Grzeje sie i wywala płyn

chłodnice wody, chłodnice oleju, oleje, termostaty itp.

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
brales
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Witam

Moje auto to s13 ca18det, ostatnio zaczęło się grzać i wywalać płyn przez zbiorniczek wyrównawczy... ale dzieje się tak tylko pod warunkiem, że pojeżdżę trochę na wyższych obrotach, jeśli nie przekraczam tak mniej więcej 3500 obrotów absolutnie nic się nie dzieje( testowane na dystansie 20km), jeśli przycisnę to po przejechaniu około 6km zaczyna się gwałtownie podnosić temp i gotować wręcz płyn chłodniczy. Układ staje się wtedy zapowietrzony, nie grzeje ogrzewanie w aucie, po chwili czuć również że przewód górny o chłodnicy jest pusty, podejrzewam uszczelkę pod głowicą ale chciałem zapytać czy może być jeszcze jakaś inna przyczyna, nie jestem mechanikiem więc nie wiem czy może być tak, że uszczelka puszcza tylko przy większym obciążeniu silnika ? mierzyłem też kompresję( na ciepłym silniku) i na każdy garze mam prawie 12 i dlatego trochę mnie zastanawia czy to na pewno uszczelka bo inne opcję chyba też odpadają:

- termostat - chyba nie jest przyczyna bo chłodnia jest gorąca i węże do niej również więc się otwiera
- pompa wody - wtedy by się grzał też i na wolnych chyba

proszę o rady :)
Ostatnio zmieniony sob 09 cze, 2012 10:41 przez brales, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
artoor200sx
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

na moj gust uszczelka pod glowica .
...:: Gdy Ci smutno jest ogromnie , kup pół litra przyjedz do mnie ::...
Awatar użytkownika
ES13kouki
Coś już wiem
Coś już wiem

artoor200sx pisze:na moj gust uszczelka pod glowica .
x2 tez tak miałem
Awatar użytkownika
BarTeX5575
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Płyn zmienił kolor, zapach?
Powoli powoli, bo się rozp.....li
Awatar użytkownika
brales
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Płyn zmienił kolor na taki leciutko brązowawy, aczkolwiek nie wiem czy to od samego przegrzania nie mogło się też stać( wypłukał się trochę jakiś syf), zapachu żadnego podejrzanego nie wyczuwam. Jako, że nie ma żadnych innych sugestii to zakładam, że to uszczelka tylko nie wiem jeszcze czy będę remontował to czy silnika się pozbędę, ale to już nie jestem tematem tego wątku :)

dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam
Awatar użytkownika
Nurek200SX
Stały gość
Stały gość

A czy jak uszczelka pod głowicą padnie to w zbiorniczku wyrównawczym nie powinno być oleju?
...:::200SX S13:::...

Nie sztuką jest mieć nowego 200SX-a, sztuką jest wsadzić całe serce w starego, by wyglądał jak nowy ;D
Awatar użytkownika
komargc
Stały gość
Stały gość

ale kolega napisal ze plyn zmienil kolor wiec mozliwe ,brales najlepiej zwal glowice moze nie jest zle
czesci do s13 tanio
Awatar użytkownika
dziubas
-#Klubowicz
-#Klubowicz
Kontakt:

uszczelka powiedziała pa pa!
Awatar użytkownika
BarTeX5575
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Nie rozumiem czemu od razu pomysł pozbywania się silnika...

Wymieniasz uszczelke, dajesz nowe śruby, wymieniasz olej z płynem chłodniczym i jeździsz dalej.
Awatar użytkownika
brales
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Pozbycie się silnika to nie tyle efekt samej awarii co raczej kwestia tego, że i tak zastanawiam się nad pozbyciem nysy, buda jest dosyć mocno poobijana więc łatwiej byłoby mi sprzedać wszystko na części zwłaszcza, że mam trochę różnych gratów ale przez tą budę to w całości i tak nikt pewnie nikt nie będzie chciała kupić, a naprawiać silnik tylko po to, żeby go po chwili wyciągać i sprzedać ( a z tego co widzę na forum to nawet za jakąś małą kasę nikt nie chce CA ) to wywalenie kasy i swojej pracy w błoto ... aczkolwiek nie postanowiłem jeszcze ostatecznie co i jak, może ożywię padake ;)
Awatar użytkownika
erison
Postojebca
Postojebca

Nikt nie chce CA bo w małej kasie trzeba go robić bo np. uszczelka i wychodzi duża kasa.

