Wydech 3' s13 CA18DET [FOTO]

kolektory wydechowe, tłumiki, downpipe, itp.

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Obrazek

http://cgi.ebay.com/ebaymotors/GREDDY-S ... 4992QQrdZ1

no taki dump pipe to ja rozumiem... :)

tylko miejsce na sensor jakies inne... ale... podoba mi sie... :P tylko cena...
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
Awatar użytkownika
Coobcio
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

między czymś takim a najtańszą chińską nogą nie sądzę by bez podnoszenia doładowania różnica była większa jak 1KM...
Nissan Primera 2.0 + Home Made Turbo [320KM/420Nm @ 1 bar] http://www.streetracing.pl/forum/viewto ... 88&start=0

Almera GTi Dupowóz [145KM/168Nm>>167KM/197Nm]

Najnowsze dziecko 200SX S14'96 [335KM/468Nm @ 1 bar] REANIMACJA
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

ale o ile lepsze samopoczucie... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
Awatar użytkownika
kamil
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Po remonciku wychodzi że moja turbawka tb2525 z prawie fabrycznym (bo przelotowym) ładuje 1.1bar. Teraz nie wiem czy się cieszyć czy wkładać choć kata żeby dmuchawka wytrzymała :)
200 SXy są zajefajne... nom czy ktoś śmie zaprzeczyć?? <killer>
Awatar użytkownika
ntr
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

ODINN pisze:strumienica czyli "header"
Jesteś pewien tego tłumaczenia? Bo wg. mnie headers to kolektor wydechowy.. :roll:
Jest:
'87 Chevrolet El Camino
'95 BMW 328i

Były:
'90 S13, CA18DET + Walbro 255l/h (rozbity/sprzedany)
'99 S14A, SR20DET + PowerFC, Scorpion cat-back @1bar (sprzedany)
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

ntr pisze:
ODINN pisze:strumienica czyli "header"
Jesteś pewien tego tłumaczenia? Bo wg. mnie headers to kolektor wydechowy.. :roll:
pewnie ze jestem pewiem :mrgreen:

kolektory wydechowy w samochodach z turbina - exhaust manifold
kolektor wydechowy w samochodach bez turbo - strumienica - exhaust header

wpisz w w amerykanskim ebaju na potwierdzenie :mrgreen:

no chyba ze sie myle i starosc mi wzrok juz maci... 8)
Awatar użytkownika
ntr
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Oj coś ja i wikipedia myślimy, że się rozmijasz z prawdą i to grubo (chyba, że ja nie wiem czym jest strumienica). Podsumowując:

exhaust manifold = exhaust header - standardowy typ kolektora wydechowego
headers = extractors - wyczynowy kolektory wydechowy tzw. barany/makarony - indywidualne rury biegnące od kazdego cylindra schodzące się w jeden

Tak czy owak oba są montowane do głowicy (wszakże po polsku to jedno i drugie zwane jest kolektorem wydechowym) a nie zamiast katalizatora ;)
Jest:
'87 Chevrolet El Camino
'95 BMW 328i

Były:
Awatar użytkownika
bazabaza
Stały gość
Stały gość

ntr pisze:Oj coś ja i wikipedia myślimy, że się rozmijasz z prawdą i to grubo (chyba, że ja nie wiem czym jest strumienica). Podsumowując:

headers = extractors - wyczynowy kolektory wydechowy tzw. barany/makarony - indywidualne rury biegnące od kazdego cylindra schodzące się w jeden

Tak czy owak oba są montowane do głowicy (wszakże po polsku to jedno i drugie zwane jest kolektorem wydechowym) a nie zamiast katalizatora ;)
ja bym nie wierzył w wszytko co pisze w wikipedii
Doładowanie jest jak narkotyk za pierwszym razem najlepsze później wydaje sie tylko słabsze i słabsze ...więc musisz ładować więcej!
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

ntr pisze:Oj coś ja i wikipedia myślimy, że się rozmijasz z prawdą i to grubo (chyba, że ja nie wiem czym jest strumienica). Podsumowując:

dobra - wpisz w ebayu exhaust manifold i exhaust header i luknij na wyniki.

