SPALANIE PO PODRASOWANIU SILNIKA

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

Ariel 200SX S13 pisze:A jeszcze jedno pytanie :P po zakupie auta co może pasc ? czyli co najczęście sie psuje z seryjnych części w S13 ?? :P i na co zwracac uwage
w prawidłowo eksploatowanym samochodzie - nic
w nieprawidłowo - turbo, panewki, uszczelki (głowica, kolektor wydechowy)

@I.T
po wymianie wtryskiwaczy trzeba przemapować kompa - inaczej będzie przelewał bez sensu i pożytku..

seryjne wtryskiwacze podobno wystarczają do ~300KM więc nie ma potrzeby ich zmiany
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
marek1
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

roball pisze:seryjne wtryskiwacze podobno wystarczają do ~300KM więc nie ma potrzeby ich zmiany
napewno niestarczą do 300km
Ariel 200SX S13
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Ja nie będe nim odrazu szalał żeby mi żarł 17l/100 albo wiecej wiec ,i nie będe co chwila dokupywał jakiejs super nowej części do niego ... na początku trzeba będzie sie przyzwyczaic do auta, poznac je i po dłuższym czasie brac sie za przeróbki ... moje pierwsze pytanie było z prostej ciekawości .... 800-900 zł powinno wystarczyc bo przynajmniej 250-300 zł będzie szło na benzyne co nie ?
NISSAN 200SX S13 - Moja PrzyszłośĆ
Awatar użytkownika
ige
Postojebca
Postojebca

Ariel 200SX S13 pisze:przynajmniej 250-300 zł będzie szło na benzyne co nie ?
na lajcie przy emeryckiej jezdzie na maksa i moze braknac zakladajac ze chcesz tym autem jezdzic na codzien :twisted:
BMW E60 M5 [507KM/520Nm] & BMW E60 545i M-Sport [333KM/450Nm] & JEEP GRAND CHEROKEE ZJ 5.9L V8 Limited LX - LA 5"/33" [242KM/468Nm].
Było: S13 CA@260KM, S13 USDM@SR, S13@SR20DET: GT2876R, Arias, Eagle, Tomei, Apexi, ISC, Work, Takata, Spal...@350KM
Ariel 200SX S13
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Na początku to będzie auto do jazdy np. do szkoły czy po dziewczyne :P a tak na dłuższe wyprawy to będe brał mondeo 2003r. od 2.0L. TDI od mamuski :P według mnie straczy :P potem sie znajdzie robote na stałe to juz będzie spokojnniej z kasą :) widze że chcecie mnie odwieśc od pomysłu kupna 200SX ale nie da rady bo te autko jest cudowne :D
Awatar użytkownika
Brutal
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Mi miesięcznie na paliwo wychodzi ok. 1000 zł (przy codziennym użytkowaniu). Dodam że wcale nie pałuje autka, a wręcz jeżdżę jak emeryt:D
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

Ariel 200SX S13 pisze: widze że chcecie mnie odwieśc od pomysłu kupna 200SX ale nie da rady bo te autko jest cudowne :D
kup 240 - najlepiej zagazowaną - wygląd ten sam, silnik z gazem wychodzi ze 3x oszczędniej, mniejsza i bardziej przewidywalna moc ...
a laik i tak nie pozna różnicy, nawet będzie pod wrażenie że to aż 240sx a nie tylko 200 :alien:

na razie i tak cię nie stać na utrzymanie CA w rozsądnym stanie..
jak dorwiesz stałą pracę to opchniesz 240 i kupisz 200sx

pomyśl nad tym ;)
marek1 pisze:
roball pisze:seryjne wtryskiwacze podobno wystarczają do ~300KM więc nie ma potrzeby ich zmiany
napewno niestarczą do 300km
zależy jak wystroisz
na AFR 11 BSFC jest koło 0.65 i wtedy potrzeba 600cc
przy AFR 12 powinny wystarczyć 450cc

jak masz męski IC i "zimną" sprężarkę to można iść z AFR wyżej,
nie ryzykując stuku ani przekroczenia 900* EGT
wtedy seryjne 370cc wystarczą

amerykańce uturbiają hondy i latają z listwą paliwową na 5bar - jakoś im starczają wtryskiwacze 240cc na moce rzędu 200KM
Ariel 200SX S13
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Wiem 2.4 L. ... to jest amerykańska wersja 200Sx tylko że silnik wolnossący co nie ? oszczędniejszy ale słabszy i wogóle chyba ciężko kupic ... wiem , nie wierzycie że dam rade go utrzymac ale jak juz go kupie to będe upoisywał etapy na forum
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

rób jak uważasz - twoja kasa, twój czas, twoje zdrowie...

