Czipowanie

ECU, chip, SMT, ECU MASter, Apexi i inne wynalazki typu: EBC, kontrole trakcji, kontrole stuku,

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

zgrałem 2 filmiki z aparatu na komputer i kilkakrotnie mierzylem czasy
Niestety jakość filmiku kiepska wiec moze male bledy sa ale wydaje mi sie ze niewielkie.
3000 do 4000 - 2.8s
4000 do 5000 - 2.6s
5000 do 6000 - 2.5s
4000 do 6500 - 6.6s
wg mnie to bardzo dobre wyniki :shock:
jutro kolejna sesja filmowa :) tym razem lepsza jakosc bedzie
pomierze tez czasy odrazu na żywca stoperem bo moze filmik z aparatu ze zlą prędkoscia jest odtwarzany ??
w kazdym razie znalazlem dobry sposob na dokumentacje zmian w silniku :) za kazdym razem jak cos zmienie (wydech, dolot, cisnienie itd) bede krecil filmek i bede widzial ile jaka przerobka mi dala :)

dla porównania ...
60-130 km/h 9,6 - fiat coupe mial 7,8 - mam nadzieje ze uda mi sie nissana doprowadzic tez do takiego wyniku :)
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

to są bardzo dobre czasy ( na orginal).
Ale zwóważyłem pewna żecz. Nie dość że pogoda i temprratura teperatuze nuie równa. To jeszcze asfalt asfaltowi nie równy!
Jak mieżę się na estakadzie (gładziutki) a jak mieże na lotnisku (płyty betonowe i nie równa droga) to mam czasy średno 0.5 sek gorsze!
Jestem w szoku! nie wiedziałem że to możliwe (moje amory na diagnostyce maja 50% sprawności) Czy wy też zanotowaliście te róznice?
Pytanko Iceman? Na jaki,m begu miezysz fiata a na jakim nissana - duuuuuża różnica. Jeśli jeden i drógi nie jest na 4 biegu to to porównanie nia ma sęsu bo tylko na 4 jest przełożenie 1:1. (masy - jak sie mają jedna do drógiego?)
Z tego co słuszałem na 400m S13 sa porównywalne z Fiatami a często lepsze!
GTR Sprzedany ale Avatara spobie zostawiam z sentymentu...

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

automatyka www.horyzont.co
pokoje gościnne nad morzem we władysławowwie www.impresja.co
600-961-666
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

jarkowy pisze:To jeszcze asfalt asfaltowi nie równy!
asfalt nie był najlepszy , od polowy pomiaru sporo piachu, błota na nim bo budowa w poblizu jest
jarkowy pisze:Na jakim biegu mierzysz fiata a na jakim nissana
obydwa na 3 biegu - do ilu jest 3 bieg w nissanie ? w fiacie do 160 prawie a nissan chyba 140 tak na moje oko
jarkowy pisze:Z tego co słuszałem na 400m S13 sa porównywalne z Fiatami a często lepsze
tutaj może być mała nieścisłość. Były 2 rodzaje fiatow turbo. do 96 roku 4 cylindrowy 190km, a pozniej 5 cylindowy 220km 6,5s do 100 (i takiego wlasnie mialem). A co do 400m to nissan ma tył napęd wiec dużo łatwiej ruszyć, bo fiatem pomimo szpery na 1 biegu przy oponach 205 nie bylo mozliwosci zeby uzyc pelnego gazu i nie spalic gumy. Scigalem sie z BMW 325, ktora naprawde bardzo dobrze chodzila. Miala zrobiony dokladnie wydech i dolot. Na zlocie wszystkie fiaty dostawaly w dupsko od niej oprocz mojego :) NA 1 biegu odchodzil mi o dlugosc auta wlasnei dzieki tylnemu napedowi, ale od drugiego biegu juz go doganialem wyraznie. Mysle ze s13 po podkreceniu na 200ps bedzie chodzic tak jak ten fiat - fiat byl ciezszy 1310 kg.

ps
Jarkowy załatw mi zaworek do bleed valve :)
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

a teraz filmiki 2:
z nissana - niestety słabej jakości, zrobie lepszej :)
http://iceman.neostrada.pl/n3bieg.avi 1.9mb

dla porownania z fiata:
http://iceman.neostrada.pl/f3bieg.avi 3.8mb
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

tutaj filmik w dobrej jakości

http://iceman.neostrada.pl/n3bieg2.avi 0.9mb divx potrzebny

widać wyraźnie ze auto słabnie przed 7000 rpm. Mysle ze zmiana wydechu i dolotu pomogla by utrzymac dobre przyspieszenie az do 7000.
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

No więc porównanie 200Sx i Fiata na 3 biegu nie ma sęsu. Ale co mnie dziwi to to że fiat idzie aż do 160 a nissan do 145 - 7500obr. Co się z tym wiaże nissan powinien lepiej pryspieszać na trójce bo jest ona kródsza.

Co do mas to załąże nowy topic. Bo w ksążkach sie pisze że S13 waży 1210kg a jak ja go waże to wychodzi mi niecałe 1400 :shock: .

