mowilem ze skrzatyacha nawet na wolnych spaliny smierdza tak ze oczy wypadaja i lzawia
Szarpanie ....
Moderator: Moderator
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
jak spaliny smierdza to go pewnie zalewa, a skoro zalewa to lambda albo przeplywka, warto sprawdzic (podmienic)
http://www.ext.com.pl - radiolinie, teleinformatyka
moze powodaowac, u mnie przy zalewaniu nawet robi sie jakby odcinka. Sprawdzcie najpierw AFR, jesli bedzie pokazywac zalewanie to nastepnie oruruowanie, zdejmujecie rure z przepustnicy i rury co idzie do turbo, uszczelniacie, bierzecie kompresor pompujecie 1bara, jak nie bedzie nigdzie widac mydlo z woda polac na rurki, jesli beda babelki to tam spieprza powietrze, jak nie pomoze przeplywke podmienic.pitbull pisze:Jezdzilem tym autem wczoraj. Napewno zalewa tylko dlaczego . Czy nieszczelnosc dolotu moze powodowac takie az prychanie? i jeszcze jedno czarny przesadzil troche z tymi obrotami auto prycha przy wejsciu w pelen boost czyli jak teraz ma ustawione 0.6.
acha nawet na wolnych spaliny smierdza tak ze oczy wypadaja i lzawia
PS Walcze z zalewaniem jakis czas, duuuuzo jest do sprawdzenia
PS II Odlaczcie boost soneloid jesli w s13 jest cos takiego i zobaczcie czy jest tez problem
Było: 200sx s13 SR20DET
Jest: 200sx s13 CA18DET
Sprzedam s13
topics20/s-s13-18t-z-gt28rs-vt31839.htm#288454
Jest: 200sx s13 CA18DET
Sprzedam s13
topics20/s-s13-18t-z-gt28rs-vt31839.htm#288454
- janeks13 200sx
- Coś już wiem

- Kontakt:
strzelanie i szrpanie masz jak wdepniesz pełny gaz ??
ja miałem tak a jak dawałem gazu po lekku to jechał normalnie
-przyczyna
nieszczelny dolot
-przyczyna
nieszczelny dolot
- hackie
- Proszę nie bić nowego

- Kontakt:
a jakie cisnienie na listwie ???
sprawdz przewod podcisnieniowy idacy do regulatora paliwa
masz mozliwosc zmierzyc czas wtrysku ???
moze tez czujnik polozenia przepustnicy ???
sprawdz przewod podcisnieniowy idacy do regulatora paliwa
masz mozliwosc zmierzyc czas wtrysku ???
moze tez czujnik polozenia przepustnicy ???
SILVIA CA18ET / T25 / bedzie IC, wiekszy bost i remont nadwozia 
Jak dodaje powoli jest lepiej ale problem i tak występujejaneks13 200sx pisze:strzelanie i szrpanie masz jak wdepniesz pełny gaz ??
-przyczyna
nieszczelny dolot
Pozostaje sprawdzić wszystko po kolei i nic innego , nie ma cudów w końcu problem musi zostać usunięty.
- janeks13 200sx
- Coś już wiem

- Kontakt:
sprawdź dokładnie dolot u mnie był nieszczelny i przepływka wariowałaczarnyy pisze:Jak dodaje powoli jest lepiej ale problem i tak występujejaneks13 200sx pisze:strzelanie i szrpanie masz jak wdepniesz pełny gaz ??
-przyczyna
nieszczelny dolot
Pozostaje sprawdzić wszystko po kolei i nic innego , nie ma cudów w końcu problem musi zostać usunięty.
- Deephouser
- Proszę nie bić nowego

- Kontakt:
Witam.200sx'a mam od 2 miechów, i zauważyłem że od jakiegoś czasu jest szarpanie od 1.5k obrotów do 3k, posty wszystkie przeczytałem o szarpaczce, wiec teraz naukę cza w praktykę zamienić i kombinować... Oby tylko nie pompa...
Oczywiście jak dojde co to napiszę...Ech czy wszystkie nissany tak muszą mieć...
200sx S13 t25 94'- seria+MBC
częścią problemu jest/była przepływka , po gruntownym czyszczeniu przez Zwierzaka , jest dużo lepiej ale nieraz jeszcze coś prychnie i szarpnie od czasu do czasu wiec albo jeszcze cos siedzi w przepływce , albo jest jakas nieszczelnosc lub jeszcze inny problem . Jak olej jest rozgrzany do ok 95st to pojawia sie nieraz problem z wolnymi obrotami , pierwsze co zrobie jutro to jeszcze krokowy przeczyszcze i wtedy zobacze co bedzie . To na tyle z dzisiejszego placu boju 
EDIT :
Problem jest nadal , ale pojawia sie tylko na rozgrzanym silniku . Na zimnym kiedy temperatura oleju nie przekracza 100-110st wszystko jest ok auto zbiera sie bez problemu , silnik równo pracuje itp. itd. Natomiast kiedy silnik sie rozgrzeje ok 100st olej to zaczyna jakby chodzić na 3 gary , przyśpiesza nie szparpie , ale niechodzi równo na wolnych i wolne spadaja o ok 200obr . I co wy na to ? Gdzieś gubi kompresje na ciepłym ? Jedna cewka nie daje iskry na ciepłym ?
EDIT :
Problem jest nadal , ale pojawia sie tylko na rozgrzanym silniku . Na zimnym kiedy temperatura oleju nie przekracza 100-110st wszystko jest ok auto zbiera sie bez problemu , silnik równo pracuje itp. itd. Natomiast kiedy silnik sie rozgrzeje ok 100st olej to zaczyna jakby chodzić na 3 gary , przyśpiesza nie szparpie , ale niechodzi równo na wolnych i wolne spadaja o ok 200obr . I co wy na to ? Gdzieś gubi kompresje na ciepłym ? Jedna cewka nie daje iskry na ciepłym ?
- cieelak`
- Proszę nie bić nowego

