SMT vs Chip

ECU, chip, SMT, ECU MASter, Apexi i inne wynalazki typu: EBC, kontrole trakcji, kontrole stuku,

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
200sx
Coś już wiem
Coś już wiem

A ja jak zwykle bede kontrowersyjny :twisted: .
Zgadzam sie z Jarkowym ze chipowaniem mozna wiecej oraz z innymi ze swinka mozna latwiej. Tylko ze jak do tej pory to najmocniejszy 200sx ktorego parametry sprawdzono (270KM) i ktory nie rozlecial sie po przejechaniu 200km zbudowano strojac SMT5 a nie chipem. Ja sam mam chipa wiec nie mozna powiedziec ze jestem stronniczy.
Zmierzam do tego ze aby samemu ingerowac w caly program trzeba miec poza wiedza ktorej nie kwestionuje, rowniez doswiadczenie i zaplecze techniczne przynajmniej w postaci wide band'a i dobrego EGT.
Tak wiec osobiscie wolalbym poczytac o zawirusowanym ECU, ktory po zahamowaniu wykazal znaczacy przyrost mocy, nie wystapily zadne skutki uboczne i oczywiscie nadal jezdzi. Mysle ze to bedzie najlepszy dowod na obrone tezy ze wirusowanie jest lepsze od innych rozwiazan :D .
r4 turbo jest super, a V10 bi-turbo...
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

ja coprawda nie narzekam na spalanie - ostatnie 2 tankowania 9.5 , 9.2 - ale to ciekawe co piszesz z tym spalaniem po podlaczeniu smtp
macpl

Piękny laborat :wink: Jarkowy ale możliwości SMT są troszkę wieksze niż opisałeś....postaram się po krótce opisać co i jak...
W przypadku korekcji ECU na skutek zmian odczytu(czyli np: kiedy przelewamy) na lambdzie stosujemy ukladzik za 30pln i komputer grzecznie się słucha :D
SMT może regulować mape paliwową względem(w funkcji) zmian na MAP sensorze a nie jak napisales od polozenia przepustnicy, mało tego przy zastoswaniu SMT można wogole pozbyc się przeplywki która tylko zawala.....
A propos wtryskow to i tak trzeba dac wieksze bo na seryjnych z S13 daleko nie zajedziemy.....a z tych co są powinno dać się wycisnąć co się da :)
W S14 przełączanie fazy wałka rozrządu no problem możemy ustawiać w zależności np od rpm....
Logi mają wszystkie SMT, poza tym można zrobić procedure startową......

Opcja z CHIPEM jest niezła tylko wtedy jeżeli podczas strojenia na SMT pojawią się jakies limity ECU ale to już trzeba sprawdzić oragnoleptycznie.... :D
Strojenie podczas jazdy i na żywo jest napewno lepsze niż klepanie na hamowni...
Montując AFR WB i EGT napewno uzyska sie bardzo dobre efekty...
To tyle ode mnie.. :mrgreen:
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

Narazie nikt mnie nie przekonał ze zapomoca SMT morzna przeskoczyc ograniczenia ECU ale za to dowiedziałem sie kilku interesujacych rzeczy

Pierwsza to taka ze SMT reguluje mieszanke wzgledem sygnału z przepływki - wydaje mi się ze poprostu SMT podbija sygnał przepływki o określony stopień np. podbija wszystko o 0,3V i dodatkowo wproawdza korekte w stosunku do wychylenia przepustnicy w takim stopniu w jakim sobie ustawimy ale skoro jest tak jak mówicie ze w funkcji przepływki to ok.
Poza tym padło zdanie ze wogóle mozna wywalic przepływke - wydaje mi się ze to juz wyższa szkoła jazdy słyszałem ze MAF można zastąpoć MAPem ale to się udało narazie z tego co wiem tylko "Geko". Chociaż teoretycznie wiem jak zrobić coś takiego za pomocą chipa jednak mam inne rozwiązanie.

