Duży intercooler

intercooler, orurowania, filtry powietrza, bovy,

Moderator: Moderator

Ramzes

I ja mam też pytanko: jeżeli zastosujemy większy IC czy wzrośnie też zużycie paliwa???
Tak mnie to zastanawia, bo jeżeli dobrze główkuje to przy dużym IC powietrze będzie bardziej schłodzone więc będzie go więcej w takiej samej objętości, więc czy nie jest potrzebna większa dawka paliwa żeby utrzymać mieszankę na właściwym poziomie???
Kruchy

Ramzes pisze:I ja mam też pytanko: jeżeli zastosujemy większy IC czy wzrośnie też zużycie paliwa???
Tak mnie to zastanawia, bo jeżeli dobrze główkuje to przy dużym IC powietrze będzie bardziej schłodzone więc będzie go więcej w takiej samej objętości, więc czy nie jest potrzebna większa dawka paliwa żeby utrzymać mieszankę na właściwym poziomie???
teoretycznie chyba tak, ale jesli sie nie myle, to glownie poprawi sie wydajnosc, bo po porstu bedzie skuteczniejsze spalanie i przy delikatniejszym operowniu gazem powinienes miec tekie efekty jak wczesniej przy wiekszym dociskaniu...z tego co skumalem to co czytalem :D
Awatar użytkownika
dr Mike
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Wydaje mi się, że nie. Tak jak napisał Kruchy, powinno być lepsze spalanie paliwa, które będzie dostarczane w takiej samej ilości, bo sygnał z AFM (który jest zaraz za filtrem) się nie zmieni. Tak mi się zdaje, a co na to eksperci?
Anonymous

Powietrze jest bardziej zchlodzone wiec ma mniejsza objetosc i wiecej moze sie go dostac do silnika co powoduje lekki przyrost mocy.
Kruchy

shifty pisze:Powietrze jest bardziej zchlodzone wiec ma mniejsza objetosc i wiecej moze sie go dostac do silnika co powoduje lekki przyrost mocy.
no tak, to jest zasada dzialania ic, ale jak tosie ma do spalania?
ChEsTeR

Maly intercooler malo rur i mala turbina = mala dziura turbo. Im wiekszy IC tym wieksza dziura. Trzeba tak dobrac zeby turbinie nie zabieralo za duzo czasu napelnienie rur i intercoolera powietrzem pod cisnieniem. Przetestowalem. Moja nysa w standardzie nie miala IC a dziury nie bylo wcale jezeli nie liczyc obrotow na ktorych turbo po prostu nie pompowalo jak nalezy. Zalozylem IC od jakiegos lancera za 100 na szrocie. Auminiowa rura 8pln/m srednica 50 i gumowe zbrojone kolanka po 26 zeta. Zmontowalem to w 20 minut i dziura turbo wzrosla. Za to nysa sie lepiej zbiera. Zamontowalem BOV'a i dziura po zmianie biegu praktycznie znikla. A takim super firmom ktore zadaja 800 zeta za rury od IC z nierdzewki bardzo podziekowalem. Moje moze nie wyglada ale dziala i to najwazniejsze. Fakt faktem nalepiej bylo by zrobic IC na wymiar w jakiej firmie. W promotorze checieli 300 za zrobienie IC a;e skoro od volvo pasuje idealnie albo od saba 9000 z lat 90-tych
oto zdiecie (samochod to s12 wiec nie wiem czy zmiescil by sie do s13)
Obrazek
to po co przeplacac

A jezeli chodzi o spalanie to chyba minimalnie wzrasta. Powietrze zchlodzone w IC zmniejsza swoja objetosc co zarazem powoduje naplyw wiekszej jego ilosci ktora to zwiekszona ilosc jest rejestrowana przez przeplywomierz. A im chlodniejsze powietrze tym wieksze wzrasta granica cisnienia przy ktorym bedzie wystepowac spalanie detonacyjne.
Kruchy

ChEsTeR pisze:Powietrze zchlodzone w IC zmniejsza swoja objetosc co zarazem powoduje naplyw wiekszej jego ilosci ktora to zwiekszona ilosc jest rejestrowana przez przeplywomierz
no ale przeplywka jest chyba zaraz za filtrem powietrza i ilosc masy powietrza wychodzaca z turbiny, a tym bardziej ic nie jest mierzona, wiec komp podaje tyle samo paliwa co wczesniej, tyle, ze zmniejsza sie granica bezpieczenstwa spalania stukowego (tzn. blizej do punktu krytycznego) czyz nie :?:
ChEsTeR

Ale skoro juz zchlodzone powietrze zmniejszylo spoja obietosc to cos musi sie tam pojawic nie moze byc kawalka prozni wiec pojawia sie wiecej powietrza a to z kolei nie wyczorowyuje sie z nikad tylko przechodzi przez filtr przeplywomierz turbi itp i wlasnie w przeplywomierzy jest notowana wieksza ilosc powietrza. pozatym powietrze w dolocie na wolnych obrotach przeplywa z predkoscia okolo 10 m/s czyli 36 km/g to chyba wystarczajaco szybko zeby uzupelnic zmieniajace sie objetosci powietrza spowodowane zchlodzeniem w intercoolerze
Kruchy

