Dziwne odg?osy w okolicach TURBINY czy?by wymiana. Ratujcie

Wszystko dotyczące użytkowania, dobierania, eksploatacji turbin oraz ew.napraw

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
fazolx1
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Nie no na bank nie chodzi o samo dokręcenie , uszczelki musisz kupić (są po 4zł) bo napewno już 2 niemasz , pozatym ciekawe jak bedzie ci sie robiło kontrowanie na 2 dolnych ostatnich śrubach kolektora - życze luka :)

A na marginesie , bardzo polecam owy miękki kawałek do wydechu , około 70 zł cie to wyniesie a naprawde warto bo mi sie już nie odkręca. Poprostu na Turbinie wisi cały wydech , jego praca i drgania przenoszą sie na kolektor i go systematycznie rozkrecają , wstawiająć ten elastyczny kawałek (15 cm) najlepiej mi sie wydaje VW Grupe , bo niezły materiał , gro tych drgań gubi sie na tym łączniku , ponadto sprawdz też mocowanie wydechu. Poduszki i tym podobne.
Wreszcie jeździ , i to jak ;)
Awatar użytkownika
MOGWAY
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

UDAŁO się wreszcie zrobić, nie wiem na jak długo ale dokręciłem na maxa te śruby ile wlazło, oklepałem to takim "języczkiem" podkładka i dałem kontre ze śrub z różnych materiałów o różnej rozkurczliwości termicznej... Jak narazie jest lepiej niż dobrze... teraz samochód słychać ale z tyłu :D. Co do uszczelek wszystkie są OK. a co do odkręcania to po ostatnim dokręcaniu mało co nie zgubiłem śrub tak się obluzowały, albo raczej okręciły, czyli nigdy więcej jazdy po bruku.
A na marginesie , bardzo polecam owy miękki kawałek do wydechu , około 70 zł cie to wyniesie a naprawde warto bo mi sie już nie odkręca. Poprostu na Turbinie wisi cały wydech , jego praca i drgania przenoszą sie na kolektor i go systematycznie rozkrecają , wstawiająć ten elastyczny kawałek (15 cm)
A co do tego kawałka wydechu to jak teraz mi się odkręci to napewno zastosuję się...
no a wydech poduszki itp jest wszycho wporządku

Dobra chłopaki wielkie dzięki za pomoc... :D Oj ciężko byłoby bez waszej pomocy i porad

Pozdro for @ll
P.S. Mam nadziej że spotkamy się na jakimś najbliższym zlocie :D
Sonhar é acordar-se para dentro
Awatar użytkownika
mellow
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Na prosbe kolegi Sebastiana wrzucam plik z dzwikeim jaki wydaje turbo w jego aucie

:arrow: http://strony.aster.pl/szabla/Tarcie.rar plik .waw

Mi to wyglada jakby cos tam tarlo ( brak smarowania ? )... mysle ze bez wizyty w warsztacie i ogledzn sie nic nieporadzi ale moze posluchacie i cos wymyslicie ? Turbo bylor regenerowane , a moze to nie turbo ? no niewiem posluchajcie...

Pozdro.
"I had a look around the carpark and couldn't help noticing, that my car is significantly faster than all of yours..."
powered by:Japan Sport Service
Awatar użytkownika
sebastian
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Musze sie wstydzic za moje gowniane lacze dzieki ktoremu nei moge zalaczy pliku..Poprosilem o to kolege i chcialem mu podziekowac,a was ludzie prosze o pomoc..
Moze znacie ten tragiczny dzwiek..przy wkrecaniu powyzej 3000 zaczyna trzec-bo tylko tak mozna to nazwac...Prosze o podlsuch pliku i koment...DZIEKI Z GORY
SX FOR LIFE....
Awatar użytkownika
Prutkyj
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Trzeć jesteś pewien że to trze - Tak na oko to ciężko stwierdzić ale możliwe że sie nie potrzebnie czepia turbo. Mi to np tak jakby świszcze gdzieś z dolotu np.....
Awatar użytkownika
DrRedDevil
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Czy przy regeneracji turbiny, było coś robione z wirnikiem kompresora (część zimna), lub z jego muszlą. Miałem kiedyś sytuację, jak po wymianie kółka kompresora na większe i przetoczenia muszli, na pełnym doładowaniu był podobny dźwięk i nawet głośniejszy, a efektem była zbyt duża wydajność wspomnianego kółka kompresora względem muszli. Mówią krótko, wirnik tak sprężał powietrze, że z braku odpowiedniego ujścia, powietrze stawało na dębowo i wydawało taki głupi odgłos. A i bym zapomniał, samochód wtedy chodził bardzo kiepsko, praktycznie brak przyspieszenia, pomimo, że na zegarze doładowanie było na full.

Edit:
Sprawdź jeszcze profilaktycznie, czy po zdjęciu dolotu do turbiny, w okolicach łopatek wirnika, nie pojawiły się rysy na obudowie...
Blow Off Valve
Racing Line: 2m Blow Off Valve #Cosmo2#BigBoy#
Street Line: The SUN Blow Off Valve

www.ProRacingTechnology.com
Awatar użytkownika
.wildcat.
Stały gość
Stały gość

Brzmi to bardzo podobnie jak u mnie. To świszczenie narasta przy 2000 i przestaje około 3500 rpm. Jarkowy stwierdził, że to łożyska.
Jeżdżę tak już pół roku i nic się nie dzieje, turbina nie wykazuje oznak zużycia.
Mam wrażenie, że jak zmieniłem olej na motul to jakby troszkę ścichło.
|oo|__|oo|

Wildcat

O=O---O=O
Awatar użytkownika
DrRedDevil
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

.wildcat. pisze:Brzmi to bardzo podobnie jak u mnie. To świszczenie narasta przy 2000 i przestaje około 3500 rpm. Jarkowy stwierdził, że to łożyska.
Jeżdżę tak już pół roku i nic się nie dzieje, turbina nie wykazuje oznak zużycia.
Mam wrażenie, że jak zmieniłem olej na motul to jakby troszkę ścichło.
Ale jakie łożyska, które, gdzie...?
Blow Off Valve
Racing Line: 2m Blow Off Valve #Cosmo2#BigBoy#
Street Line: The SUN Blow Off Valve

www.ProRacingTechnology.com
Awatar użytkownika
.wildcat.
Stały gość
Stały gość

Łożyska ślizgowe w turbinie (T25). Tak jak napisałem, hałas na pewno idzie z turbiny, wg Jarka są to łożyska.
|oo|__|oo|

Wildcat

O=O---O=O
Awatar użytkownika
jasiu
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

ja w swojej t25 nie miałem łożysk tylko tulejki
sprzedam koguta tel 997
Awatar użytkownika
MOGWAY
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Witam :D patrze, że jednak nie tylko ja się borykam z takimi problemami, cieszę się że ten post może być pomocny dla wszystkich z takimi przypadkami.
P.S. a ten dzwięk w sumie ciężko powiedzieć bo i jakośc jest kiepska... ale brzmi to jak by coś dostawało luzów i wpadało w wibracje od naporu powietrza, ale mogę się mylić
Sonhar é acordar-se para dentro
chajs

Mam taki sam dzwiek u siebie i co to moze byc ??? Sebastain rozwiazales ten problem ??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Turbo”