No i najważniejsze co znalazłem

6 Amp injector drive ----Handles 6 x 16 ohm injectors
Various ignition outputs ----For the most stringent applications

Czyli SMT potrafi sterować wtryskiem i cewkami zapłonowymi a co za tym idzie może działać prawie jak stand alone (KTO MA TAK PODŁĄCZONE SMT?!!! chce wiedzieć czy to faktycznie możliwe)

200Sx pisał ze trzeba mieć doświadczenie - całkowicie się z nim zgadzam dlatego ja experymentuje na swoimi i robie różne kombinacje ale opieram się głównie na gotowysch oprogramowaniach takich jak STAGE1 z apexi czy norris design otaz ich 3 wariacjach w sytuacjach gdzy zamontowany jest inny sprzet (np wtryski przepływka od 300ZX czy większe ciśnienie paliwa) oraz mape orginalnego S13 produkowanego w japoni - który ma ciut wiecej koni mechanicznych (dla paliwa 98okt sprawóje sie bez zażutu) oraz mape SAFE która "glebuje" nam nissana ale nie pozwala wystąpić żadnej kolizji, a i jeszcze mam mapy ECU które obsługuja lambde i nie obsługuja
i moge przerobić programowo MEC D0007 (z sonda) na MEC D0009 (nie obsługujacy lambdy)

Poza tym mam narzedzia diagnostyczne które wcale nie odbiegaja bardzo jakością od innych renomowanych firm AFR i EGT + manometr ciśnienia paliwa i ciśnienia doładowania i mam jeszcze jedną mozliwość wiem kiedy wystąpi stuk bo jako mape serwisową ładuje mape SAFE a chipuje tylko mape podstawowa i w momecie gdy przesadze to ECU przełącza sie na SAFE i to wyraznie się czuje ze nissan idzie o wiele słabiej i wiem ze wystapił stuk.

Fakt nie zchamowałem sie i bardzo nad tym ubolewam ze do najbliższej hamowni mam 200km ale obiecuję ze tego lata wkońcu zdobede się na taki wydatek i w końcu to zrobię.
Co do trwałości mojego sprzętu to zrobiłem juz na różnych chipach 5000km i nic się nie stało (a nie wiem czemu nissan Tadka na ostatni modlin przyjechał seryjny i wychodziło by na to ze ten nissan miał 270KM tylko 3 miesiące ale nie znam szczegółów tylko legendy i nie wiem jaki był jego najlepszy czas na 400m)
Można powiedzieć ze moim najlepszym oficjalnym wynikiem jest 14,7 które wycisnął rottie w modlinie ale to były seryjne graty)
Ja strartuje 8 sierpnia w gdańsku choćbym miał wziąć rozwód i nie zdać pracy inżynierskiej która na mnie wisi - jak bardzo chciał bym zeby moja pracą inz był Chip :wink: )

Acha żeby sobie ktoś nie pomyślał że komus próbuje wcisnąć mojego chipa! kto chce to się na niego decyduje. Ja to robie dla własnej satysfakcji ze doszedłem do tego sam i nie potrafie opisać swojej radości kiedy udało mi sie przekroczyc 1 bara bez odciecia wtrysku i bardzo ładnie przyspieszać.

Znowu mi laborat wyszedł..... :mrgreen:
GTR Sprzedany ale Avatara spobie zostawiam z sentymentu...