Zrobiłem sobie ECCS - checker, a po co? chciałem sprawdzić bo coś mi leciutko szarpie i jest słabszy na zimnym, objawy tak do 3k obrotów, wyżej nigdy na zimnym nie probowałem....
podpinam chcecker i
1 tryb: diody nic,
2 tryb: diody nic
3 tryb obie diody migają po 5 razy, wiec niby jest OK
Rozumiem ze silnik działa w trybie normalny, i ze mam za bogata mieszankę, wiem tez ze muszę jechać wyregulować zapłon, i domyślam sie ze sonda nie żyje, ale za nic w świecie nie mogę znaleźć co oznacza to "układ regulacji działa w pętli otwartej" czy to źle czy dobrze ?
dokładny opis trybów serwisowych tutaj
http://www.turbokillers.com/content/view/31/51/
i chyba coś dużo mi pali...17 l po mieście takiej lajtowej jazdy do 3 k max, średnio 2,5k to chyba za duzo......
ps. cały temat szarpanie przeczytany wiem ze może być dużo rożnych powodów ale głownie chodzi mi o to "układ regulacji działa w pętli otwartej"
podpinam chcecker i
1 tryb: diody nic,
2 tryb: diody nic
3 tryb obie diody migają po 5 razy, wiec niby jest OK
Rozumiem ze silnik działa w trybie normalny, i ze mam za bogata mieszankę, wiem tez ze muszę jechać wyregulować zapłon, i domyślam sie ze sonda nie żyje, ale za nic w świecie nie mogę znaleźć co oznacza to "układ regulacji działa w pętli otwartej" czy to źle czy dobrze ?
dokładny opis trybów serwisowych tutaj
http://www.turbokillers.com/content/view/31/51/
i chyba coś dużo mi pali...17 l po mieście takiej lajtowej jazdy do 3 k max, średnio 2,5k to chyba za duzo......
ps. cały temat szarpanie przeczytany wiem ze może być dużo rożnych powodów ale głownie chodzi mi o to "układ regulacji działa w pętli otwartej"
-
Lukasz_007
- Coś już wiem

- Kontakt:
przekopałem cały temat i nie znalazłem problemu podobnego do mojego... tj.
telepie silnik i całą budą oraz śmierdzi benzyną ... Dzieje się tak na zimnym i na ciepłym silniku na wolnych obrotach:
800 - 900rpm - telepie ale mniej
1000rpm - mocno telepie (cały silnik i buda się trzęsie)
1200> już przestaje trząść ale nie wkręca się zbyt sprawnie na obroty...
Moje domysły to:
- świece - wymieniam za 2 dni
- wtryskiwacze???
i co dalej .... proszę o info
pozdrawiam,
Ł.
telepie silnik i całą budą oraz śmierdzi benzyną ... Dzieje się tak na zimnym i na ciepłym silniku na wolnych obrotach:
800 - 900rpm - telepie ale mniej
1000rpm - mocno telepie (cały silnik i buda się trzęsie)
1200> już przestaje trząść ale nie wkręca się zbyt sprawnie na obroty...
Moje domysły to:
- świece - wymieniam za 2 dni
- wtryskiwacze???
i co dalej .... proszę o info
pozdrawiam,
Ł.
Wyglada ze nie pali na wszystkie gary... przyczyn moze byc wiele...
1. Cewka zaplonowa lub swieca
2. Power Transistor
3. Wtryskiwacz
4. Brak kompresji
1. Cewka zaplonowa lub swieca
2. Power Transistor
3. Wtryskiwacz
4. Brak kompresji
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #005/06 Nie jestem alkoholikiem jestem koneserem bo pić nie muszę, piję bo lubię ...[/scroll]
Miałem podobną sytuacje tylko, że do tego jeszcze dymił przyczyną były świece.
Kaszi Garage
https://www.facebook.com/kaszigarage
https://www.facebook.com/kaszigarage