Co do bleeda to też w innym topicu (podam zdięcia - już wykombinowałem patęt że moge zmieniać płynnie z dokładnością do 0,2bar)

Jak się sciagną filmiki to wżuce Ciebie w tabelke. (i kolejne 2 autka którym założyłem uniwersalnego chipa)

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

600-961-666
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

niezapominaj ze fiat ma 220ps i 310Nm i naprawde silniczek jest bardzo dynamiczny
czekam na info o bleed valve :)
Awatar użytkownika
dr Mike
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Jarkowy, czekam z ogromną niecierpliwością na porównanie moich czasów bez i z czipem. Jestem ciekaw, czy odzwierciedlą moje subiektywne odczucia w czasie jazdy :twisted: :twisted:
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

Nie mogłem tabelki umieścic bo administrator dawał ciała.
Do żeczy. Pomiary wyszły duzo gożej niż za pierwszym razem (atmosfera???)
Kilka słów o Chipie na którym jeździliście.
Jest to mieszanka mojego pomysłu Stage1 (powyżej 4000 obr i z ekonomicznym trybem poniżej 4000)
Dlaczego do 4000 ekonomiczny a nie Stage 1? Bo stage 1 niewiele sie różni poniżej 4000 od orginału a poza tym chciałem pokazać swoje możliwości programowania. Efekt był taki do 4000 mół a po 4000 Kopnięcie (widoczne tylko u Mika, u Ivanchoe turbo nie daje tyle co powinno dlatego brak wyraźnej reakcji powyżej 4000 - ale i tak poprawił mu się czas poniżej 4000 obr - spowodowane jet to tym że go poprostu orginalne oprogrmowanie w trybie serwisowym zalewało - to normalne i jest to wymóg bezpieczeństwa )

Ten chip miał być uniwersalny i nie było w nim jakichś extremalnych zmian : zostało ograniczenia maxymalnego czasu wtrysku, odcięcie przeniesione zostało na 7500, cisnienie doładowania na 1,5bar, wzbogacanie mieszanki od wychylenia przepustnicy takie samo, czas trwania iskry ten sam, nieliniowość przepływomieża ta sama, wspólczynnik K (zależny od wtrysków, przepływomieza i cisnienia na szynie wtryskowej) ten sam, czas bezwładności wtrysku ten sam.
Wywalony tryb awaryjny (zakładałem że komuś coś nie bedzie działać - i jak sie później okazało miałem przeczucie - Ivanhoe ma walniętą lambde i czujnik spalania stukowego a w dodatku jego turbinka nie pompuje jak powinna)
Bardzo wyraźnie widać że S13 są bardzo różne (można porównać z czasami IceMana ze Szczecina) i nie da się uzyskać "odpowiedniego" efektu robiąc Chip "uniwersalny" - taki jest mój wniosek i jeśli ktos u mnie zamówi chipa wolał bym robic to bezpośrednio na jego wozie (przyjeżdzam do samochodu nie trzeba go wlec do mnie)

Wszystkie pomiary z chipem są podpisane.
Są też pomiaty mojego wozu z tym samym chipem jednak ostatni nazywa sie "chip" i to juz zrobiony specjalnie dla mnie (po kilku modyfikacjach - i na pograniczu wydajności pompy paliwa).

Obrazek

Szczeże powiedziawszy spodziewałem sie lepszych wyników. Wiem jednak że z każdeko z tych czasów da sie urwać nieco, ale to musi być robione pod konkretne auto.

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

600-961-666
Awatar użytkownika
200sx
Coś już wiem
Coś już wiem

Odpalilem wczoraj Stage 1 Norrisa. Snieg padal ale mysle sobie ze sprobuje. Wyjezdzajac z garazu tak mnie <font class="red">PIP</font>... ze przywalilem bokiem w swoj drugi samochod :evil: (moja kobieta jak zwykle zaparkowala za blisko :) ). To bylo na tyle. Wkurw... wrocilem do domu.
Nie poddaje sie jednak i jak troche przeschnie to bede testowac na ulicy.

Bardzo prosze bez glupich uwag :wink: .

ps. Jarkowy moj komp to 009 - brak niepokojacych objawow po zamontowaniu chipa.
Anioł
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Jakos nie moge sie doczekac tych wykresow z hamowni w s13
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

hi all

Jarkowy mysle ze sie nie obrazisz :) bo chyba konkurencji duzej niebedziesz mial.
Dla chetnych ktorzy lubia sie bawic zamieszczam linki do tego softu.
A moze by zamiescic topic tak jak na tym japonskim forum historie roznych przerobek epromu i uzyskane efekty ??? Byla by to napewno jakas baza i poznanie zachowan auta z roznymi mapami :)

a oto linki:

1. soft
http://www.925style.com/editor_direct.html

2. rozne warianty przerobek
http://www.925style.com/editor_direct.html

Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

z ciekawosci poogladalbym jak to sie robi ale zeby sciagnac ten programik trzeba jakis haslo podac ?

Oprogramowanie do Edycji dostepne jest w naszym dziale Download
Awatar użytkownika
Melchior
Coś już wiem
Coś już wiem

Wpisz jako login : romeditor
jako hasło : giveme

:)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz