pioorek pisze:Robal mi się wydaje że ciśnienie i temp. oleju są równie ważne, poza tym ETG też za bardzo nie jest potrzebne podczas spokojnej jazdy(...)
w ciśnieniu doładowania i w parametrach oleju ważne jest czy nie są przekroczone wartości alarmowe - świadczy to awarii, dlatego pisałem o wskaźnikach z alarmem
jakie mam ciśnienie doładowania to czuję na plecach
EGT jest parametrem który jest najgroźniejszy i najszybciej się zmienia
wystarczy kilka sekund stukowego po górkę i zaczynają się problemy
najłatwiej to wychwycić właśnie na zegarze EGT,
to wskaźnik który informuje czy karmienie, chłodzenie i sterowanie silnika jest ok
wyjątkiem może być ciśnienie oleju w przypadku totalnego i rzadkiego fuckupu - np. rozpieprzenia miski olejowej, albo padu pompy..
przy czym odpowiednio ustawiony warrning powinien sprawę załatwić
trzebaby się ciągle gapić w ten wskaźnik żeby zorientować się że coś jest nie tak zanim włączy się alarm
mnie osobiście wystarczyłby same warrningi,
może ktoś kiedyś wymyśli taki bajer
można by ustawiać zakres dla danego wskazania który jest ok (wyjście poza wzbudza alarm) i deltę przy której alarm się włącza (np. jak EGT skoczy o 300* w ciągu 1s, albo ciśnienie oleju zmieni się o -1bar w ciągu 0.1s)
ale to rozmowa na osobny wątek
co do montażu zegarów zamiast nawiewu to rzecz gustu
ciężko je tam obserwować jeśli są wbudowane na płasko,
z drugiej strony jak są wysunięte i zagięte w dół to wygląda to kiepsko bez jakieś profi obudowy
to oczywiście moje zdanie i nie mówię że to zły pomysł - ale zegary wcale nie będą lepiej widoczne i tak najważniejszy będzie warrning...
przy okazji
może ktoś wie jak w serii SM Smoke 2 AG można wyłączyć opcję self testing (ten pieprzony 2 sekundowy pisk..)
niby w instrukcji jest napisane żeby trzymać guzior wciśnięty - ale nie działa..