzie taki złom do centrali i badają czy była jakaś wada fabryczna...

ale ja jakoś tego nie widzę - jak się łożysko zmieli to ciężko w nim szukać wady fabrycznej ...
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Ale mowa o czesciach mechanicznych, a nie o butach :)

nie wiem jakie buty sie rozwalaja po polrocznym "chodzeniu"... chinczyki po terminie waznosci?

Chodzi to to ze "papiera nie ma", a powinien jezeli turbina jest nowa. To czy bedzie sobie reklamowal to juz wylacznie jego sprawa i zaciecie do niej.
Sprzedajacy, wg tego co powiedzial, wprowadzil go w blad mowiac ze takowej gwarancji "nie ma" i nie jest udzielana....

Kazdy nowy sprzet sprzedawany przez wieksza firme musi miec gwarancje, na dodatek na pismie itd itp, inaczej praw konsumenckich by zupelnie nie mozna bylo dochodzic, zwlaszcza przy wadach fabrycznych

gdzie na to papier kurde? skad ta nowa turbina? itd..
karpiu
Coś już wiem
Coś już wiem

@ Lui
Obudowa nie była ruszana, więc to raczej nie to.

Rozmawiałem ze sprzedającym. Generalnie człowiek od początku był bardzo w porządku, ma ponoć dowód zakupu z USA, jutro ma być w domu i mi go przesłać.
Choć nadal mnie to zastanawia czemu część gorąca nie ma loga garrett i tabliczki znamioniowej z nr seryjnym co pozwala łatwo zidentyfikować co to za turbo.

Dzwoniłem do MotoRemo z pytaniem, czy ew. same zalanie turbo, bez kręcenia potem rozrusznikiem może spowodować taki efekt. Odpowiedzieli, że wątpią by to mogło uszkodzić łożyska. Powiedzieli, żeby szczególnie zwrócić uwagę czy nie ma na pewno żadnych nieszczelności, bo to przeważnie powoduje głośną pracę.
Tu znów przypomniała się moja, może nieco naciągana teoria, rozciągających się szpilek. Zostały użyte stare, które co najmniej były używane 3 razy (nie wiem czy poprzedni właściciel kupował nowe - wątpię).

Chciałem pogadać dziś z mechanikiem jak to faktycznie było zalane (choć wiadomo, że teraz może ściemniać) ale niestety nie ma dziś go w pracy.
Tomek89
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Czytam sobie ten temat i myślę czy mnie też to sie nie zdaży. Mam nową na BB + przewody od Odina. Mam kostkę w bloku, zwęzenie w turbo tak jak ma karpiu plus takie coś

Obrazek

Śrubka do mocowania przewód-oczko-turbo(Fi~1-1.5mm) Wydaje mi się że to też jakir rodzaj ograniczenia przepływu.I tu pytanie moje:
Niejest to przeginka z tym otworem w tym elemencie :?:
Nie jest za mały i nie będzie wtedy za mało oliwy?
Dodam że w t28 ten owór miał 5-6 mm :!: mimo to padła i nie wiem czemu może z nadmiaru oliwy.Nie ma problemu jeżeli jest to za małe, wiertarka i davay davay.

Co myślicie o tym?
Ostatnio zmieniony sob 01 lis, 2008 12:17 przez Tomek89, łącznie zmieniany 2 razy.
Rice is nice
Obrazek
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

ale stara t28 miales BB czy zwykla?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Turbo”