Wskaźniki zamiast środkowego nawiewu w S13

Wszelkie modyfikacje karesorii i wnętrza

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
ipi
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Bobekk pisze:Bardzo ładnie wyszło, tylko wywal ten daszek i pomaluj alu na czarno. Najlepiej to będzie wyglądać jak blat zegara będzie osadzony równo z płytką.

bez daszka nie widac wskaznikow bo swiatlo skutecznie sie odbija wpadajac przez przednia szybe jak uda mi sie jakos rozwiazac ten problem to wywale daszki

a co do zamocowania na rowno z plytka to odpada bo seria SM AG ma ok 1cm kolnierzyk ktory na to nie pozwala chodzi o ten zaznaczony na focie
Obrazek
tymczasowo brak podpisu
Awatar użytkownika
dr Mike
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Ipi - a może wpuść panel w głąb, zaraz za ten plastikowy kołnierz. Trochę więcej roboty ale IMHO wyjdzie lepiej. Właśnie nad tym pracuję...
PZDR
Awatar użytkownika
ipi
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

dr Mike pisze:Ipi - a może wpuść panel w głąb, zaraz za ten plastikowy kołnierz. Trochę więcej roboty ale IMHO wyjdzie lepiej. Właśnie nad tym pracuję...
PZDR

wlasnie duzo roboty nie kombinowalem z tym bo nie mam pomyslu na mocowanie do deski rozdzielczej od srodka troche ze wzgledu na brak podejscia i zobaczenia jak sie sprawa ma a troche z tego ze takie rozwiazanie mi osobiscie pasuje a jak schowam moga byc tez malo widoczne zwlaszcza pierwszy od kierowcy moze sie chowac za kant dziury po nawiewie .......... ja osobiscie zostaje przy tej formie tylko w zmienionej delikatnie pozycji wskaznikow bardziej poziomo i skosnie w strone kierowcy
tymczasowo brak podpisu
Awatar użytkownika
dziubas
-#Klubowicz
-#Klubowicz
Kontakt:

i pomaluj na czarno będzie jak seria
Awatar użytkownika
TiGRA
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Panowie ja i dr.MIKE działamy w tym temacie.
Mój tutorial macie na pierwszej stronie. Podejrzewam, że MIKE niedługo podzieli się swoimi pracami. Zaznaczam, że są to dwie różne wersje montarzu tak że, będzie możliwość wyboru :mrgreen:

Pozdro
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym dniu następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Awatar użytkownika
Raptor
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

pytanie za 100 pkt - bo taka ramka jak ipi ma czeka na montaż u mnie już z 9 miesięcy - jak zaślepic wyjscie z wentylacji - nie chce żeby tamtędy wiało powietrze ? przerabiał już ktoś taki wariant ?
Awatar użytkownika
TiGRA
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Raptor pisze:pytanie za 100 pkt - bo taka ramka jak ipi ma czeka na montaż u mnie już z 9 miesięcy - jak zaślepic wyjscie z wentylacji - nie chce żeby tamtędy wiało powietrze ? przerabiał już ktoś taki wariant ?
Krótka piłka :

1. docinasz kawałek plastiku na wymiar dziury
2. montujesz na klej elastyczny >> ośmiorniczka >> polecam
3. czekasz na wystarczającą twardość
4. robisz test szczelności
5. ewentualne poprawki

BTW

urodził sie pomysl na mechanizm maskujący te zegary >>> info na obrazku poniżej
Załączniki
maskowanie.JPG
maskowanie.JPG (16.61 KiB) Przejrzano 7187 razy
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym dniu następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Awatar użytkownika
Airbog
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

W zestawach ebay'owych zaslepka wentylacji jest w komplecie (najczesciej)
Awatar użytkownika
Student
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

ja własnie zrobiłem tak z zegarem boosta dołem do nawiewu pod katem tak zeby dla kierowcy było ładnie widac narzie jest tylko jeden zegar dorobiłem do niego stelarz palstikowy i ogrobiłem szpachla do plasiku wieczorem zamieszcze zdjecia pokaze jak to wyglada
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

Dla mnie zegary w nawiewie nie są dobrym pomysłem
w czasie "normalnej" jazdy się z nich nie korzysta bo człowiek jest skupiony na trafianiu w czarne..

w czasie spokojnej jazdy są zbyteczne, bo co niby mają pokazać...

moje rozwiązanie to kieszeń audio (zamiast radia)
wszystkie zegary z alarmem (doładowanie, ciśnienie oleju, temperatura oleju) oraz centralnie na podszybiu EGT - jedyny zegarek który warto mieć "na oku" cały czas, reszty używa się na testach/strojeniu

oczywiście w tym co napisałem nie uwzględniam lansu - tylko funkcjonalność ;)
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
pioorek
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Robal mi się wydaje że ciśnienie i temp. oleju są równie ważne, poza tym ETG też za bardzo nie jest potrzebne podczas spokojnej jazdy, większą role zaczyna odgrywać dopiero podczas pałowania.

