ca18det czy sr20det

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
Neo2005
Sponsor
Sponsor
Kontakt:

Stoie przed trudną decyzją. (nissan s13)

1. Albo zakup zdrowego ca18det (co jest cięzkie do zdobycia) ale wychodzi najtaniej i nawet m<font class="red">u</font>gł bym na dzień dzisiejszy sobie na to pozwolić.

2. Dokładny remont ca18det (nie musze mówić ze dokładny remotn z robotą kosztuje 5-6 tysi na cacy) a i tak nie wiadomo co wyjdzie ze kilkaset kilometrów.

3. Czy dozbierać pieniądze i włozyc sr'a i mieć spokój? Tylko wiadomo to juz sa koszta.

Słyszałem opinie ze sr'a się nie opłaca wkładać bo za droga zabawa, od kogos innego słyszałem ze nie opłaca sie robić remontu ca18det i wkładać tyle kasy w ten silnik ze wzgledu ze jest juz stary a od innych zebym nie kupował ca18det bo to loteria :) ale cos z tych trzech opcji musze wybrać bo co zrobić?

Samochód ma być na ulice, czasem na jakieś ganianie po miescie a jak bym miał mozliwośc to na tor od czasu do czasu (powiedzmy raz w miesiacu) tez bym z checia wjechał, ale nie ma być do codziennej jazdy !!!

Wiadomo ze mody tez by były takie jak turbo,IC,wydech,walbro BEZ SZALEŃSTW :)

Prosze o wypowiedzi starych wyjadaczy jak i nowych :)
Części tuningowe bovy, naby, pasy szelkowe, wskazniki, turbo timery,stozki, kierownice i wiele wiele innych - zawsze w dobrych cenach !!! 505-205-558

Lista części: http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=14275251

My project s13 http://forum.turbokillers.com/tematy23/ ... vt9286.htm
Awatar użytkownika
ziperr
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

budzet?
'Nigdy nie jest źle, ale zawsze może być lepiej' ;]
Awatar użytkownika
piciu_s14
Coś już wiem
Coś już wiem

Ile masz pieniedzy przeznaczonych na mody silnikowe bo od tego wszystko zalezy...
Awatar użytkownika
Neo2005
Sponsor
Sponsor
Kontakt:

Narazie powiedzmy ze mam na silnik z osprzętam do ca18det (turbo t28 kupiłem juz wcześniej) (Wydech 3" i IC będzie za jakieś niecałe dwa miesiące) (pompe walbro bedzie za ok miesiąc) ale mi się nie śpieszy, moge poczekać i dozbierać ieniądze na sr'a albo powoli robić ca.
Części tuningowe bovy, naby, pasy szelkowe, wskazniki, turbo timery,stozki, kierownice i wiele wiele innych - zawsze w dobrych cenach !!! 505-205-558

Awatar użytkownika
ziperr
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Awatar użytkownika
piciu_s14
Coś już wiem
Coś już wiem

Wg MNie (zrobisz jak bedziesz uważał), lepiej jest uzbierac na SR jesli Ci sie nie spieszy a do tego linku Zipper'a trzeba troszke dodac jesli chodzi o S13
Pzdr
Awatar użytkownika
ziperr
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

co masz na mysli mowiac dodac?
z tego co przeczytalem - z calym osprzetem bez turbo, wiec wszysytko jest (bo nero napisal ze t28 juz ma)...
no chyba ze chodzi ci o mocowania silnika, etc. :)

btw. 2 "r", a nie 2 "p", k#%& 8)
Awatar użytkownika
piciu_s14
Coś już wiem
Coś już wiem

Oki sorki Ziperr :) a dodac by nalezało te etc. czyli skrzynie wiazke moduł........
Awatar użytkownika
Nero
Stały gość
Stały gość

ziperr pisze:co masz na mysli mowiac dodac?
(bo nero napisal ze t28 juz ma)...

