OK, nie bede sie spieral bo nie widzialem swojego auta od 2 tygodni i pisalem z pamieci/wyobrazni, jezeli da sie je zamontowac na slupku to OK, nie bylem tego pewien.Pajak2444 pisze:pasy 3 punktowe mozna jak najbardziej zamatowac z tylu na slupku i mozna mimo to wygodnie przewozic pasazerow! niekoliduje to z ich cialami chyba ze przewozisz z tylu ogra spedzajacego pol zycia na silowni!!
No wlasnie, to jest ten patent ktorego ja bede szukal. Nie wiem tylko jak jest z bezpieczenstwem takiej rolki, tak naprawde zaczyna ona stanowic najwazniejsze ogniwo calego systemu pasow i jak rolka pusci to tak jakbys nie mial pasow w ogole (przynajmniej na gorze). Osobiscie wolalbym miec dwie rolki (czteropunktowe pasy), zawsze masz zduplikowane potencjalne miejsce powstania zonka.Pajak2444 pisze:Mialem w swoim zyciu 4 pary pasow 3 punktowych( wszystkie firmy schroth )! mozna je zamocowac na stale do tylnego mocowania lub za posrednictwem rolki!! wteddy pasy gwarantuja super trzymanie ale i wygode bo mozna bez ich odpinania siegnac do radia( rolka bezwladnosciowa)!
I tu Ty nie masz racji. Gadałem o tym w swoim czasie z rajdowcami. Właśnie dlatego rajdówka z homologacją musi mieć pas między nogami, że właśnie że się da. Przy poważnym dzwonie jak się oderwie fotel od podłogi i przesunie do tyłu pasy się poluzują i będzie teoretycznie możliwe wyjście ciała dołem.Pajak2444 pisze:Z pasow szelkowych nieda sie wypasc dolem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
To jest jakas niedorzecznosc!!!te pasy niesa zapinane na szyi tylko na PASIE !! poprowadzone sa przez przelotki do podlogi wiec dyskwalifikuje to mozliwosc rozluznienia sie pasa i przeslizniecia sie dolem(pod pasem)
A przepraszam jaki jest sens montowania 4 punktowego pasa w mniej niz 4 punktach?Pajak2444 pisze:Karrlos! Niezauwazysz roznicy w pasach 3 i 4 punktowych chyba ze zeczywiscie 4 punkty zamatujesz w 4 roznych punktach-wtedy pas niebedzie przy szyi pracowal na boki!!
No tak, to jest dobry pomysł i przy jego zastosowaniu faktycznie 3-punktowe są najlepsze.Pajak2444 pisze:Na czas zawodow mozna napinacz zaciac i beda sie zachowywaly jak pasy stale!! jesli chcemy po zawodach bawic sie w majsterkowicza to mozna kupic napinacz i dokladke stala !! dokladka stala matowana jest w miejsce napinacza bezwladnosciowego, eliminujac w ten sposob niebezpieczenstwo odblokowania napinacza,a przez to poluznienia pasa !!