Narazie nikt mnie nie przekonał ze zapomoca SMT morzna przeskoczyc ograniczenia ECU ale za to dowiedziałem sie kilku interesujacych rzeczy
Pierwsza to taka ze SMT reguluje mieszanke wzgledem sygnału z przepływki - wydaje mi się ze poprostu SMT podbija sygnał przepływki o określony stopień np. podbija wszystko o 0,3V i dodatkowo wproawdza korekte w stosunku do wychylenia przepustnicy w takim stopniu w jakim sobie ustawimy ale skoro jest tak jak mówicie ze w funkcji przepływki to ok.
Poza tym padło zdanie ze wogóle mozna wywalic przepływke - wydaje mi się ze to juz wyższa szkoła jazdy słyszałem ze MAF można zastąpoć MAPem ale to się udało narazie z tego co wiem tylko "Geko". Chociaż teoretycznie wiem jak zrobić coś takiego za pomocą chipa jednak mam inne rozwiązanie.
No i najważniejsze co znalazłem
6 Amp injector drive ----Handles 6 x 16 ohm injectors
Various ignition outputs ----For the most stringent applications
Czyli SMT potrafi sterować wtryskiem i cewkami zapłonowymi a co za tym idzie może działać prawie jak stand alone (KTO MA TAK PODŁĄCZONE SMT?!!! chce wiedzieć czy to faktycznie możliwe)
200Sx pisał ze trzeba mieć doświadczenie - całkowicie się z nim zgadzam dlatego ja experymentuje na swoimi i robie różne kombinacje ale opieram się głównie na gotowysch oprogramowaniach takich jak STAGE1 z apexi czy norris design otaz ich 3 wariacjach w sytuacjach gdzy zamontowany jest inny sprzet (np wtryski przepływka od 300ZX czy większe ciśnienie paliwa) oraz mape orginalnego S13 produkowanego w japoni - który ma ciut wiecej koni mechanicznych (dla paliwa 98okt sprawóje sie bez zażutu) oraz mape SAFE która "glebuje" nam nissana ale nie pozwala wystąpić żadnej kolizji, a i jeszcze mam mapy ECU które obsługuja lambde i nie obsługuja
i moge przerobić programowo MEC D0007 (z sonda) na MEC D0009 (nie obsługujacy lambdy)
Poza tym mam narzedzia diagnostyczne które wcale nie odbiegaja bardzo jakością od innych renomowanych firm AFR i EGT + manometr ciśnienia paliwa i ciśnienia doładowania i mam jeszcze jedną mozliwość wiem kiedy wystąpi stuk bo jako mape serwisową ładuje mape SAFE a chipuje tylko mape podstawowa i w momecie gdy przesadze to ECU przełącza sie na SAFE i to wyraznie się czuje ze nissan idzie o wiele słabiej i wiem ze wystapił stuk.
Fakt nie zchamowałem sie i bardzo nad tym ubolewam ze do najbliższej hamowni mam 200km ale obiecuję ze tego lata wkońcu zdobede się na taki wydatek i w końcu to zrobię.
Co do trwałości mojego sprzętu to zrobiłem juz na różnych chipach 5000km i nic się nie stało (a nie wiem czemu nissan Tadka na ostatni modlin przyjechał seryjny i wychodziło by na to ze ten nissan miał 270KM tylko 3 miesiące ale nie znam szczegółów tylko legendy i nie wiem jaki był jego najlepszy czas na 400m)
Można powiedzieć ze moim najlepszym oficjalnym wynikiem jest 14,7 które wycisnął rottie w modlinie ale to były seryjne graty)
Ja strartuje 8 sierpnia w gdańsku choćbym miał wziąć rozwód i nie zdać pracy inżynierskiej która na mnie wisi - jak bardzo chciał bym zeby moja pracą inz był Chip

)
Acha żeby sobie ktoś nie pomyślał że komus próbuje wcisnąć mojego chipa! kto chce to się na niego decyduje. Ja to robie dla własnej satysfakcji ze doszedłem do tego sam i nie potrafie opisać swojej radości kiedy udało mi sie przekroczyc 1 bara bez odciecia wtrysku i bardzo ładnie przyspieszać.
Znowu mi laborat wyszedł.....