btw. 2 "r", a nie 2 "p", k#%& 8)
Chyba Neo :) hehe :D

Ja ma tez problem z silnikiem i tez nie wiem jaka decyzje podjac ale to nie moj temat :)
Oo\_____/oO VS Oo\_____/oO
Awatar użytkownika
ziperr
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

haha..a no faktycznie zapomnialem, ze skrzynia sie przyda :P

sorry nero, faktycznie czytalem twoj temat chwile wczesniej ;)
Awatar użytkownika
faon
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

prawda jest taka, że kupując SR-a nie wiesz co będziesz miał. Miałem taki sam dylemat jak Ty. Koszta remontu CA nie będą znacznie większe niż kupno SR, a po remoncie przynajmiej masz pewność że masz zdrowy silnik. Licząc na "naprawde" zdrowego SR do swapu musisz wywalić ok 6k lub lepiej. Ja osobiście zdecydowałem się na zakucie CA po to by mieć pewność, że polatam nim bez najmiejszysz problemów. Funduszy pójdzie troszke więcej ale te pare miechów mnie nie zbawi. "Cierpliwość jest cnotą"
Awatar użytkownika
Nero
Stały gość
Stały gość

ziperr pisze:haha..a no faktycznie zapomnialem, ze skrzynia sie przyda :P

sorry nero, faktycznie czytalem twoj temat chwile wczesniej ;)
Spoko :wink:
A i dzis moje CA umarlo, to tak na marginesie...

Pozdrawiam Wszystkich i sorki za OT
Oo\_____/oO VS Oo\_____/oO
Awatar użytkownika
Neo2005
Sponsor
Sponsor
Kontakt:

faon pisze:prawda jest taka, że kupując SR-a nie wiesz co będziesz miał. Miałem taki sam dylemat jak Ty. Koszta remontu CA nie będą znacznie większe niż kupno SR, a po remoncie przynajmiej masz pewność że masz zdrowy silnik. Licząc na "naprawde" zdrowego SR do swapu musisz wywalić ok 6k lub lepiej. Ja osobiście zdecydowałem się na zakucie CA po to by mieć pewność, że polatam nim bez najmiejszysz problemów. Funduszy pójdzie troszke więcej ale te pare miechów mnie nie zbawi. "Cierpliwość jest cnotą"
6k na swapa na sr'a z robotą? Niemozliwe, ja mówie o całym zestawie na swapa a na zestaw składa sie duuuuuuuzo i jeszcze więcej pierdół :) dowiedz się dokładnie ile kosztuje pełen komplet sr'a na swapa (i to bez turbo t28) trzeba turbo kupić samemu, no chyba ze ten ktoś Ci to zrobi z turbem.

Nie będe wiedział co mam wkładając sra ale jezeli kupie z zaufanego zródła to moze nie bedzie zle?

Pozatym ładować w remont 5-6 tysi i wiedzac co mam jak wszystko moze się rozpaść po kilkuset km? I czy warto ładowac jeszcze tyle kasy w ca?

A co powiecie o silniku rok temu remontowanym, wsadzone prawie 6k, teraz jest do sprzedania za 4k, rozbity nissan z boku, silnik jezdził pół roku?

No ale wkońcu mieć sra w s13 bezcenne :) (tylko nie mówcie nic o rb25det i rb26dett bo to bajka dla mnie:) )

Dopiero pierwsza jakaś konkretniejsza odpowiedz PANOWIE NAPISZCIE COS O TYM :)

Awatar użytkownika
faon
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Z ceną może przesadziłem.
Neo cyt"Pozatym ładować w remont 5-6 tysi i wiedzac co mam jak wszystko moze się rozpaść po kilkuset km? I czy warto ładowac jeszcze tyle kasy w ca?"
Dlaczego odrazu rozpaść?
Gdy jest przeprowadzony remont silnika fachowo to pochodzi tyle co fabryczny i weż pod uwage, że obecnie dostępne części są znacznie lepiej wykonane co 20 lat temu!
Większość użytkowników CA potwierdzi, że przyczyną rozpadania się CA jest debilizm, niedopatrzenie użytkowników, a tego i SR nie wytrzyma.
Jest to twój wybór, co zrobisz tak będziesz miał. Ja bym obstawiał doprowadzenie silnika do takiego stanu jak wychodziły z fabryki (albo lepszego) i wiem że polata te 150 tyś bez najmiejszych problemów.
Awatar użytkownika
TURBO maniac
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Ja bym się nie pchał w SR. Koszty takiej operacji to prawie 2x kupno tego motoru z osprzętem i nadal nie wiesz co masz, bo taki silnik ma nalatane conajmniej 100k km. Jak swap to tylko na RB, ale to jeszcze więcej sałaty.
Zrób CA na nowych porządnych częściach i niekoniecznie kutych (pompa oliwy, panewy ACL główne + korby, ARP, KPL ori uszczelek, porządne pierścienie itd). Do tego zwykła T28 i śmigasz sobie np. na dwóch mapkach: 0,8 i 1,2 bara (~270KM).
Gdy dał gazu to wał urwoł, bo pod maską było TURBO!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”