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

automatyka www.horyzont.co
pokoje gościnne nad morzem we władysławowwie www.impresja.co
600-961-666
Awatar użytkownika
200sx
Coś już wiem
Coś już wiem

OK tylko dlaczego to nie chce jezdzic? Jezdzilem z Pingiem - bez obrazy do 0,55 bar jeszcze w miare akceptowalna kultura pracy ale mierne osiagi, powyzej przerywanie, brak paliwa klawiatura klekocze od spalania stukowego jak w starym fortepianie . No i jeszcze ta akcja z powrotem na lawecie (wypadek przy pracy? - OK). Rottie - chyba nie byl seryjny jak przekraczal 1 bar no i teraz stoi na autobanie - chyba?. Chyba ze jest ktos kto ma wirusa i uzyskal dobre wyniki i wciaz jezdzi - tylko dlaczego milczy. Nie bierz tego osobiscie bo jestem pelen podziwu dla twoich staran ale troche przedwczesnie promujesz swoje uslugi. Chodzi mi o to ze czytajac powyzsze opisy ludzie pomysla ze za 400pln mozna zrobic z ich maszyn pogromcow modlina. Za takim wirusem musza isc rowniez inne zmiany zeby ludzie mogli sie dluzej cieszyc tym co chwilowo osiagaja a nie zjezdzac na lawecie z rozwalonym silnikiem. No chyba ze bedziesz podkrecal na seryjnym doladowaniu tylko po co - w ten sposob mozna zyskac 10KM wiec lepiej zrobic dobry wydech. Wg mnie zanim sie zrobi doktorat z fizyki jadrowej trzeba zglebic podstawy - np. zeby nie podkrecac doladowania bez poprawionego ukladu paliwowego i IC itd. Wiec to co mysle powinienes dodac do opisu to odrobina obiektywizmu bo dla 90% czytajacych to jest czarna magia (dla mnie w duzej mierze tez) z ktorej plynie jedno przeslanie 400PLN = 300KM. Szkoda ze tak nie jest bo nie musialbym wydawac kupy pieniedzy - chociaz z efektow jestem zadowolony. I tu jest niewatpliwa przewaga smt - mozna go miec podlaczonego, lekko poprawic mapy i spokojnie pracowac nad reszta samochodu a gdy przyjdzie wlasciwy moment dokonac bardziej radykalnych ustawien. Jak sie ma chipa to kazda zmiana wymaga nowego wypalania bo nie mysle za mozna zapisac mape bez mozliwosci jej przetestowania - to mijaloby sie z celem. Wiec z czysto pragmatycznych wzgledow nie zaglebiajac sie w kod szesnastkowy to powiedzmy do 250 - 270 KM nie ma zadnej roznicy, a wrecz swinka jest praktyczniejsza. Powyzej gdy dochodzi obsluga wiekszych wtryskow, przeplywki to konieczne sa tak duze naklady w sam silnik ze sposob jego sterowania jest sprawa drugoplanowa.
Tak wiec prosze o chociaz jeden wykres ze wskazaniem wide band AFR (a nie sygnal z lambdy) w pelnym pasmie obrotow i jezeli to mozliwe z egt i slowa juz nie napisze, a tym czasem mozesz mnie nazywac niewiernym Tomaszem :)
r4 turbo jest super, a V10 bi-turbo...
rottie

ze sie wtrace.z zejsciem mojego nissana nie mial nic wspolnego zaden chip.jechalem wtedy na serii,bez zblokowanego turba.wine ponosze tylko i wylacznie ja,nie moge winic zadnego mechanika.wiec nie bierz mnie za przyklad. :)
macpl

Rzeczywiście laborat :mrgreen:
Jarkowy nikt przecież nie będzie Cię przekonywał....każde z rozwiązań ma swoje zalety
Obsługe typu standalone właśnie będe ćwiczył wstępnie zapłon był podłączony ale jeszcze pozostał wtrysk...niedługo dokończe :)
Hamownia jest dobrym wykładnikiem drugie to czas na 1/4 mili i wszystko będzie jasne... :D
Poza tym już nie długo będzie SMT7 a tam zapowiadają kilka fajnych nowych opcji np:knock monitor
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

