Spiek 6-cio ramienny CA18DET

Wszystko co tyczy się napędów. Skrzynie biegów, RWD,AWD,FWD,szpery, wały, półośki

Moderator: Moderator

gh
Stały gość
Stały gość

ja to tak wpadam na 2 min na to forum zawsze;)
Sprawa jest taka jak dołożymy słoneczko czyli 2,5mm to o tyle nam wysunie się do środka ta część robocza. Jak skręcimy to z tarczą, to słoneczko wejdzie do środka na te 2,5mm. Więc kończy nam się skala sprzęgła, bo sam docisk po naciśnięciu pracuje właśnie na około 2mm. Trzeba po prostu odsunąć docisk od zamachu o grubość jednego słoneczka czyli o 2,5mm
Ktoś to rozumie?;) Bo nie wiem jak tłumaczyć.
Awatar użytkownika
erison
Postojebca
Postojebca

Tak myślałem właśnie że dlatego chłopaki mieli problem. Nie dla tego że wysprzęglik nie dawał rady bo wyciśnie on bez problemu 2xwiekszą siłę ale dlatego że obszar roboczy jest to takim modzie w innym zakresie.
gh
Stały gość
Stały gość

można jeszcze koło zamachowe podtoczyć.
gh
Stały gość
Stały gość

słoneczko i docisk po modach. Docisk nie jest skręcony jeszcze w 3 miejscach, ale mniej więcej tak to wyszło. Dałem go na prasę i sprawdzałem pod obciążeniem jak pracuje. Po hardcorowych testach i wszystko gitara:D
Załączniki
DSC00027.JPG
DSC00034.JPG
Awatar użytkownika
BarTeX5575
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Wygląda ładnie, zobaczymy jak będzie się spisywał podczas jazdy :D
Powoli powoli, bo się rozp.....li
gh
Stały gość
Stały gość

Dzisiaj bym podjechał do Sajo na kanał. Ale nie chce mi się grzebać. Może do wieczora nabiorę sił i ochoty to zmotam ;)
Docisk przeginałem dość mocno- właściwie to tak ostro i nic się nie działo. ja podłoże dystans pod śruby na te 2-2,5mm i mam nadzieje że będzie banglać;)
skolimus
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Czym tak ładnie obciąłeś słoneczko ?
Awatar użytkownika
erison
Postojebca
Postojebca

Pewnie kątówka :mrgreen: podnosił co jeden ząbek i ciach ?
Awatar użytkownika
BarTeX5575
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Skręcasz go na śruby, czy nitujesz?
gh
Stały gość
Stały gość

flexem z małą tarczą- zjechaną w 3/4 idealnie się podchodzi bez odginania.
gh
Stały gość
Stały gość

Jednak z tymi podkładkami nie jest tak do końca:/ ale ratuje temat po części zwiększenie zakresu pompki sprzęgła na regulacji. Docisk trzyma elegancko i sprzęgło dość ciężko chodzi. Ale jeszcze będę walczył Dam znać jak już ogarnę.
Awatar użytkownika
BarTeX5575
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Czekam na wieści, bo planuje coś ogarniać z dociskiem, najpierw zrobie sobie z jakiś dwóch starych, by zobaczyć jak wyjdzie, czy w ogóle go poskładam :)
To, że chodzi ciężko nie przeszkadza, tylko czy wysprzęgla do końca po tej regulacji?

Jeszcze raz ponowie pytanie, skręcałeś go, czy nitowałeś? :)
gh
Stały gość
Stały gość

Mam nadzieje, że do końca tygodnia ogarnę temat. Ja wziołem stare nity i je tig-iem przyspawałem. Zalałem je ładnie. Tylko trzeba uważać, żeby nie przegrzać słoneczka. Spawy trzymają ok. Na pewno nity by były najlepsze, ale ja nie miałem czasu na szukanie ich.
Na razie mam taką sytuację, że na zimno sprzęgło działa git. Ale jak się nagrzeje, to już biegi nie wchodzą za lekko. Musze zwiększyć skok pedału sprzęgła jeszcze ciut, albo pompka od Z32.
PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

No własnie weź sobie wydłuż popychacz na regulacji i będzie malina. Do tego może trzeba będzie wykręcić odbijak pedału trochę.
gh
Stały gość
Stały gość

wszystko śmiga elegancko już. Miałem troszkę z tym zachodu. Problem był w tarczy. Okładzina normalnie się pali przy takiej mocy. Założyłem spiek i wszystko śmiga elegancko. Jedyna wada to sprzęgło które ma dwie opcje. ON i OFF. Nie ma opcji pośredniej- poślizg;) -5 spieków. Trzeba ruszać z obrotów minimum 3k rpm, żeby samochodem nie rzucało. Aaaa i hmm troszkę ciężej chodzi.
Reasumująć - warto było.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Napęd”