Car audio

Porady i problemy związane z muzą

Moderator: Moderator

Anonymous

Co do Alpinek to starsze modele sprzed 2001 niezadobrze sobie radziły z CD-R, rozwiązaniem jest stosoanie płyt CD-R przystosowanych do nagrywania muzyki, tzw CDR for Music Only.
Goranowa

Skoro nie chce ni sie spac, to pochwale sie Wam jeszcze jedna ozdoba mojego wspanialego cygara ( :mrgreen: )
Otoz mam nareszcie................RADIO!!!!
Ogladam JVC, bardzo bylo ladne, ale skoro spec :roll: powiedzial ze w tych cenowych widelkach tylko Blaupunkt albo Kenwood, to z bolem i pelna watpliwosci zdecydowalam sie na Blaupunkt-a.
Powiedzialam chlopaki, podlaczamy, pojezdze sobie, najwyzej jutro wyjmiemy.
Podlaczyli, ja wsiadlam, odpalilam, i wszystko sie zapalilo na rozne bursztynowo-niebiesko-czerwono. I moje plebejskie poczucie smaku oszalalo.

Zmierzajac do konca:
[scroll]Mam radio i jest piekne. [/scroll]
Anonymous

Gratulacje 8) można wiedzieć jaki model :?:
Goranowa

Juz ci mowie....
To chyba to: Ravenna C32.
A chcesz wymontowac mi? 8)
Kasetowy.
Awatar użytkownika
Maretzky
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

A dlaczego kasetowy???? Przecież czysta płyta CD jest kilkakrotnie tańsza od kasety.
I do tego płyty są łatwiejsze w obsłudze nie mówiąc juz o jakości dzwięku.
Swoją drogą ja tez mam radyjo na kasety :D (ale do tego zmieniacz na CD).
Obrazek
Goranowa

Moge podpiac zmieniarke. Do tego modelu.
A kasetowy, bo nie mam kasetowego w domu.
Wiec nie mam gdzie sluchac kaset.
Wystarczy ze musialam odbyc nic nie wyjasniajaca rozmowe ze sprzedawca, ktory mnie chcial przekonac, zebym kupila taki do odtwarzania MP3.
A ja jestem uparta i mnie nie mozna tak latwo przekonac. Rozmowa wiec trwala dlugo i oczywiscie postawilam na swoim.
Myslalam, ze zostanie docenione, ze posluchalam rady i kupilalam Blaupunktam, a tu jakies zastrzezenia? :? :mrgreen:
Awatar użytkownika
Maretzky
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

A więc z małym poślizgiem, ale... szczere słowa szacunku, uznania i oczywiście gratulacje z wyboru takiego wspaniałego radyjka jakim niewątpliwie jest [glow=blue]Blaupunkt.[/glow] :P
Ostatnio zmieniony wt 30 gru, 2003 18:28 przez Maretzky, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
Cool
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

A co sądzisz o Infinity tylko 13" na przód (tak jest oryginalnie) pchane piecem?

Da radę? :roll:
Awatar użytkownika
Maretzky
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

13" (cali)? Centymetrów chyba.
Czy da rade? Na pewno da. Ale jeżeli będą napędzane piecem to koniecznie przez filtr górnoprzepustowy , gdyż duza moc przy pełnym zakresie częstotliwości może uszkodzić głośnik. A do pełni szczęścia (i zakresu) 13-tki powinno sie uzupełnić jakimś subwooferkiem, najlepiej w skrzyni zamkniętej, ponieważ taki ma odpowiednią ilość basu średniego, którego 13-tką brakuje.
Ostatnio zmieniony śr 31 gru, 2003 14:15 przez Maretzky, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek
Awatar użytkownika
Cool
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Mam zwrotnicę w zestawie - wystarczą ?
Awatar użytkownika
dr Mike
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

MACIOR pisze:Co do Alpinek to starsze modele sprzed 2001 niezadobrze sobie radziły z CD-R, rozwiązaniem jest stosoanie płyt CD-R przystosowanych do nagrywania muzyki, tzw CDR for Music Only.
Słuchałem ostatnio w sklepie nowej Alpiny (model 9802 chyba) z roku 2003. i na płytkach CD-R (nie tylko do audio) też były kłopoty... :cry:
Awatar użytkownika
Maretzky
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

Cool pisze:Mam zwrotnicę w zestawie - wystarczą ?
W jakim zestawie - głośnikowym czy we wzmacniaczu?
Żadko który zestaw głośnikowy ma zwrotnice (moze akurat taki masz). Zazwyczaj są to filtry rozdzielające sygnał na głośnik i tweeter. To nic nie da, bo zwrotnica rozdziela, a nie odcina.
Dobre końcówki mocy mają takie filtry (często z rególowaną częst. odcięcia), a te super wypasione (czyt. br. drogie) mają nawet regulację stromości nachylenia zbocza.
Jezeli wzmacniacz ma niewielką moc, a głośniki dużą wytrzymałość, to stosowanie zwrotnic nie jest konieczne, ale przy wyższych poziomach głośności moze trzeszczeć i chrypać (albo hrypać) :D
Obrazek
Goranowa

Ja bym powiedziala "chrypieć", :? bo chrypać to nie znam takiego słowa... :wink:
Chyba ze mowimy a jakims wysoko technicznym jezyku, bo przeciez tak tez moze byc. :|
Awatar użytkownika
Maretzky
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

Cool pisze:A co sądzisz o Infinity tylko 13" na przód (tak jest oryginalnie) :roll:
Czepiam sie tych " cali a sam napisałem 16" zamiast cm. Ale juz poprawiłem.
Sorki Cool.
Obrazek
Anonymous

Co do głośników 13cm to nieuznaje ich w autach, tymbardziej Infinity, grają bardzo podobnie jak JBL, osobiście wolałbym poszukać czegoś innego za podobne pieniądze, a wybór jest nawet spory. Powiedz jakimi funduszami dyponujesz to postaram się coś doradzić, chyba że już masz te głośniki, jak tak to możesz wtyłumić drzwi (koło 5-10kg przybędzie), jakość odtwarzanego dzwięku poprawi się znacznie, można też głosniki przytwierdzić do drzwi przez specjalne pierścienie z MDF co sprawi że będą szytwniej umieszczone i niebędą wpadały w rezonansy z drzwiami.

Co do Alpine 9802 to niestety najniższy model, czyli bebechy też z pierwszego sortu raczej nie są, ja sobie wreszcie poradziłem z laserem w Alpince, wreszcie znalazłem płyty które bezproblemowo czyta i niekosztują majątku :D Inni rozwiązywali ten problem poprzez regulacje strumienia lasera ale niestety pogarszała się jakość :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”