Witam
Wydmuchało mi uszczelki miedzy kolektorem wydechowym a blokiem niestety dostęp
jest taqm <font class="red">PIP</font> i prosze o sensowną poradę jak się za to zabraĆ co trzeba
zdemontować i rozumiem że bez kanału się nie obejdzie proszę o instukcje
dzięki
demontage of kolektor pleas help
Moderator: Moderator
- rysiul123
- Coś już wiem

- Kontakt:
Ja ostatnio zdejmowałem kolektor wydechowy w celu wymiany turbo.
1.Musisz zdiąć te osłony co som na kolektorze, odsloniom się śróby(ja nie miałem tych osłon wiec nie było z nimi problemu).
2.Ściągasz rury z dolotu przy turbo by uzyskac przestrzeń.
3.Śruby pryskasz WD ale tak konkretnie kilka razy najlepiej w kilku miniutowych odstemach( umie aż kapoało WD i czekałem z 4-5h aż WD zadziała, ale puścily elegancko)
4.Najgorszy dostemp jest do śruby na 3 cylindrze od dołu poczebny kluczyk 14 ztunngowany nie za długi.
5. Uważąj na rurki wodne i olejowe od turbo.
1.Musisz zdiąć te osłony co som na kolektorze, odsloniom się śróby(ja nie miałem tych osłon wiec nie było z nimi problemu).
3.Śruby pryskasz WD ale tak konkretnie kilka razy najlepiej w kilku miniutowych odstemach( umie aż kapoało WD i czekałem z 4-5h aż WD zadziała, ale puścily elegancko)
4.Najgorszy dostemp jest do śruby na 3 cylindrze od dołu poczebny kluczyk 14 ztunngowany nie za długi.
Najlepiej wziasc standartowa 14skte, oczko + zwykla iu przeciac na pół ;]
To najlepiej pomaga jesli idzie o dolne śruby. Wygdoniej w kanale krecić, ale z góry tez sie da.
To najlepiej pomaga jesli idzie o dolne śruby. Wygdoniej w kanale krecić, ale z góry tez sie da.
Najtansze panweki ACL RACING, SPRZEGLA EXEDY, OLEJE MOTUL, TARCZE ATE POWERDISC, KLOCKI FERODO DS PERFORMANCE, ZAWIESZENIA KONI oraz WEITEC +plus duzo duzo innych. Bezkonkurencyjne ceny !!! ABSOLUTNIE ZAWSZE !!!
http://WWW.POWER-TUNING.PL
http://WWW.POWER-TUNING.PL
Da rade to zrobić bez kanału, chociaz na kanale duzo wygodniej jest.
Ja juz 3 razy walczyłem z turbina i za kazdym razem pozniej bolą mnie przez 2 dni łapy od wyginania ich i wciskania miedzy kolektor, turbine a silnik.
Za pierwszym razem jest najgorzej, pozniej to juz jest bułka z masłem
no ale zawsze musi być ten pierwszy raz więc powodzenia.
Acha jak juz będziesz miał wszystko na wierzchu to warto przedmuchac lub wymienić przewód olejowy zasilający turbo bo zdaza sie ze sie zapycha...i wtedy turbina mówi papa.
Ja juz 3 razy walczyłem z turbina i za kazdym razem pozniej bolą mnie przez 2 dni łapy od wyginania ich i wciskania miedzy kolektor, turbine a silnik.
Za pierwszym razem jest najgorzej, pozniej to juz jest bułka z masłem
Acha jak juz będziesz miał wszystko na wierzchu to warto przedmuchac lub wymienić przewód olejowy zasilający turbo bo zdaza sie ze sie zapycha...i wtedy turbina mówi papa.
powrót do korzeni ?
-
chajs
No ja u siebie juz 4 razy to wyrkecalem i za kazdym razem taki same wiazanki ida i jak mowi MURO bola po tym lapy troche. Ale jak juz raz to zrobisz pozniej bedziesz wiedzial jak sie do tego zabrac zeby se dodatkowych problemow nie robic.
-
Jackpot
rysiul123 pisze:Ja ostatnio zdejmowałem kolektor wydechowy w celu wymiany turbo.
Ok czyli największy problem ze spodnią śrubą od 3
a własnie da sie dorobic z kartonu np:) uszczelkę między kolektorem a turbo
i czy to ma szanse działać??
aha co to znaczy stuningowana 14
- dziubas
- -#Klubowicz

- Kontakt:
a własnie da sie dorobic z kartonu np:) uszczelkę między kolektorem a turbo
i czy to ma szanse działać??
noooo coooo ty wypali ją odrazu taka uszczelka jest metalowa koszt 30 zeta
,a śruby odkręcam długą 14stka lekko zgietą
pzdr
(he he uszczelka z papieru
To jest tuning kluczyPio pisze:Najlepiej wziasc standartowa 14skte, oczko + zwykla iu przeciac na pół ;]
Karton - stary tego to nawet się nie chce komentować.
A dziury w podwoziu to na gumę do żucia, tylko taką starą ona twardnieje na amen.
EMWU is dead
wczoraj udało mi sie wymienic uszczelki kolektor<>głowica w 3.5h używając zwykłych kluczy - ale musze sobie stuningować 14 (używałem nie swoich narzędzi wiec to nie wchodziło w grę) bo najwiecej czasu straciłem własnie na 3 i 4 śrubie od dołu 
-
Jackpot
Ej Stary dopiero się uczęKarrlos pisze:To jest tuning kluczyPio pisze:Najlepiej wziasc standartowa 14skte, oczko + zwykla iu przeciac na pół ;]
Karton - stary tego to nawet się nie chce komentować.
A dziury w podwoziu to na gumę do żucia, tylko taką starą ona twardnieje na amen.
pod turbo możesz wrzucić od lublina turbo - metalowa z karbem - koszt jakieś 10-12zł - ja tak zrobiłem bo w nissanie i jc nie mieli 
p.s. ile wam pwoiedzieli za orginalną uszczelkę pod kolektor (1 szt) ?
p.s. ile wam pwoiedzieli za orginalną uszczelkę pod kolektor (1 szt) ?
jak mi sie sypną znowu to poproszę kogoś o zamówienie orginałów