Witam, wyzej wymieniony problem wystepuje w moim autku .. Myslalem ze to termostat wiec go wymienilem. Pare dni pojezdzilem bez problemu, wszystko wrocilo do normy . Niestety problem powrocil dzisiaj... troche inne objawy poniewaz raz bylo cieplo powietrze raz zimne , w rezultacie silnik niezdrowo lapal temp..... Co to moze byc? Pompa wody , kolejny termostat, uszczelka pod glowa?( ale wtedy chyba bylby jakis spadek mocy czy cos ..? )
pzdr
silnik lapie temperature , zimne powietrze z nawiewow
Moderator: Moderator
Zaznaczam od razu, że nie chce Cię urazić 
Masz płyn w chłodnicy? W moim firmowym aucie spadł wężyk od chłodnicy i przy braku płynu grzanie miałem dopiero przy 4000 obr. (1,3 turbo diesel) Sprawdź czy nie cieknie pod autem, jeśli tak to pewnie pompa wody.
Masz płyn w chłodnicy? W moim firmowym aucie spadł wężyk od chłodnicy i przy braku płynu grzanie miałem dopiero przy 4000 obr. (1,3 turbo diesel) Sprawdź czy nie cieknie pod autem, jeśli tak to pewnie pompa wody.
It's not the car You ride... It's how You ride the car...
- roball
- Postojebca Nałogowy

w momencie kiedy pęknie uszczelka głowicy pomiędzy cylindrem a kanałem chłodzenia, dostają się do tegoż układu spaliny (suw wydechu), powietrze z paliwem (suw sprężania), czysty żywy ogień
(suw pracy) a do cylindra leci płyn chłodniczy (suw ssania)
jak widać jest 3:1 dla wciskania czegoś do układu chłodzenia
kiedy dostają się tam gazy to nie ma miejsca na płyn - a płyn gdzieś się musi podziać, tym miejscem jest zbiorniczek wyrównawczy..
jeśli przybywa ci w nim płynu to masz walniętą uszczelkę po głową..
jest to niebezpieczna sytuacja - zagazowany układ chłodzenia to ryzyko lokalnych przegrzań - może się to skończyć remontem więc lepiej z tym nie jeździj
sprawdź też czy termostat otwiera ci obieg - wystarczy na nagrzanym silniku ścisnąć wąż idący od silnika do chłodnicy - jeśli płynie w nim płyn to będzie trudny do ściśnięcia i gorący,
analogicznie możesz dotknąć chłodnicy i sprawdzić czy jest gorąca na całej powierzchni
jak widać jest 3:1 dla wciskania czegoś do układu chłodzenia
kiedy dostają się tam gazy to nie ma miejsca na płyn - a płyn gdzieś się musi podziać, tym miejscem jest zbiorniczek wyrównawczy..
jeśli przybywa ci w nim płynu to masz walniętą uszczelkę po głową..
jest to niebezpieczna sytuacja - zagazowany układ chłodzenia to ryzyko lokalnych przegrzań - może się to skończyć remontem więc lepiej z tym nie jeździj
sprawdź też czy termostat otwiera ci obieg - wystarczy na nagrzanym silniku ścisnąć wąż idący od silnika do chłodnicy - jeśli płynie w nim płyn to będzie trudny do ściśnięcia i gorący,
analogicznie możesz dotknąć chłodnicy i sprawdzić czy jest gorąca na całej powierzchni
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Ja tez mam problem ale troszke inny moja nyska stoji w garazu wiec temp. otoczenia ok 14 moze 16 stopni Celcjusza ,wyjezdzam na miasto i musze dlugo czekac az silnik sie zagrzeje zeby bylo szybciej nawiewy nastawiam na zimne i zamykam zeby nie lecialo do srodka ,jest juz lepiej ale mimo tego w srodku robi sie zimno widze ze juz zlapal temperature wiec troche ciepla zeby czlowiek nie zamarzl i momentalnie spada temp silnika ???
- roball
- Postojebca Nałogowy

termostat..
cały czas puszcza ci na chłodnicę i ciepło idzie w atmosferę..
wyskocz sobie na jakąś ekspresówkę w nocy - żeby ruchu nie było,
daj mu V bieg i 120km/h - zobacz czy się dogrzeje
możesz też wydłubać termostat i sprawdzić po 1. czy jest dzyndzlem do góry, po 2. oglądnąć czy jest zamknięty
cały czas puszcza ci na chłodnicę i ciepło idzie w atmosferę..
wyskocz sobie na jakąś ekspresówkę w nocy - żeby ruchu nie było,
daj mu V bieg i 120km/h - zobacz czy się dogrzeje
możesz też wydłubać termostat i sprawdzić po 1. czy jest dzyndzlem do góry, po 2. oglądnąć czy jest zamknięty
Człowiek człowiekowi wilkiem,
- f_zukowski
- Coś już wiem

- Kontakt:
chyba , jak dobrze się orientuje kosztuje ok 35-40zł...
(...) aaa , oprócz słodyczy , drogi św. Mikołaju , prosze tak na marginesie jeszcze o Mustanga '68 GT500 ..........
aLLy. Sprawdź przy włączonym silniku czy Ci cieknie. Później wyłącz silnik i odczekaj koło 15 minut. jeżeli wtedy będzie tylko kapało, lub wyciek minie, to znaczy, że masz pompe wody do wymiany. Ja już to przerobiłemaLLy pisze:wyczailem plame pod autem - plyn chlodniczy ... na wysokosci silnika , nie centralnie pod chlodnica.
It's not the car You ride... It's how You ride the car...