Elektryczny wiatrak chłodnicy...

anteny, oświetlenia deski, centralny, wycieraczki oraw szystko co miga i pipa na 12V bądź 30kV ;)

Moderator: Moderator

marcopolo130
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Noszę się z zamiarem zakupienia elektrycznego wiatraka zamiast fabrycznego.I tu moje pytanie...Jaki wybrać? Jeden większy np. 14" lub 16" czy może dwa małe (bliźniacze) ...a może wystarczy jeden 11" ? Czym się kierować w wyborze?
Awatar użytkownika
nismo250
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

marcopolo130 pisze:Noszę się z zamiarem zakupienia elektrycznego wiatraka zamiast fabrycznego.I tu moje pytanie...Jaki wybrać? Jeden większy np. 14" lub 16" czy może dwa małe (bliźniacze) ...a może wystarczy jeden 11" ? Czym się kierować w wyborze?
przeznaczeniem samochodu
czesci do nissanów 889643199
[center]Obrazek[/center]
rtuber
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

A czemu zdejmujesz seryjne Wisco :?: Auto Ci się grzeje czy jakiś inny powód.

Co do tematu to podobno pasuje od golfa 5 i forda scorpio.
No i jak masz zamiar sterować? Włącznik w kabinie, czy może jakiś "komputerek".

Pozdro
Obrazek
Jeszcze Cię Wskrzeszę !!!
Awatar użytkownika
p.g.
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

dokladnie tak jak nismo250 napisal, polecane sa wiatraki spala plus do tego sterownik ktory ktos ci zaprogramuje, kolega w s13 ma dwa wiatraki wlaczane przyciskiem bez zadnego czujnika jedyna wada tego ze trzeba w cieplejsze dni zerkac na temperature silnika i wlaczyc je w odpowiednim momencie oczywiscie w miescie. ja rowniez nosze sie z zmiarem zalozenia dwoch wiatrakow jeden na czujnik drugi na pstryczek. pozdro
marcopolo130
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Przeznaczenie auta przede wszystkim "street"...auto sie nie grzeje i jest wszystko oki...ale zmieniajac chlodnice pomyslalem sobie,ze zmienie wiatrak i zrezygnuje z wisco. Co do sterowania wiatrakiem to czujnik na wezu podlaczony pod elektronike.
Awatar użytkownika
geniula1
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Skoro auto będzie na street to bym nie kombinował nic z elektrycznymi wiatrakami. Jeśli masz nową chłodnicę i sprawne wisco auto będzie się miało dobrze :P Co najwyżej skusił bym się na cooling panel od scootera ;)
N/A-LPG KILLER ;)

Japan Auto
marcopolo130
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Dziekuje za wszelkie sugestie co do tego czy zakladac czy nie...i czy mi sie zda czy nie...ale jednak pytanie przede wszystkim było co do wielkosci. A to ,ze wisco jest lepsze czy gorsze to juz inny temat :D wiec jedziemy dalej...
rtuber
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Co do wielkości wydaje mi się że najlepszym rozwiązaniem będą 2 wentylatory powierzchnią przyrównaną do powerzchni chłodnicy, czy jakoś tak :oops:
Obrazek
Jeszcze Cię Wskrzeszę !!!
Awatar użytkownika
ige
Postojebca
Postojebca

Kolega w 200sx zalozyl wentylatory od jakiegos volvo (teraz nie pamietam modelu) + czujnik na wezu tez od volvo i wszystko chodzi elegancko.
edek
Coś już wiem
Coś już wiem

Pasują prawie idealnie wiatraki z blachą od Scorpio II "wieloryb" 2.0 16V.
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

Jedyny problem to sterowanie - trzeba by się z termistorem wpiąć w mały obieg wody. Albo bezpośrednio z ECU pobierać temp., ewentualnie mając charakterystykę temperaturową można się podpiąć pod dwustykowy czujnik temp. - tak czy siak jest trochę rzeźbienia.
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
Bobekk
Stały gość
Stały gość

Ja mam u siebie założony od forda scorpio 2.0. Wymiarami pasuje idealnie do chłodnicy z nyski.
Awatar użytkownika
nismo250
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

marcopolo130 pisze:Przeznaczenie auta przede wszystkim "street"...auto sie nie grzeje i jest wszystko oki...ale zmieniajac chlodnice pomyslalem sobie,ze zmienie wiatrak i zrezygnuje z wisco. Co do sterowania wiatrakiem to czujnik na wezu podlaczony pod elektronike.
Obrazek

masz na mysli takie cos gdzie to kupic
[center]Obrazek[/center]
marcopolo130
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

nismo250 pisze:
marcopolo130 pisze:Przeznaczenie auta przede wszystkim "street"...auto sie nie grzeje i jest wszystko oki...ale zmieniajac chlodnice pomyslalem sobie,ze zmienie wiatrak i zrezygnuje z wisco. Co do sterowania wiatrakiem to czujnik na wezu podlaczony pod elektronike.
[url=http://images43.fotosik.pl/80/8aab0690b1dd9948.jpg]Obrazek[/URL]

masz na mysli takie cos gdzie to kupic
dokladnie to,a kupic mozna na www.apexperformance.co.uk...i nie chce wiatrakow z innego auta...nowy nie kosztuje majatku wiec po co kombinowac od innych aut?
Awatar użytkownika
nismo250
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

marcopolo130 pisze:
dokladnie to,a kupic mozna na www.apexperformance.co.uk...i nie chce wiatrakow z innego auta...nowy nie kosztuje majatku wiec po co kombinowac od innych aut?
wlasnie!

wiesz cos wiecej na ten temat?
np. czy mozna regulowac temperature (moment wlaczenia wiatraka
np.85-91stopni)
jak bedziesz ciagnol to dla siebie to pomysl omnie
[center]Obrazek[/center]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka ogólna”