co prawda czesc exhaust manifoldow bedzie nie do turbawki - ale beda to standardowe OEMowe czesci.
zreszta w wiekszosci przypadkow uzywaja obu nazw (zapewne zeby latwiej odnalezc ich produkt na ebayu) - co wg mnie jest bledem.
Bo strumienica w civicu to nie jest to samo co kolektor w s13.
Awatar użytkownika
ntr
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Ja Ci tylko podaję prawidłowe tłumaczenie i definicję z encyklopedii. Jeśli uważasz, że wiesz lepiej, to cóż.. ;)
bazabaza pisze:ja bym nie wierzył w wszytko co pisze w wikipedii
OK, żeby nie było niedomówień i wątpliwości:

http://www.carcare.org/Exhaust/exhaust_manifold.shtml
http://auto.howstuffworks.com/question172.htm
http://www.autoeducation.com/autoshop101/exhaust.htm

Tak więc, nie ma oddzielnej nazwy na "kolektor wydechowy pod turbo" poza "turbo exhaust manifold" lub "turbo exhaust header". Natomiast strumienca, jeśli sobie ktoś jej nie zamontuje do głowicy, to na pewno nie nazywa się "header" czy "exhaust header" (co jest językowo logiczne, jako iż głowica to "cylinder head", więc tylko to co zamontowane jest za nią może, na chłopski nawet rozum, nazywać się "header").

Nie chodzi mi tutaj by wytykać błędy językowe koledze, ale by uciąć niepotrzebną dyskusję, gdy fakty są jednoznaczne i nie można z nimi zbytnio dyskutować. ;)
Jest:
'87 Chevrolet El Camino
'95 BMW 328i

Były:
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

a wiesz co ? a ja to pieprze :)

ale jak uslyszysz jak ktos na kolektor wydechowy w s13 wola strumienica to daj znac :mrgreen:
Awatar użytkownika
Pajak2444
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

DO MODERATORA temat jest WYDECH 3" s13 CA!*DET [FOTO] wiec prosze o wyciecie sprzeczek i strumienicach, headerach itp.
Panowie przejdzmy do meritum sprawy

PS moj post rowniez do usuniecia
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Nauczony doswiadczeniem, kupilem 2 dodatkowe wydechy, tym razem bezposrednio z ssautochrome, sciagnelem do UK.
Przeszly bez oplat celnych.
Cena calkowita 2 kompletow, razem z wysylka to ok 2700zl. Czyli po 1350zl za wszystko. wysylka, ok 7 dni.

Naprawde warto kupic caly komplet, bardziej sie oplaca.

Co do jakosci, to raczej nie mam jakisch wiekszych zastrzezen, jedynie nie podobalo mi sie dumpipe (znowu waskie), oraz wlot jednej rury kolektora - troche jakby krzywy w stosunku do reszty. Kolejne zastrzezenie do tego co sie dzieje w srodku kolektora, troche kanciasto.

no chyba tyle.
Awatar użytkownika
Pajak2444
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

ODINN pisze:Nauczony doswiadczeniem, kupilem 2 dodatkowe wydechy, tym razem bezposrednio z ssautochrome, sciagnelem do UK.
Przeszly bez oplat celnych.
Cena calkowita 2 kompletow, razem z wysylka to ok 2700zl. Czyli po 1350zl za wszystko. wysylka, ok 7 dni.

Naprawde warto kupic caly komplet, bardziej sie oplaca.

Co do jakosci, to raczej nie mam jakisch wiekszych zastrzezen, jedynie nie podobalo mi sie dumpipe (znowu waskie), oraz wlot jednej rury kolektora - troche jakby krzywy w stosunku do reszty. Kolejne zastrzezenie do tego co sie dzieje w srodku kolektora, troche kanciasto.

no chyba tyle.
FOTO poprosze
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

poszly juz za $$ ------> ebay :mrgreen:

w sobote dopadne aparat, moze mam zdjecia, jak rozumiem chodzi ci o foto kolektora ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ wydechowy”