Wg manuala trzeba:
1). Wyjąć bezpiecznik od pompy paliwa
2). Pozbyć się paliwa w układzie (patrz, pokręcić parę razy alternatorem)
3). Dopiero mierzyć kompresję.
Pierścienie, uszczelniacze i co dalej...
Moderator: Moderator
- kamilp1908
- -#Klubowicz

- Kontakt:
Turbo zaczyna pompować, a tylne koła wariować 
-
PiotrekŁDZ
- Prime Druciarz
A głupi uj mechanik powinien wiedzieć o,tym żeby paliwo odłączyć, bo inaczej do oleju mogą przedostac sie spore ilości benzyny (zależy jak długo bylokrecone), olej robi sie rzadki i zaraz może wyjść panew! Pieprzone patalachy
aż sie krew gotuje jak sie słyszy jakie bezmozgowce są mechanikami...
Tymbardziej bym zmiezyl jeszcze raz bo moze gość miał magiczny manometr który kwalifikuje wszystkie silniki do remontu
Wyjmij bagnet na rozgrzanym silniku i zobacz czy dmucha z rurki-jeśli tak to remont jesli nie to wcale nie oznacza że nie ;b
Tymbardziej bym zmiezyl jeszcze raz bo moze gość miał magiczny manometr który kwalifikuje wszystkie silniki do remontu
Wyjmij bagnet na rozgrzanym silniku i zobacz czy dmucha z rurki-jeśli tak to remont jesli nie to wcale nie oznacza że nie ;b
Wystarczy CAS-a odłączyć aby wtryski nie lały.
Od benzyny miedzy pierścieniami pękają półki tak samo jak od dłuższej jazdy przy AFR bliskim 10.
Od benzyny miedzy pierścieniami pękają półki tak samo jak od dłuższej jazdy przy AFR bliskim 10.
Cas-a czyli co dokładnie???
Dobra nie było pytania;p już wiem:)
zaraz jadę mierzyć kompreche:)
Dobra nie było pytania;p już wiem:)
zaraz jadę mierzyć kompreche:)
Ostatnio zmieniony pn 12 gru, 2011 14:51 przez hiszpan, łącznie zmieniany 1 raz.
Czyli pozostaje wymiana uszczelnień głowicy:) tylko teraz pytanie czy da rade wymienić uszczelniacze zaworowe itp np. nie ściągając głowicy i wymienić wszystkie prócz uszczelki pod głowicą???
Czy dymienie i ubytki oleju to sprawka turbo??? Dodam raz jeszcze że dymi tylko na wolnych obrotach i przy zmianie biegów spory bąk (pierd;p) z wydechu:)
Części mechaniczne SR20DET + osprzęt...
kontakt: 783693864
-
PiotrekŁDZ
- Prime Druciarz
Super wiadomość!
w silniku jest 5 rzeczy które moga kopcić: pierścienie, uszczelniacze, turbo i dwie mało prawdopodobne:uszczelka głowy i odma. Zawsze jest zgadywanie co kopci? Objawy faktycznie wskazują na turbo ale na 100% nikt Ci nie powie...
Po co chcesz ruszac głowice? Co z nią nie tak? puka/stuka?
Zobacz tez czy nei masz oleju w rurze która dochodzi do przepustnicy i tej łączącej turbo z ickeim. Jak juz ja zdejmiesz to zbadaj oragnoleptycznie luzy na turbo chociaz ich brak nie musi świadczyć o tym że turbo nie kopci.
sprawdź po tych zabawach czy olej nadal jest oleisty. Weź kapkę oleju w temp pokojowej(i tylko takiej)na palce i oceń czy jest gęsty/smarujący. Jeśli jest przelany wachą to między palcami bedziesz czuł jakbys miał oliwkę nie olej i beidzesz czuł "mikro ziarenka". możesz porównac ze świeżym olejem
wiem ze głupie ale najlepszy sposób żeby sprawdzić
olej ma zdolność odparowywania benzyny podczas długiej jazdy/pałowania ale nie wiem czy każdy i nei wiem na ile % odparuje z niego waha.
Patrzyłeś ta opcję z bagnetem?
w silniku jest 5 rzeczy które moga kopcić: pierścienie, uszczelniacze, turbo i dwie mało prawdopodobne:uszczelka głowy i odma. Zawsze jest zgadywanie co kopci? Objawy faktycznie wskazują na turbo ale na 100% nikt Ci nie powie...
Po co chcesz ruszac głowice? Co z nią nie tak? puka/stuka?
Zobacz tez czy nei masz oleju w rurze która dochodzi do przepustnicy i tej łączącej turbo z ickeim. Jak juz ja zdejmiesz to zbadaj oragnoleptycznie luzy na turbo chociaz ich brak nie musi świadczyć o tym że turbo nie kopci.
sprawdź po tych zabawach czy olej nadal jest oleisty. Weź kapkę oleju w temp pokojowej(i tylko takiej)na palce i oceń czy jest gęsty/smarujący. Jeśli jest przelany wachą to między palcami bedziesz czuł jakbys miał oliwkę nie olej i beidzesz czuł "mikro ziarenka". możesz porównac ze świeżym olejem
wiem ze głupie ale najlepszy sposób żeby sprawdzić
olej ma zdolność odparowywania benzyny podczas długiej jazdy/pałowania ale nie wiem czy każdy i nei wiem na ile % odparuje z niego waha.