A jak silnik w dobrym stanie to cena wysoka, wiec dokłada się parę zł i ma się JZ albo SR.
Awatar użytkownika
Binio_
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy
Kontakt:

JZtów to już nie ma wiec szkoda o tym gadać ;)
Awatar użytkownika
BarTeX5575
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Z tą dużą kasą na robienie się nie zgodzę.
Częsci typu tłoki, korby, wałki, całe głowice są prawie wszędzie, bo wszyscy wywalają te silniki.

Napewno lepiej robić CA niż RB, jeśli chodzi o kasę, a do SR niemam przekonania, wszyscy swapowali te silniki, bo niby takie bardzo dobre, a też mają swoje wady. Duża zaletą SR jest to, że niema rzeźby do S13 można go wsadzić w 1 dzień razem z robieniem elektryki. Co do JZ nie oriętowałem się w częściach.
Prawda jest taka, że każdy silnik jest dobry, tylko trzeba go robić jak coś padnie i zmieniać wszystko jak należy i kręcić z głową :) Niechce tu nikomu nic zarzucać, że źle postępuje z silnikiem.

Jakbyś chciał sprzedawać to CA nawet padnięte to się odezwij, kolega szuka na rzeźbę do innej budy :D
emilio200sx
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

podepnę się do tematu, bo mam podobny problem, jeśli nie pasuje to można usunąć albo przenieść. aktualnie między mną a nyską dzielą trzy tygodnie czasu (więc nic nie dam rady nawet sprawdzić) kupiłem nie dawno Nissana 200sx s13 ca18det z taką wadą: chodzi na wolnych obrotach nic niepokojącego się nie dzieje, ale gdy się zrobi rundkę 2-5km to się przegrzewa(przywiozłem ją na lawecie),silnik jest czysty, wolałbym żeby to nie była uszczelka pod głowicą.
W aucie są takie mody
-zakuty silnik,korby Crower,tłoki CP Pistons,uszczelka metalowa Cometic,Panewki ACL,nowa pompa oleju, Kompresja na gorącym po 13bar.
-turbo z EVO 8 Twin Scroll z robionym pod nią kolektorem
-szerokopasmówka LC-1 Innovate
-nowa sonda lambda Bosch LSU.4.2
-nowe świece NGK
-komputer silnika w pełni programowany z licencją NISTUNE
-wałek ssący z CA16
-pompa paliwa Walbro 255
-MAF z Infiniti Q45
-custom kolektor ssący z ITB od Hayabusy
-kompletny wydech nierdzewka 2,5 cala plus katalizator metalowy Magnaflow z RPM Motorsport
-duuuzy IC
-Ecumaster z zaworem sterowania ciśnieniem turbo
-olej Valvoline 10w60
-koło zamachowe aluminiowe Fidanza plus śruby ARP
-zegary Apexi EL II EGT,OIL,Boost
-zegary fuel press i oil temp Auto Meter
-turbo timer Apexi

czy to przez jakieś niedociągnięcia w tuningu się grzeje?
jeśli coś jeszcze jest potrzebne to postaram się odpowiedzieć.
tak przy okazji ile z tego można wyciągnąć?
ale najbardziej mnie interesuje to dlaczego się grzeje?
Nissan 200SX S13 mój własny:D
Awatar użytkownika
erison
Postojebca
Postojebca

jak może być kompresja pod 13 jak seryjnie max jest 11,7 ?

jak wywala wodę i się grzeje to zawsze będzie uszczelka.

poza tym to się Edka pytaj bo to od niego kupiłeś i auto jest grubo ogarnięte wiec tutaj seryjnymi problemami CA to się mija ostro.
Ostatnio zmieniony wt 31 lip, 2012 19:41 przez erison, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ chłodzenia, ciecze”