jak włożyć silnik?

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
witu16nsk
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

jak włożyć silnik? bo ja niewiem jak to zrobic, mam taki podnośnik, silnik mam narazie razem ze skrzynią, odkręcić skrzynie? poduszki przykręcić do silnika czy do przedniego wózka? jak to wszystko zrobić? proszę o porady i instrukcję.
"... gdyby Bóg preferował przedni napęd to chodzilibyśmy na rękach i jedli dupami..."
Awatar użytkownika
borimichal
-#Moderator
-#Moderator

Hmmm,ja wkladalem silnik majac skrzynie w budzie-nie bylo problemu oprocz tego ze potrzeba dodatkowej osoby a najlepiej dwoch :)
Poduszki miej przykrecone do wozka.
Najwiekszym problemem moze byc "nabicie" skrzyni.
Pozatym w komorze jest duzo miejsca i mozna bez problemu skrecic skrzynie z silnikiem na samochodzie.

Jesli bedziesz wkladal silnik wraz z skrzynia to mysle ze wystarczy odpowiednio pochylic wiszacy silnik tak zeby najpierw weszla skrzynia a pozniej reszta.
A i jeszcze przed przykreceniem silnika do poduszek podlacz sobie przewody wody idace do sciany grodziowej-pozniej jest troche ciasno.

Zycze powodzenia
Awatar użytkownika
Prutkyj
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Radze ci wkładać silnik ze skrzynia, ja mialem problem ze nie moglem wpakowac skrzyni w silnik i godzina z dupy a rozkrecic lape wal, wysprzeglik i lewar to doslownie chwila, zaoszczedzisz nerwy i czas. A 2 sruby na gorze od dzwona skrzyni laczace z silnikiem naprawde jest ciezko obkrecic z racji za malo miejsca tam jest jak robisz to na samochodzie. Pozatym jesli nie masz przykreconego turbo to tez mozesz to zrobic bo na wierzchu jest latwiej wszystko obkrecic szczegolnie zasilajacy od chlodzenia ciecza turbo. Co do wiazki to raczej nie da sie pomylic ale dla spokoju poznacz sobie co gdzie jest kazda kostke numerkami jesli robisz to pierwszy raz to przyda ci sie. Powodzenia
Awatar użytkownika
witu16nsk
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

dzięki dzięki :)
"... gdyby Bóg preferował przedni napęd to chodzilibyśmy na rękach i jedli dupami..."
Sysek
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Ja radził bym ci włożyć silnik ze skrzynią,bo później będziesz miał problem z włożeniem wałka od skrzyni w sprzęgło.Jak masz kanał to spokojnie wejdzie ci silnik ze skrzynią a jak nie to podnieś przód samochodu,bo potrzebujesz dużego konta nachylenia,a z poduszkami nie wiem bo nie napisałeś jaki silnik chcesz włożyć,jeżeli SR to prawą poduszke odkręć od ławy i przykręć do silnika,bo p<font class="red">u</font>źniej nie miał byś możliwości jej dokręcenia.
Awatar użytkownika
witu16nsk
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

silnik fabryczny, CA18DET ;) a bardzo ciężko jest z tym wałkiem co wchodzi do skrzyni?
Awatar użytkownika
borimichal
-#Moderator
-#Moderator

My nie mielismy z tym za duzych problemow.
Ja siedzialem w kanale i nakierowywalem silnik,jeden kumpel stal na kielichach pomagajac mi przechylac silnik a 3 znajomy operowal BKS`em
Jak tylko sprzeglo wskoczylo na walek,skrecilem skrzynie z silnikiem na 2 srubach i bylo juz z gorki.
Ale moze faktycznie tak jak koledzy pisza wrzucac silnik do budy juz razem z skrzynia
Ban0ff
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

mozna sobie spokojnie poradzic samemu, jak masz kanal i maly lewarek :)
Wieszasz silnik na wyciagu a skrzynie przechylasz lewarkiem (dzwonem do gory) i opuszczasz silnik, patrzysz czy sa w tej samej linii i skrzynka ladnie sie spasuje z blokiem.
Wrzucalem z 3x i nie bylo wiekszego problemu
Awatar użytkownika
witu16nsk
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

dziś wrzuciłem silniczek zupełnie sam :) jesteście ze mnie dumni? robiłem to moze 2 godzinki :D :mrgreen:
Awatar użytkownika
borimichal
-#Moderator
-#Moderator

Hehe-ja jestem dumny
brawa :D
Awatar użytkownika
f_zukowski
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Cała społecznośc TK jest z Ciebie dumna... oby więcej takich zapaleńców , którzy z miłosci do własnego auta potrafia dac z siebie nadprzyrodzone siły i samemu wrzucic :D (rozumiem , że nie w dosłownym tego słowa znaeczeniu :lol: ) silniczek do nyski :)

powodzenia , kurde , ale żem jest z Ciebie dumny Kolego... :wink:
(...) aaa , oprócz słodyczy , drogi św. Mikołaju , prosze tak na marginesie jeszcze o Mustanga '68 GT500 ..........
Awatar użytkownika
Marcinrat1
-#Klubowicz
-#Klubowicz
Kontakt:

:alien: :alien: :alien: :alien: :alien: :alien: :alien:
Awatar użytkownika
witu16nsk
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

dzieki chłopaki :) jeszcze szyby mi zostało wkleić i polakierowac fure i zderzaki kupić :mrgreen: i alu jakieś bo miałem dwie połamane.. :( na jakiś zlot wbije napewno :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”