Pierścienie, uszczelniacze i co dalej...

Wszystko na temat silników SR

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
kamilp1908
-#Klubowicz
-#Klubowicz
Kontakt:

Wg manuala trzeba:
1). Wyjąć bezpiecznik od pompy paliwa
2). Pozbyć się paliwa w układzie (patrz, pokręcić parę razy alternatorem)
3). Dopiero mierzyć kompresję.
Turbo zaczyna pompować, a tylne koła wariować :D
PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

A głupi uj mechanik powinien wiedzieć o,tym żeby paliwo odłączyć, bo inaczej do oleju mogą przedostac sie spore ilości benzyny (zależy jak długo bylokrecone), olej robi sie rzadki i zaraz może wyjść panew! Pieprzone patalachy :/ aż sie krew gotuje jak sie słyszy jakie bezmozgowce są mechanikami...

Tymbardziej bym zmiezyl jeszcze raz bo moze gość miał magiczny manometr który kwalifikuje wszystkie silniki do remontu ;)
:?
Wyjmij bagnet na rozgrzanym silniku i zobacz czy dmucha z rurki-jeśli tak to remont jesli nie to wcale nie oznacza że nie ;b
Awatar użytkownika
erison
Postojebca
Postojebca

Wystarczy CAS-a odłączyć aby wtryski nie lały.

Od benzyny miedzy pierścieniami pękają półki tak samo jak od dłuższej jazdy przy AFR bliskim 10.
Awatar użytkownika
hiszpan
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Cas-a czyli co dokładnie???
Dobra nie było pytania;p już wiem:)
zaraz jadę mierzyć kompreche:)
Ostatnio zmieniony pn 12 gru, 2011 14:51 przez hiszpan, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
hiszpan
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

:):):) ale jestem mega podjarany:D Kompresja zmierzona u innego sprawdzonego mechanika:) tylko na sucho bez żadnej próby olejowej:D iiii na każdym cylindrze po 9,5 na jednym prawie 10:D

Czyli pozostaje wymiana uszczelnień głowicy:) tylko teraz pytanie czy da rade wymienić uszczelniacze zaworowe itp np. nie ściągając głowicy i wymienić wszystkie prócz uszczelki pod głowicą???

Czy dymienie i ubytki oleju to sprawka turbo??? Dodam raz jeszcze że dymi tylko na wolnych obrotach i przy zmianie biegów spory bąk (pierd;p) z wydechu:)
Części mechaniczne SR20DET + osprzęt...
kontakt: 783693864
PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

Super wiadomość!

w silniku jest 5 rzeczy które moga kopcić: pierścienie, uszczelniacze, turbo i dwie mało prawdopodobne:uszczelka głowy i odma. Zawsze jest zgadywanie co kopci? Objawy faktycznie wskazują na turbo ale na 100% nikt Ci nie powie...

Po co chcesz ruszac głowice? Co z nią nie tak? puka/stuka?

Zobacz tez czy nei masz oleju w rurze która dochodzi do przepustnicy i tej łączącej turbo z ickeim. Jak juz ja zdejmiesz to zbadaj oragnoleptycznie luzy na turbo chociaz ich brak nie musi świadczyć o tym że turbo nie kopci.

sprawdź po tych zabawach czy olej nadal jest oleisty. Weź kapkę oleju w temp pokojowej(i tylko takiej)na palce i oceń czy jest gęsty/smarujący. Jeśli jest przelany wachą to między palcami bedziesz czuł jakbys miał oliwkę nie olej i beidzesz czuł "mikro ziarenka". możesz porównac ze świeżym olejem

wiem ze głupie ale najlepszy sposób żeby sprawdzić :roll:

olej ma zdolność odparowywania benzyny podczas długiej jazdy/pałowania ale nie wiem czy każdy i nei wiem na ile % odparuje z niego waha.

Patrzyłeś ta opcję z bagnetem?
Ostatnio zmieniony pn 12 gru, 2011 20:52 przez PiotrekŁDZ, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
hiszpan
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Dla mnie mega super:)

No tak czyli pierścienie mogę wykluczyć i uszczelkę pod głowicą też. Ale nie wiem jak np uszczelniacze zaworowe bo może one puszczają i dlatego dymi stąd moje pytanie czy można je wymienić nie zdejmując głowicy;p co do reszty to spoko jutro sprawdzę:) a co do odmy... to gdzie to jest i jak to sprawdzić???:p

Opcji z bagnetem szczerze zapomniałem:/ ale jak kompresja ok to powinno być dobrze:) ale jutro sprawdzę:)
Ostatnio zmieniony pn 12 gru, 2011 20:59 przez hiszpan, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
erison
Postojebca
Postojebca

tutaj masz kilka zdjęć z wymiany uszczelniaczy zaworowych bez ściągania głowicy

https://picasaweb.google.com/105241968940497657732/Week36

Tigra na forum kiedyś opisywał ale nie masz dostępu do cześć forum dla klubowiczów/sympatyków gdzie ten artykuł się znajduję.
PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

Sprawdź sprawdź! i stan oleju tez bo szkdoa zęby zaraz coś zaczłęo stukać przez mechanika patalacha...

Odma to odma i nie wiem co tu tłumaczyć szczerze(google polecam) :D jak się przytka albo jest za dużo olejum w enginie/przedmuchy na peirścieniach to wyrzuca olej do dolotu.

Uszczelnaicze raczej watpliwe żeby padły przy tym przebiegu chociaż jest to możliwe. W ca podobno się da wymienić bez zdejmownaia głowicy ale gra nie warta świeczki moim zdaniem... w srerze nei wiem czy się tak da.

O ile nei będzie kopciło z bagnetu to stawiam na tiurbo. Możesz zrobić eksperyment i po zdjęciu turbo odpalić silnik na moment i zobaczyć czy będzie mocno kopcić z kolektora-jesli będzie to wiesz że nie turbo było kłopotem a do remontu/wymiany i tak musisz ją zdjąć. Hardcore ale jak mocno coś kopci to najlepsza metoda. Tylko pamiętaj żeby wąż olejowy włożyć do spływu z turbo:D

I kontroluj często stan oleju bo jka turbo kopci to bardzo szybko oleum znika i już nie jeden tak jeździł aż zatarł se silnik... :roll:
Awatar użytkownika
hiszpan
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

A jak dostać się do klubowiczów/sympatyków??? Bo forum tak mi pomogło że chętnie się przyłącze. to tak z innej beczki:)

Piotrek olej znika w zastraszającym tempie:P Powaga:D
Ostatnio zmieniony pn 12 gru, 2011 21:18 przez hiszpan, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
erison
Postojebca
Postojebca

Awatar użytkownika
hiszpan
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

No więc dziś sprawdziłem jeszcze czy nic z bagnetu nie idzie no i jest wszystko ok:) co zauważyłem to w wydechu na końcu mam olej:) więc chyba wszystko jasne... TURBO... tak jak wszyscy od początku sugerowali.
Części mechaniczne SR20DET + osprzęt...
kontakt: 783693864
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki SR”