spalanie 20 litrow?? Why?
Moderator: Moderator
-
Adam_Krakow
Witam all! Jescze jedno pytanie, nissana posiadam gdzies od miesiaca ale powiem szczerze oprocz tego ze puszcza dyma na niebiesko to do tego pali 20 litrow na 100km!
Czy to sonda lamda, czy cos innego.Mieszkam w Londynie i wizyta w nissanie mogla by rozbic moj budzet
[shadow=orange][/shadow]
Po pierwsze był temat co do spalania
szukaj
Po drugie obstawiam ciężką nogę
Po trzecie lambda
Po czwarte nieszczelność w dolocie
Po piąte może być rozregulowany na maXa
Po szóste niech się ktoś mądry wypowie
Po drugie obstawiam ciężką nogę
Po trzecie lambda
200 SXy są zajefajne... nom czy ktoś śmie zaprzeczyć?? <killer>
Wjęc tak - naj bardziej prawdopodobne wg mnie to nie szczelności - one równiez mogą byc odpowiedzialne za dymek !!!
Motywuje to doświadczeniem z nie tak dawna jak to moja maszyna spaliła na 50 km całe 50 złoty jakie jej wlałem , nastepnie po oględzinach na miejscu okazało sie ze zatarł sie tłoczek w zaworze upustowym - zakleiłem dziure zakreciłem zawor i spowrotem spalił 15 zł !!!.
Sonda lambda moze być cieńka - sprawdz błędy w kompie ! - ale tez nie koniecznie mogą powiedzieć ci prawde (bo słaba sonda jest słaba - ale działa)
Ogólnie nie sprawisz autu przykrości jezeli - wyczyścisz przepływke , wyregulujesz zapłon , wymienisz filtr powietrza i paliwa i po dokręcasz cały układ dolotowy od turbo aż po przepustnice.
Zostaje ci już albo sonda albo inna niespodzianka
Tak czy inaczej jeżeli jest obłoczek i duze spalanie to dla mnie to 90% jest dziura w układzie.
Motywuje to doświadczeniem z nie tak dawna jak to moja maszyna spaliła na 50 km całe 50 złoty jakie jej wlałem , nastepnie po oględzinach na miejscu okazało sie ze zatarł sie tłoczek w zaworze upustowym - zakleiłem dziure zakreciłem zawor i spowrotem spalił 15 zł !!!.
Sonda lambda moze być cieńka - sprawdz błędy w kompie ! - ale tez nie koniecznie mogą powiedzieć ci prawde (bo słaba sonda jest słaba - ale działa)
Ogólnie nie sprawisz autu przykrości jezeli - wyczyścisz przepływke , wyregulujesz zapłon , wymienisz filtr powietrza i paliwa i po dokręcasz cały układ dolotowy od turbo aż po przepustnice.
Zostaje ci już albo sonda albo inna niespodzianka
Tak czy inaczej jeżeli jest obłoczek i duze spalanie to dla mnie to 90% jest dziura w układzie.
Wreszcie jeździ , i to jak 
a w g prawda bez sondy sx pali 13l a z 12,5 natomiast bez czujnika temp wody od pyty. Wystarczy kody błędów sprawdzić. Nieszczelność też może być przyczyną ale wtedy by nie równo pracował i przygasał po butowaniu
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #001/06 lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
[/scroll]
[/scroll]
tak wlasnie bylo u mnieRafi pisze:Nieszczelność też może być przyczyną ale wtedy by nie równo pracował i przygasał po butowaniu
[scroll][center]*** ORDYNUSS Team *** member # 000,5/06
Jak ja sie przewrócę, to się za swoje przewrócę[/center][/scroll]

Jak ja sie przewrócę, to się za swoje przewrócę[/center][/scroll]

No zaraz zaraz Rafi , bez sondy moge sie zgodzić że pali litr więcej ale na zdupionej sądzie gdzie komp nie przechodzi w serwis i nie wykazuje błędu bo obwod jest zamknięty , a sonda działa ale nie prawidłowo , mówiąc kompowi ze za mało wachy jest on dolewa i proste.
Można jeszcze sprawdzić świece czy są czarne osmalone czy berzowe , jak czarne to znaczy ze przelewa.
Można jeszcze sprawdzić świece czy są czarne osmalone czy berzowe , jak czarne to znaczy ze przelewa.
Wreszcie jeździ , i to jak 
Jak jeżdziłem bez sondy w zimie, to spalił mi ok. 15 litrów na 70km.
-
Adam_Krakow
Witam sprawdzilem wczoraj swiece elektroda jest bezowa, natomiast reszta czarna.Czy mozecie powiedziec gdzie jest zawor upostowy? Wg tego co opisaliscie odnosnie sondy tzn. jak ja odepne i spadnie spalanie, trzeba ja poprostu wymienic.Pozdrawiam [shadow=green][/shadow]
Jeśli nic Ci o nim nie wiadomo to pewnie go nie masz
Zazwyczaj tuż przed kolektorem ssącym, ogólnie na rurach dolotowych. Wspomniano o BOVie tylko dlatego że to też przykład nieszczelności.
-
Adam_Krakow
Witam wspomnieliscie na forum o czujniku temperatury, mieliscie na mysli ten 2-pinowy czujnik odpowiedzialny za cos innego niz tylko wskaznik na blacie.
Zamowilem go wczoraj w nisssanie moze to on daje w d..pe i pali 20na 50 mil. Sprawdzilem tez napiecie na lambda sensor i troszke obiega od parametrow nowej sondy. wstawiam nowy czujnik i zobaczymy, pozniej sonda. Pozdrowionka
Zamowilem go wczoraj w nisssanie moze to on daje w d..pe i pali 20na 50 mil. Sprawdzilem tez napiecie na lambda sensor i troszke obiega od parametrow nowej sondy. wstawiam nowy czujnik i zobaczymy, pozniej sonda. Pozdrowionka
-
Adam_Krakow
Witam pomoglo pali przy spokojnej jezdzie ok 13 lit. na 100km.Ale mocy tez ubylo jak diablichajs pisze:No i jak co pomoglo???? bo mam ten sam problem z tym ze mi jeszcze obroty szaleja
-
Rengiro
Po prostu Żenua!!! Takie posty są żenujace!!!!!kamil pisze:Po pierwsze był temat co do spalaniaszukaj
Po drugie obstawiam ciężką nogę![]()
Po trzecie lambda