Mam troche lamerskie pytanie,czy jest w chlodnicy jakas sruba upustowa albo cos takiego??co zrobic zeby pozbyc sie calego plynu z niej,mazi ktora teraz mam i wymienic na porzadny plyn...dzieki za szybkie odpowiedzi (dzisiaj mam wolne i troche czasu
Plyn w chlodnicy
Moderator: Moderator
-
rottie
Hello
Mam troche lamerskie pytanie,czy jest w chlodnicy jakas sruba upustowa albo cos takiego??co zrobic zeby pozbyc sie calego plynu z niej,mazi ktora teraz mam i wymienic na porzadny plyn...dzieki za szybkie odpowiedzi (dzisiaj mam wolne i troche czasu
) aha,oczywiscie chodzi mi o sposoby bez wyciagania chlodnicy 
- Lukasz
- Stały gość

- Kontakt:
Każde pytanie jest dobre.rottie pisze:Hello
Mam troche lamerskie pytanie,czy jest w chlodnicy jakas sruba upustowa albo cos takiego??co zrobic zeby pozbyc sie calego plynu z niej,mazi ktora teraz mam i wymienic na porzadny plyn...dzieki za szybkie odpowiedzi (dzisiaj mam wolne i troche czasu) aha,oczywiscie chodzi mi o sposoby bez wyciagania chlodnicy
Zawór do spuszczania wody jest na dole chłodnicy po prawej stronie(jak stoisz przodem do auta), taki plastikowy motylek z wężykiem.
Ja płyn zmieniałem tak:
Suwak temperatury w aucie dawałem na gorące powietrze, odpalałem silnik, zagrzewałem go, gasiłem, odkęcałem korek wlewu płynu do chłodnicy, odręcałem zawór na dole i spuszczełem wszystki płyn z chłodnicy. Jak już wypłyną to zakręcałem zawór, zalewałem chłodnice zwykła wodą, odpalałem, zagrzewałem silnik... i tak z 2 razy, zanim wlałem normalny płyn.
A jak masz tam maź albo kamień to są specjalne preparaty do chłodnic aby to usunąć, a jak nie masz gdzie kupić to można użyć kwaska cytrynowego
Ostatnio zmieniony ndz 04 kwie, 2004 11:31 przez Lukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Ivanhoe
Jeszcze nalezaloby z bloku silnika plyn spuscic, korek soustowy z bliku znajduje sie pod kolektorem wydechowym przy skrzyni biegow 
Ja sobie kiedyś (w Meśku Beczce) załatwiłem w ten sposób simering w pompie wody... podobno jak spotka się z wodą, to potem po zalaniu płynem może on wyciekać. :blahblah:Lukasz pisze: ... zalewałem chłodnice zwykła wodą ...
- Lukasz
- Stały gość

- Kontakt:
W serwisówce też zalecają ten sposób, wiesz Nissan to nie MercedesBodiniusz pisze:Ja sobie kiedyś (w Meśku Beczce) załatwiłem w ten sposób simering w pompie wody... podobno jak spotka się z wodą, to potem po zalaniu płynem może on wyciekać. :blahblah:Lukasz pisze: ... zalewałem chłodnice zwykła wodą ...