A jeśli chodzi o miejscówke na zegary popieram w stu procentach :!: Ja miałem na słupku i podczas jazdy w nocy na dłuższych dystansach były zabójcze dla oczu :?
wspopmnienia po nysce:/ Ale napewno będzie następna...
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

pioorek pisze:Robal mi się wydaje że ciśnienie i temp. oleju są równie ważne, poza tym ETG też za bardzo nie jest potrzebne podczas spokojnej jazdy(...)
w ciśnieniu doładowania i w parametrach oleju ważne jest czy nie są przekroczone wartości alarmowe - świadczy to awarii, dlatego pisałem o wskaźnikach z alarmem

jakie mam ciśnienie doładowania to czuję na plecach :)

EGT jest parametrem który jest najgroźniejszy i najszybciej się zmienia
wystarczy kilka sekund stukowego po górkę i zaczynają się problemy
najłatwiej to wychwycić właśnie na zegarze EGT,
to wskaźnik który informuje czy karmienie, chłodzenie i sterowanie silnika jest ok

wyjątkiem może być ciśnienie oleju w przypadku totalnego i rzadkiego fuckupu - np. rozpieprzenia miski olejowej, albo padu pompy..
przy czym odpowiednio ustawiony warrning powinien sprawę załatwić
trzebaby się ciągle gapić w ten wskaźnik żeby zorientować się że coś jest nie tak zanim włączy się alarm

mnie osobiście wystarczyłby same warrningi,
może ktoś kiedyś wymyśli taki bajer
można by ustawiać zakres dla danego wskazania który jest ok (wyjście poza wzbudza alarm) i deltę przy której alarm się włącza (np. jak EGT skoczy o 300* w ciągu 1s, albo ciśnienie oleju zmieni się o -1bar w ciągu 0.1s)
ale to rozmowa na osobny wątek

co do montażu zegarów zamiast nawiewu to rzecz gustu
ciężko je tam obserwować jeśli są wbudowane na płasko,
z drugiej strony jak są wysunięte i zagięte w dół to wygląda to kiepsko bez jakieś profi obudowy

to oczywiście moje zdanie i nie mówię że to zły pomysł - ale zegary wcale nie będą lepiej widoczne i tak najważniejszy będzie warrning...

przy okazji
może ktoś wie jak w serii SM Smoke 2 AG można wyłączyć opcję self testing (ten pieprzony 2 sekundowy pisk..)
niby w instrukcji jest napisane żeby trzymać guzior wciśnięty - ale nie działa..
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
Airbog
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Popieram pomysl na zegary wlasnie w miejscu audio. Na podszybiu musi byc boost i EGT oraz warning lampa od pozostalych zegarow gdzies blisko. Bardzo sie zastanawialem nad seria Defi, ale im dalej, tym bardziej mysle o HUD'ie Defi na obudowie kolumny kierowniczej przed zestawem wskaznikow. Na nim beda wszystkie dane + dodatkowo boost i EGT.
Awatar użytkownika
TiGRA
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

OK Kwestia gustu to kwestia gustu. Wiadomo >> każdy ma swój.

Ja osobiście poszedłem w stronę nawiewów z racji swojego wzrostu :D
196cm to nie mało i po długim przymierzaniu/korygowaniu/testowaniu wskaźnik wylądował u mnie w nawiewach z racji wygody. Po prostu wygodniej mi spojrzeć delikatnie w prawo niż w prawo-dół.

Prace nad maskowaniem nadal trwają... :alien:

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Bobekk
Stały gość
Stały gość

roball pisze:
pioorek pisze: przy okazji może ktoś wie jak w serii SM Smoke 2 AG można wyłączyć opcję self testing (ten pieprzony 2 sekundowy pisk..)
niby w instrukcji jest napisane żeby trzymać guzior wciśnięty - ale nie działa..
Mam 3 zegary z tej serii (boost, EGT i AFR) i w każdym przyciśnięcie na początku na sekunde działa. Czasem się nie udaje ale to dlatego że trzeba wcisnąć w odpowiednim momencie. Musisz potrenować.

Co do rażenia w oczy przy długiej jeździe w nocy to ja stworzyłem małą przeróbkę dzięki której przyciskiem trójpołożeniowym zmieniam sobie z białego koloru na ciemno pomarańczowy (amber) bądź całkiem wyłączam.

Po za tym słupek mam originalny do nissana 200SX S13. Słupek jest na 3 zegary 52 mm. Dorobiłem zaczepy i wygląda jakby był fabryczny.
Mam jeszcze 2 zegary 60 mm (temp oleju i ciśń. oleju) które umieszczę pod radiem. Wywaliłem tą kieszeń a plastikarz mi zaślepił ten otwór po niej. Teraz jest idealnie gładko. Wystarczy jeszcze leciutko poszpachlować i można lakierować na czarno. pod radiem jest teraz tyle miejsca, że jeszcze nad zegarami robię ciąg 8 bądź 9 przycisków dwu i trzypołożeniowych. Są potrzebne do sleeping eyes, 2 map po strojeniu, turbotimera, zmieniania podświetlenia i wyłączania zegarów, EBC. Narazie przycisk od TT mam podłączony pod orginalny przycisk od tylnej wycieraczki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Styling”