Patrzyłeś ta opcję z bagnetem?
Ostatnio zmieniony pn 12 gru, 2011 20:52 przez PiotrekŁDZ, łącznie zmieniany 4 razy.
Dla mnie mega super:)
No tak czyli pierścienie mogę wykluczyć i uszczelkę pod głowicą też. Ale nie wiem jak np uszczelniacze zaworowe bo może one puszczają i dlatego dymi stąd moje pytanie czy można je wymienić nie zdejmując głowicy;p co do reszty to spoko jutro sprawdzę:) a co do odmy... to gdzie to jest i jak to sprawdzić???:p
Opcji z bagnetem szczerze zapomniałem:/ ale jak kompresja ok to powinno być dobrze:) ale jutro sprawdzę:)
No tak czyli pierścienie mogę wykluczyć i uszczelkę pod głowicą też. Ale nie wiem jak np uszczelniacze zaworowe bo może one puszczają i dlatego dymi stąd moje pytanie czy można je wymienić nie zdejmując głowicy;p co do reszty to spoko jutro sprawdzę:) a co do odmy... to gdzie to jest i jak to sprawdzić???:p
Opcji z bagnetem szczerze zapomniałem:/ ale jak kompresja ok to powinno być dobrze:) ale jutro sprawdzę:)
Ostatnio zmieniony pn 12 gru, 2011 20:59 przez hiszpan, łącznie zmieniany 1 raz.
tutaj masz kilka zdjęć z wymiany uszczelniaczy zaworowych bez ściągania głowicy
https://picasaweb.google.com/105241968940497657732/Week36
Tigra na forum kiedyś opisywał ale nie masz dostępu do cześć forum dla klubowiczów/sympatyków gdzie ten artykuł się znajduję.
https://picasaweb.google.com/105241968940497657732/Week36
Tigra na forum kiedyś opisywał ale nie masz dostępu do cześć forum dla klubowiczów/sympatyków gdzie ten artykuł się znajduję.
-
PiotrekŁDZ
- Prime Druciarz
Sprawdź sprawdź! i stan oleju tez bo szkdoa zęby zaraz coś zaczłęo stukać przez mechanika patalacha...
Odma to odma i nie wiem co tu tłumaczyć szczerze(google polecam)
jak się przytka albo jest za dużo olejum w enginie/przedmuchy na peirścieniach to wyrzuca olej do dolotu.
Uszczelnaicze raczej watpliwe żeby padły przy tym przebiegu chociaż jest to możliwe. W ca podobno się da wymienić bez zdejmownaia głowicy ale gra nie warta świeczki moim zdaniem... w srerze nei wiem czy się tak da.
O ile nei będzie kopciło z bagnetu to stawiam na tiurbo. Możesz zrobić eksperyment i po zdjęciu turbo odpalić silnik na moment i zobaczyć czy będzie mocno kopcić z kolektora-jesli będzie to wiesz że nie turbo było kłopotem a do remontu/wymiany i tak musisz ją zdjąć. Hardcore ale jak mocno coś kopci to najlepsza metoda. Tylko pamiętaj żeby wąż olejowy włożyć do spływu z turbo:D
I kontroluj często stan oleju bo jka turbo kopci to bardzo szybko oleum znika i już nie jeden tak jeździł aż zatarł se silnik...
Odma to odma i nie wiem co tu tłumaczyć szczerze(google polecam)
Uszczelnaicze raczej watpliwe żeby padły przy tym przebiegu chociaż jest to możliwe. W ca podobno się da wymienić bez zdejmownaia głowicy ale gra nie warta świeczki moim zdaniem... w srerze nei wiem czy się tak da.
O ile nei będzie kopciło z bagnetu to stawiam na tiurbo. Możesz zrobić eksperyment i po zdjęciu turbo odpalić silnik na moment i zobaczyć czy będzie mocno kopcić z kolektora-jesli będzie to wiesz że nie turbo było kłopotem a do remontu/wymiany i tak musisz ją zdjąć. Hardcore ale jak mocno coś kopci to najlepsza metoda. Tylko pamiętaj żeby wąż olejowy włożyć do spływu z turbo:D
I kontroluj często stan oleju bo jka turbo kopci to bardzo szybko oleum znika i już nie jeden tak jeździł aż zatarł se silnik...
A jak dostać się do klubowiczów/sympatyków??? Bo forum tak mi pomogło że chętnie się przyłącze. to tak z innej beczki:)
Piotrek olej znika w zastraszającym tempie:P Powaga:D
Piotrek olej znika w zastraszającym tempie:P Powaga:D
Ostatnio zmieniony pn 12 gru, 2011 21:18 przez hiszpan, łącznie zmieniany 2 razy.
Opłacić składkę.
http://turbokillers.com/topics10/oplata-za-forum-i-czlonkowstwo-w-klubie-rok-2009-2010-2011-vt11283.htm
info co do przelewu w pierwszym poście.
http://turbokillers.com/topics10/oplata-za-forum-i-czlonkowstwo-w-klubie-rok-2009-2010-2011-vt11283.htm
info co do przelewu w pierwszym poście.
No więc dziś sprawdziłem jeszcze czy nic z bagnetu nie idzie no i jest wszystko ok:) co zauważyłem to w wydechu na końcu mam olej:) więc chyba wszystko jasne... TURBO... tak jak wszyscy od początku sugerowali.
Części mechaniczne SR20DET + osprzęt...

[/center]