ChEsTeR pisze:Ale skoro juz zchlodzone powietrze zmniejszylo spoja obietosc to cos musi sie tam pojawic nie moze byc kawalka prozni wiec pojawia sie wiecej powietrza a to z kolei nie wyczorowyuje sie z nikad tylko przechodzi przez filtr przeplywomierz turbi itp i wlasnie w przeplywomierzy jest notowana wieksza ilosc powietrza. pozatym powietrze w dolocie na wolnych obrotach przeplywa z predkoscia okolo 10 m/s czyli 36 km/g to chyba wystarczajaco szybko zeby uzupelnic zmieniajace sie objetosci powietrza spowodowane zchlodzeniem w intercoolerze
mam zbyt "prowizoryczna" wiedze, by polemizowac i w zasadzie mnie to przekonuje, zakladajac, ze turbo "zasysa" z dolotu powietrze, a chyba tak jest (to chyba sa te ujemne wartosci na wskazniku boost'u, tak?
ChEsTeR

Ujemne wartosci sa wtedy kiedy przepustnica nie jest otwarta do konca. Tloki chca zassac wiecej powietrza a ze przez przepustnice wiecej ni przejdzie dlatego jest podcisnienie.
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

Dodam tulko ze nasze przepływomierze są MASOWE czyli liczą mase wpadającego powietrza więc skoro w tej samej obiętości skok cylindra) nieści sie wiekasz masa powietrza to komp daje więcej paliwa, ale do ekonomi jazdy to nie ma nic ponieważ poprostu przy mniejszym uchyleniu przepustnicy wpada wiecej powietrza wiec skoro chcemy jechać 100km/h to poprostu wciskamy mniej gazu czyli spalamy tyle samo (prawie ale to już dywagacje)
GTR Sprzedany ale Avatara spobie zostawiam z sentymentu...

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

automatyka www.horyzont.co
pokoje gościnne nad morzem we władysławowwie www.impresja.co
600-961-666
ChEsTeR

Jak chcecie miec ekonomiczny samochod to kupcie diesla. :D
Guta
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

ChEsTeR pisze:Jak chcecie miec ekonomiczny samochod to kupcie diesla. :D
Nie wszystkie diesle sa ekonomiczne :twisted: tak samo jak nie wszystkie maluchy są małolitrażowe :twisted: A jak prędkościomierz jest poza skalą w SX'ie na gazie to też nie narzekam :airborne:
Name?
-Abu Dalah Sarafi.
-Sex?
-Four times a week.
-No, no, no..... male or female?
-Male, female...... sometimes camel.......
Anonymous

jarkowy pisze:Dodam tulko ze nasze przepływomierze są MASOWE czyli liczą mase wpadającego powietrza więc skoro w tej samej obiętości skok cylindra) nieści sie wiekasz masa powietrza to komp daje więcej paliwa, ale do ekonomi jazdy to nie ma nic ponieważ poprostu przy mniejszym uchyleniu przepustnicy wpada wiecej powietrza wiec skoro chcemy jechać 100km/h to poprostu wciskamy mniej gazu czyli spalamy tyle samo (prawie ale to już dywagacje)
Troszke sie mylisz
Nie wiem jak jest w przypadku s13 ale w s14a jak wywalasz seryjny wydech i robisz dolot to z doladowania 0.6 uzyskujesz juz 0.8 a jak poprawisz jeszcze IC to masz ok 0,9 do 1 bar
z ta roznica ze komp jeszcze przy 0.8 mysli i powyzej 6tys leje paliwo.
W przypadku gdy masz doladowanie ok 1 bara to im wyzszy bieg i powyzej 6tys to zaczyna sie robic suchutko! Bardzo niebezpieczna sprawa.
Jak by tak ktos sobie polecial 200 na piatym biegu przez dluzsza chwile to bankowo bedzie mial temp w kolektorze ok 1100C
Niestety ale trzeba dodac mu paliwa bo inaczej moze byc cienko. Ufff na szczescie ja mam EGT i nie dopuscilem do takiej sytuacji.
ChEsTeR

Nie wiem jak w s13 ale w s12 zmieana wydech powyzej 2.5" powoduje rozbieganie sie turbinki. Jest za duzy przelot i wastgate nie daje rady z ustawieniem cisnienia.Tak sie dzieje przy wszystkich malych turbinach T2.T25,T28 dopiero przy T3 mozna dawac wiekszy przelot wydechu. Pozatym shifty jezeli ci turbina przeladowywuje a masz wastgate mechaniczny to nie jest normalne a dolozenie intercoolera powinno nie zwiekszac cisnienia tylko lekko zmniejszyc, albo zostawic na tym samym poziomie. Moze byc jeszcze wina wydechu ze jest za wielki albo nie wiem to nie jest normalne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ dolotowy”