Car audio
Moderator: Moderator
-
Anonymous
Co do Alpinek to starsze modele sprzed 2001 niezadobrze sobie radziły z CD-R, rozwiązaniem jest stosoanie płyt CD-R przystosowanych do nagrywania muzyki, tzw CDR for Music Only.
-
Goranowa
Skoro nie chce ni sie spac, to pochwale sie Wam jeszcze jedna ozdoba mojego wspanialego cygara (
)
Otoz mam nareszcie................RADIO!!!!
Ogladam JVC, bardzo bylo ladne, ale skoro spec
powiedzial ze w tych cenowych widelkach tylko Blaupunkt albo Kenwood, to z bolem i pelna watpliwosci zdecydowalam sie na Blaupunkt-a.
Powiedzialam chlopaki, podlaczamy, pojezdze sobie, najwyzej jutro wyjmiemy.
Podlaczyli, ja wsiadlam, odpalilam, i wszystko sie zapalilo na rozne bursztynowo-niebiesko-czerwono. I moje plebejskie poczucie smaku oszalalo.
Zmierzajac do konca:
[scroll]Mam radio i jest piekne. [/scroll]
Otoz mam nareszcie................RADIO!!!!
Ogladam JVC, bardzo bylo ladne, ale skoro spec
Powiedzialam chlopaki, podlaczamy, pojezdze sobie, najwyzej jutro wyjmiemy.
Podlaczyli, ja wsiadlam, odpalilam, i wszystko sie zapalilo na rozne bursztynowo-niebiesko-czerwono. I moje plebejskie poczucie smaku oszalalo.
Zmierzajac do konca:
[scroll]Mam radio i jest piekne. [/scroll]
-
Goranowa
Moge podpiac zmieniarke. Do tego modelu.
A kasetowy, bo nie mam kasetowego w domu.
Wiec nie mam gdzie sluchac kaset.
Wystarczy ze musialam odbyc nic nie wyjasniajaca rozmowe ze sprzedawca, ktory mnie chcial przekonac, zebym kupila taki do odtwarzania MP3.
A ja jestem uparta i mnie nie mozna tak latwo przekonac. Rozmowa wiec trwala dlugo i oczywiscie postawilam na swoim.
Myslalam, ze zostanie docenione, ze posluchalam rady i kupilalam Blaupunktam, a tu jakies zastrzezenia?

A kasetowy, bo nie mam kasetowego w domu.
Wiec nie mam gdzie sluchac kaset.
Wystarczy ze musialam odbyc nic nie wyjasniajaca rozmowe ze sprzedawca, ktory mnie chcial przekonac, zebym kupila taki do odtwarzania MP3.
A ja jestem uparta i mnie nie mozna tak latwo przekonac. Rozmowa wiec trwala dlugo i oczywiscie postawilam na swoim.
Myslalam, ze zostanie docenione, ze posluchalam rady i kupilalam Blaupunktam, a tu jakies zastrzezenia?
A więc z małym poślizgiem, ale... szczere słowa szacunku, uznania i oczywiście gratulacje z wyboru takiego wspaniałego radyjka jakim niewątpliwie jest [glow=blue]Blaupunkt.[/glow] 
Ostatnio zmieniony wt 30 gru, 2003 18:28 przez Maretzky, łącznie zmieniany 1 raz.
A co sądzisz o Infinity tylko 13" na przód (tak jest oryginalnie) pchane piecem?
Da radę?
Da radę?
13" (cali)? Centymetrów chyba.
Czy da rade? Na pewno da. Ale jeżeli będą napędzane piecem to koniecznie przez filtr górnoprzepustowy , gdyż duza moc przy pełnym zakresie częstotliwości może uszkodzić głośnik. A do pełni szczęścia (i zakresu) 13-tki powinno sie uzupełnić jakimś subwooferkiem, najlepiej w skrzyni zamkniętej, ponieważ taki ma odpowiednią ilość basu średniego, którego 13-tką brakuje.
Czy da rade? Na pewno da. Ale jeżeli będą napędzane piecem to koniecznie przez filtr górnoprzepustowy , gdyż duza moc przy pełnym zakresie częstotliwości może uszkodzić głośnik. A do pełni szczęścia (i zakresu) 13-tki powinno sie uzupełnić jakimś subwooferkiem, najlepiej w skrzyni zamkniętej, ponieważ taki ma odpowiednią ilość basu średniego, którego 13-tką brakuje.
Ostatnio zmieniony śr 31 gru, 2003 14:15 przez Maretzky, łącznie zmieniany 2 razy.
Mam zwrotnicę w zestawie - wystarczą ?
Słuchałem ostatnio w sklepie nowej Alpiny (model 9802 chyba) z roku 2003. i na płytkach CD-R (nie tylko do audio) też były kłopoty...MACIOR pisze:Co do Alpinek to starsze modele sprzed 2001 niezadobrze sobie radziły z CD-R, rozwiązaniem jest stosoanie płyt CD-R przystosowanych do nagrywania muzyki, tzw CDR for Music Only.
W jakim zestawie - głośnikowym czy we wzmacniaczu?Cool pisze:Mam zwrotnicę w zestawie - wystarczą ?
Żadko który zestaw głośnikowy ma zwrotnice (moze akurat taki masz). Zazwyczaj są to filtry rozdzielające sygnał na głośnik i tweeter. To nic nie da, bo zwrotnica rozdziela, a nie odcina.
Dobre końcówki mocy mają takie filtry (często z rególowaną częst. odcięcia), a te super wypasione (czyt. br. drogie) mają nawet regulację stromości nachylenia zbocza.
Jezeli wzmacniacz ma niewielką moc, a głośniki dużą wytrzymałość, to stosowanie zwrotnic nie jest konieczne, ale przy wyższych poziomach głośności moze trzeszczeć i chrypać (albo hrypać)
-
Goranowa
Ja bym powiedziala "chrypieć",
bo chrypać to nie znam takiego słowa...
Chyba ze mowimy a jakims wysoko technicznym jezyku, bo przeciez tak tez moze byc.
Chyba ze mowimy a jakims wysoko technicznym jezyku, bo przeciez tak tez moze byc.
-
Anonymous
Co do głośników 13cm to nieuznaje ich w autach, tymbardziej Infinity, grają bardzo podobnie jak JBL, osobiście wolałbym poszukać czegoś innego za podobne pieniądze, a wybór jest nawet spory. Powiedz jakimi funduszami dyponujesz to postaram się coś doradzić, chyba że już masz te głośniki, jak tak to możesz wtyłumić drzwi (koło 5-10kg przybędzie), jakość odtwarzanego dzwięku poprawi się znacznie, można też głosniki przytwierdzić do drzwi przez specjalne pierścienie z MDF co sprawi że będą szytwniej umieszczone i niebędą wpadały w rezonansy z drzwiami.
Co do Alpine 9802 to niestety najniższy model, czyli bebechy też z pierwszego sortu raczej nie są, ja sobie wreszcie poradziłem z laserem w Alpince, wreszcie znalazłem płyty które bezproblemowo czyta i niekosztują majątku
Inni rozwiązywali ten problem poprzez regulacje strumienia lasera ale niestety pogarszała się jakość 
Co do Alpine 9802 to niestety najniższy model, czyli bebechy też z pierwszego sortu raczej nie są, ja sobie wreszcie poradziłem z laserem w Alpince, wreszcie znalazłem płyty które bezproblemowo czyta i niekosztują majątku