scooter pisze:Heh ja doskonale wiem jak to działa bo już montowałem takie zabawki w swoim kompie.Pytałem czy ktoś to widzial już w samochodzie.Co do sprawności układu to wiele zalezy od tego czym schładzasz stronę ciepłą.Ja dosłownie zamrazalem krople wody w sekunde-dlatego pomysł zeby to w nysce wykozystać.l
[ Dodano: Pią Gru 29, 06 16:36 ]
Tak po namyśle jeszcze dodam ze ogniwo w zastosowaniu kompa musi przecież schładzać procesor (czesto około 90W) o temperaturze ponad 100stC, intercooler nie ma takiej temperatury wiec powinien dać się schłodzić dużo łatwiej bez takiej straty wydajności ogniwa.Dla tych co nie mieli nigdy styczności podam za przykład :
-ogniwo od strony ciepłej założony blok wodny by odprowadzić temperature
-od strony zimnej układu przyłozony palec lub kapnieta kropla wody
-EFEKT:kropla zamarza w ok 1sekundę a palca dłuco nie da się trzymać sam sprawdzałem
dla testów przydałoby się podłączyć 2 termometry elektroniczne.Jeden na wejściu IC drugi na wyjściu by sprawdzić efekt chłodzenia.
Może ktoś się pokusi o testy.Ja niestety nie mam na razie na to warunków.Może jak bedzie ciepło.
kiedyś to wybijałem z głowy człowiekowi z forum elektroda.pl
zrobiłem nawet obliczenia - wyszło że trzeba wymienić alternator bo ogniwa powinny mieć moc ~ 1,5kW
ale można policzyć zgrubnie
4000obr
1.8L pojemności
8.5 stopień sprężania
na każdy obrót przypadają dwa ssania, czyli 0,9L
nadciśnienie 0.8, czyli 1.8*0.9L =1,62L * 4000obr = 6480L powietrza na minutę = 108L/s
powietrze wychodzące z turbiny ma ~ 100*C (przy dużym ciśnieniu może mieć i 200*C, podobnie przy gorącej turbinie)
w tablicach można znaleźć pojemność cieplną powietrza,
stąd wyjdzie ile ciepła trzeba przepchnąć przez ogniwa żeby schłodzić 100L powietrza w ciągu sekundy do jakiejś sensownej temperatury
no i pytanie podstawowe - czym schłodzisz ciepłą stronę peltiera
jak masz u siebie to pewnie wiesz że jak się nie odbiera tego ciepła
to sprawność ogniwa dramatycznie spada..