ja tam ci życzę żeby się udało i żeby kolejna s13 w średnim stanie (bo pewnie kupisz coś za ~6kpln a nie za 15kpln) dostała drugie życie..
Awatar użytkownika
suchy071
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

spali ci tyle ile wlejesz napewno nie więcej... a skoro bedziesz jeździł jak emeryt to po co podnosić moc ?? myśle ze mając na nyske 900 zł... szybko bedziesz chciał ją sprzedać...
policz tankowanie auta
wymiana oleju co 5 tys.
a jak padnie turbo to auto stoi 2-3 miesiace a ty oszczędzasz na turbo...
Ariel 200SX S13
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Jak juz wcześniej powiedziałem że to auto na początku będzie mi służyc wyłącznie do dojazdu do szkoły ( ok 4km) i do dziewczyny (ok 3 km ) a na dłuższe trsy auto od mamuski ,wiec ? załużmy że spali mi te 13l./100km to daje zakładając że paliwo stoji u nas 4.50 zł wiec wychodzi 58.50 zł (ale napweno wyjdzie nie dużo więcej ) ... dziennie tym autem zrobie ok 25 km ( np. 59 dzielone na 4 ( bo 25 ze 100 to jest 1/4 co nie ? ) =
14.75 zł razy 31 (liczmy tyle dni w miesiącu) = 457.25 zł (wyszło wiecej niz zakładałem ale powiedzmy że 500 zł miesięcznie na paliwo ... rozumiecie mnie ? bo troche namieszałem :P wiec jak ma mi 900 zł miesięcznie nie wsytarczyc na paliwo ??
Awatar użytkownika
Leo
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Panowie dajcie chłopakowi spokój. Napalił się na 200-sete i nic go od tego nie odwiedzie, a przynajmniej wy nie powinniście. W końcu to forum turbokillers a nie centomania, przy okazji pozdrawiam. Jest młody chce sportowego furaka i fajnie że zwrócił uwage na nyse. Jak kupi sam się przekona że to diabeł wcielony, ale przecież to właśnie kochamy w tym wozie. Fakt pisze głupoty odnośnie tuningowania i spalania. Dlatego apeluje do ciebie kolego Ariel 200SX S13, daj ty sobie chłopie spokój ze wzmacnianiem 200sx-a. Doprowadż do idealnego stanu fabrycznego i kup sobie naszego patrona Św. Krzysztofa żeby cię noga nazbyt nie świeżbiła i czegoś byś nie nabroił, bo potem będe miał cię na sumieniu. Ja osobiście życze ci spełnienia marzeń i duuuuuuużo oleju w głowie. :D
Ariel 200SX S13
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

dzięki kolego :p juz zrozumiałem że na początku odrazu nie opłaca sie go tuningowac i wogóle ;P ale wiesz jak to jest :P napalisz sie i odrazu myślisz o wszystkim :D hehe .. na początek kupic,zrobic blacharke i pomalowac a dopiero później sie brac za reszte jak będzie więcej kasy :P
Awatar użytkownika
suchy071
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Ariel 200SX S13 pisze:Jak juz wcześniej powiedziałem że to auto na początku będzie mi służyc wyłącznie do dojazdu do szkoły ( ok 4km) i do dziewczyny (ok 3 km ) a na dłuższe trsy auto od mamuski ,wiec ? załużmy że spali mi te 13l./100km to daje zakładając że paliwo stoji u nas 4.50 zł wiec wychodzi 58.50 zł (ale napweno wyjdzie nie dużo więcej ) ... dziennie tym autem zrobie ok 25 km ( np. 59 dzielone na 4 ( bo 25 ze 100 to jest 1/4 co nie ? ) =
14.75 zł razy 31 (liczmy tyle dni w miesiącu) = 457.25 zł (wyszło wiecej niz zakładałem ale powiedzmy że 500 zł miesięcznie na paliwo ... rozumiecie mnie ? bo troche namieszałem :P wiec jak ma mi 900 zł miesięcznie nie wsytarczyc na paliwo ??
jak pisałem dolicz koszta wymiany oleju co 5 tyś i samego oleju... przy zakupie auta rozrząd itd... itp... nie porwij się z motyką na słońce...

ps. LEO my tylko chcemu uświadomić koledze że nissan 200SX S13 to studnia bez dna... i naprawde 3ba mieć fundusze na utrzymanie tego auta na naprawy ubezpieczenie itd itp...
ja w pl miałem 1700 zł i to było mało !!!!
Awatar użytkownika
Nurek200SX
Stały gość
Stały gość

Ariel 200SX S13 tak Ci powiem bo widze że jesteś też w moim wieku.
Jestem teraz w trakcie robienia prawa jazdy. 200SX jest u mnie w rodzinie już 2 lata i też strasznie się zakochałem w nim po tym jak kupił go mój dziadek i szczerze Ci powiem żebyś lepiej zakupił 240SX z gazem który jest 3x oszczędniejszy jeżeli chodzi o paliwo. A przy 240SX jeżeli dokonasz remontu silnika i lekkich przeróbek bo osiągniesz podobne osiągi jak przy 200SX ale tu będziesz miał oszczędniej bo gaz.
...:::200SX S13:::...

Nie sztuką jest mieć nowego 200SX-a, sztuką jest wsadzić całe serce w starego, by wyglądał jak nowy ;D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”