Moje auto to s13 ca18det, ostatnio zaczęło się grzać i wywalać płyn przez zbiorniczek wyrównawczy... ale dzieje się tak tylko pod warunkiem, że pojeżdżę trochę na wyższych obrotach, jeśli nie przekraczam tak mniej więcej 3500 obrotów absolutnie nic się nie dzieje( testowane na dystansie 20km), jeśli przycisnę to po przejechaniu około 6km zaczyna się gwałtownie podnosić temp i gotować wręcz płyn chłodniczy. Układ staje się wtedy zapowietrzony, nie grzeje ogrzewanie w aucie, po chwili czuć również że przewód górny o chłodnicy jest pusty, podejrzewam uszczelkę pod głowicą ale chciałem zapytać czy może być jeszcze jakaś inna przyczyna, nie jestem mechanikiem więc nie wiem czy może być tak, że uszczelka puszcza tylko przy większym obciążeniu silnika ? mierzyłem też kompresję( na ciepłym silniku) i na każdy garze mam prawie 12 i dlatego trochę mnie zastanawia czy to na pewno uszczelka bo inne opcję chyba też odpadają:
- termostat - chyba nie jest przyczyna bo chłodnia jest gorąca i węże do niej również więc się otwiera
- pompa wody - wtedy by się grzał też i na wolnych chyba
proszę o rady

[/center]