Rottie odpowiedział za mnie a jeśli chodzi o Pinga to długa historia ale opowiem
no więc tak (miałem mieć na chipa czasu 2 dni a tu się okazało ze ping ma jechać następnego dnia przed południem do niemiec miałem mieć warsztat i dostęp do kompa a miałem dwa kapcie i sama praca chip tuningowa trwała od 24 do 5 rano. I Po zmontowaniu było ok. Tyle ze silnik zacznynał klepać na wyższych doładowaniach (jak sie później okazało to nie były stuki spowodowane złym wysterowaniem tylko zajeżdżonym silnikiem (po remoncie u bardzo dobrego renomowanego tunera i który właśnie dogorywał swych ostatnich dni -pomimo dobrej kompresji, a wie o tym !) najlepiej Kuba który stał się jego nieszczęśliwym posiadaczem) jeśli chodzi o powrót na lawecie Pinga z autostrady to był poprostu pech (jeden z bardzo wielu który przydażył się pingowi) - urwał się przewód od przełączania map - można za to winić mnie bo słabo polutowałem (teraz rottie ma to zalewane plastikiem i nie ma prawa sie nic urwać) albo można winić pasżerkę która miała przewód pod nogami i go naciągnęła i wreszczie można winić brak czasu na jego odpowiednie zamontowanie (np. jak to później zrobiłem w schowku) ale Ping powiedział ze nie ma czasu i jedzie do Niemiec.
Fakt faktem to była plana na chonoże
A teraz jeśli chodzi o chipowanie to SXy które niedomagają (na różne sposoby) NIE NADAJĄ SIE DO TUNINGU i za Rottiego wziełem się z ochotą bo tam wszystko było 100% sprawne (poza chałaśliwą skrzynią)
A i nie napisałem ze za 400zł można mieć 300KM można mnieć conajwyżej 210 i czas 14,7 / 6,6 i bedzie tak dopuki się nie zmieni WIELU rzeczy w samochodzie i chyba każdy wie ze zmiana samego turba nie wystarczy.

A i wszyscy macie prawo być niewiernymi Tomaszami bo nikt z was nie widział wykresu z hamowni ani nie zna czasu na 400m mojego samochodu ani tez nie widzial wykresu AFR-u czy EGT.
Ale powiedzcie mi czy Wy strojąc SMT korzystacie z chamowni i szeroko pasmowej sondy? (Mellow i Fila przecież stroicie swoje SMT, jak wyglądają wasze wykresy z chamowni, EGT i AFR?A widział ktoś to wszystko jak wyglądało u Tadka - ja tylko słyszałem ze miał) I terz jestem niewiernym Tomaszem ale bardzo chce się dowiedzieć jak to wszystko wygląda od strony SMT i tylko po to zaczołem ten temat. W końcu 1000zł to też bardzo nie wielka suma w porównaniu do nakładów finansowych jakie się ponosi zakupując sprzęt i go montując i faktycznie to juz jest 2 planowa sprawa tylko ze bez wystrojenia nic nie chce działć nie ważne ile by to kosztowało dlatego wg. mnie wystrojenie to podstawa.

Jestem ciekaw jak bedzie działało to połączenia jako prawie stand alone (bo jeśli bedzie chodzić to może się kiedyś skusze na SMT - z checi dokładnego zapoznania sie z tym urządzeniem)
GTR Sprzedany ale Avatara spobie zostawiam z sentymentu...

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

automatyka www.horyzont.co
pokoje gościnne nad morzem we władysławowwie www.impresja.co
600-961-666
Awatar użytkownika
mellow
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

tak, mam wykres Tadeusza - przy doladowaniu 0,8b - 226KM ( cos kolo tego ) - jest i AFR ( wykres z hamowni pana Chojnackiego ). Ja i Fila bedziemy mileki modyfikowany ten program na hamowni VTG po zainstalowaniu Intercoolerow - finalne dostrojenie i sprawdzenie AFR ( szerokopasmowo ofcoz ).
"I had a look around the carpark and couldn't help noticing, that my car is significantly faster than all of yours..."