dziwny odglos po gazowaniu

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
nerka
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

a wiec tak bawilem sie chwile na boisku i po kolejnym odpaleniu auta cos zaczelo rzezic przy dodawaniu gazu podnioslem mache i przy wolnych obrotach jest ok a jak wchodzi powyrzej 2500obrotow to slychac jakby jakies zebatki rzezily wymienilem olej i nadal rzezi podkresle ze remont mialem jakies 5000km temu nowy szlif zawory itp turbo po regeneracji cuz to takiego odglos slychac tak gżżżżżżżżżżżżyyyyy inaczej nie umie tego opisac i wydobywa sie z silnika moze to sprzeglo
pozatym wszystko chodzi dobrze
wolak240sx
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Ja tak miałem jak mi się wirnik w turbinie ukręcił...
Ale to delikatnie mówiąc było czyć różnicę w jeździe
Też był taki odgłos jakby ktoś metlowym kluczem po kaloryferze jeździł :lol:
Cała s13 ka na części Z rozbiórki
Pytać
Awatar użytkownika
Krzysiu
Stały gość
Stały gość

tez to mam 2,5-3k obrotow. wszyscy mowia ze to panwy dzwonia. w kazdym razie jezdze az sie wysra ^^
[scroll][center]*** ORDYNUSS Team *** member # 000,5/06
Jak ja sie przewrócę, to się za swoje przewrócę
[/center][/scroll]
Obrazek
Szafi86
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

mi sie coś podobnego zrobiło jak oddałem do mechaników wymieniali uszczelniacz gdzieś tam za miską olejowa i po odebraniu samochodu okazało sie ze coś w nim warczy nie tak jak trzeba tak jakby coś zaczepiało o wentylator takie stukanie z przodu po prawej str ale pomyślałęm ze moze niedosmarowany bo olej spuszczali gdy oddałem z powrotem stwierdzili ze to panewki, wymienili i dolali oleju na max no i cisza po jakimś czasie dzwiek wrócił i jest do dziś jak zaleje go olejem do poziomu max to spokój no moze coś słychać koło 5 tys obrotów ale tak mozna jeździć wydaje mi sie ze to turbina zatarta pewnie dali mu po garach jak był zimny
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Moze i polecialy panewki, dosc czesto przyczyna zatarcia jest problem z pompa oleju. Jesli jej sie nie wymieni to moze okazac sie ze za niedlugo mamy kolejny remont. Zreszta Rafi o tym wspominal opisujac co nalezy zrobic podczas remontu i na co zwracac uwage (eliminacja przyczyn)...
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #005/06 Nie jestem alkoholikiem jestem koneserem bo pić nie muszę, piję bo lubię ...[/scroll]
Awatar użytkownika
nerka
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

ok znalazlem cieknocy przewod oleju do turbiny ale turbina chodzi dobrze przykrecilem zawor mbc cisnienie wzrasta i odpycha sie dobrze znowu zmienilem olej i nie ustalo rzezi w silniku jestem pewien ,pewnie panewki bo cuz innego jutro pojade sprawdzic do mechanika
Awatar użytkownika
dziubas
-#Klubowicz
-#Klubowicz
Kontakt:

ok znalazlem cieknocy przewod oleju do turbiny
ile kilometrow na tym cieknącym przewodzie zrobiles?
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

ja wiem, ja wiem :mrgreen:

za dużo ...
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
nerka
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

niewiem ale cieklo powoli prawie niewidocznie a czenu pytasz czy wiesz co to bo jak tak to powiec mozliwe ze zrobilem duzo
ChEsTeR

Sprawdz dokladnie czy gdzies nie masz jakies blaszki srobki poluzowanej czy czegos w tym stylu.
Awatar użytkownika
dziubas
-#Klubowicz
-#Klubowicz
Kontakt:

mogles juz zabic panewy ale najpierw beedzie slyychac szklanki
Awatar użytkownika
nerka
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

wszystko jak reka odjołb zalalem nowym olejem do polowy miarki bo wczesniej mialem za duzo wymienilem przewod olejowy do turbiny i pojezdzilem i przestalo pukac zato zaczelo kopcic na bialo ale jak parowoz jak sie rozgrzeje to przestaje jakis bialy dym pojawil sie tez kolo turbiny pewnie uszczelka pomiedzy kolektorem a turbina ale nic nie swierszczy i dymi jak podkrece do 1bara czarna magia ale jezdzi
Awatar użytkownika
Husar
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Szafi86 pisze:jak zaleje go olejem do poziomu max to spokój no moze coś słychać koło 5 tys obrotów
A słyszysz krótko stukanie przy odpalaniu na zimnym silniku? Bo jeżeli stuka przy 5k obrotów to powinno być stukanie przy odpalaniu (przy odpalaniu podkreślam na zimnym silniku). Zjechane panewy tak się własnie objawiają. Pierwszy etap, krótkie stukanie ( ok 0.5 moze do 2 sekund ) przy odpalaniu. Drugi etap, słychać stukanie przy pałowaniu na około 4k - 5k obortów. No a później stukanie robi się coraz głośniejsze, może nawet dojść do stanu takiego jakbyś nawalał młotem o szynę. Na twoim miejscu rzucił bym okiem na te panewy.
GTSX S13
Awatar użytkownika
nerka
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

juz miema zadnych stukow ani zerzenia tylko dym chyba olej pali bo plynu nie ubywa mozliwe ze turbo tak dymi czy moze zmienic zpowrotem na olej mineral turbo dziala normalnie daje 0,6 bara to chyba dobrze
Awatar użytkownika
bazabaza
Stały gość
Stały gość

ja mam podobny obiaw jak silnik wejdzie powyżej 5,5tyś obrotów zaczyna coś żęźić jakby ktoś szlifierką po blasze przejechał co to moze być turbina pompuje dobrze oleju nie bierze
Doładowanie jest jak narkotyk za pierwszym razem najlepsze później wydaje sie tylko słabsze i słabsze ...więc musisz ładować więcej!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”