intercooler i problemy z montażem

intercooler, orurowania, filtry powietrza, bovy,

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
p.g.
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

w tym tygodniu znajde troszke czasu na montaz tego intercoolera
Obrazek
moze nie jest wielkich rozmiarow ale jest dedykowany do tego modelu wiec powinien lepiej spelniac swoje zadanie niz seryjny. przejzalem forum tematy podklejone i poszperalem w google ale nie znalazlem odpowiedzi na kilka zagadek:
1. chcialbym zrobic orurowamie ze stali nierdzewnej pytanie tylko czy 2 cale wystarczą bo różne opinie widzialem
2. o ile po stronie oryginalnego intercoolera znajdzie sie miejsce do poprowadzenia orurowania o tyle po stronie przeciwnej chyba niezbeddne i najbardziej odpowiednie bedzie przeniesienie akumulatora do bagaznika chyba ze ktos ma inny lepszy pomysl?
3. wiem ze jeden wezyk jest podlaczony do calego ukladu pytanie gdzie i jak najlepiej go przymocowac do nowego ukladu

moze ktos ma jakies zdjecia pogladowe ktore w jakis sposob pokaza lub pomoga innym?
wiem ze bylo kilka teamtow podobnych ale w zadnym nie bylo do konca wytlumaczone co i jak wiec zalozylem nowy temat jezeli ktos uzna go za niepotrzebny to mozna go usunac pozdraiwam
Ban0ff
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

2" masz w seryjnym dolocie do coolera wiec nie widze problemow

Rury mozna przecisnac pod podluznica i nic nie trzeba ciac, ja robilem sam i wyglada to mniej wiecej tak:)

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
p.g.
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

a czy laczniki i ewentualne kolanka powinny byc zbrojone czy siliconowe niezbrojone wytrzymaja (docelowo po zamontowaniu icka i zmianie mbc turbo bedzie pompowac 1 bar najmniej) i czy przez takie "pokrecenie" ukladu nie zmiejsza sie jego skutecznosc i czy nie zwieksza sie lag?
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

jest to najgorszy pod względem laga sposób montowania IC
jest też najlepszy pod względem wydajności (przy zadanej powierzchni rdzenia)

jeśli nie masz klimy, to trochę kombinując można upchnąć IC przed chłodnicę
lag będzie mniejszy a wydajność taka sama

chłodnica musi iść do przodu i są potrzebne silikonowe kolanka 90* żeby rury poprowadzić pionowo
trzeba też wywalić fitr oparów paliwa...
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Ban0ff
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

w porownaniu do serii to nie odczulem wiekszego laga :P
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

Seria ma straszną plątaninę rur ;)

Ja też nie odczuwam większego laga,
IC mam sporo większe..
Załączniki
DSCN1564.JPG
Awatar użytkownika
p.g.
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

skor nie odczuwa sie roznicy... ale z drugiej strony wywalenie akumulatora do tylu nie jest sprawa skomplikowana kwestia przeciagniecia kabli przez kabine a zalety tego sa takie ze zyskuje sie troszke miejsca z przodu i w jakims sensie mozna zaoszczedzic na materialach do calej instalacji icka.

wczoraj znajomy z klubu corrado powiedzial mi ze znajomi u niego w g60 zakladali do instalacji intercoolera kolanka niezbrojone i pekaly przy doladowaniu 0,8. rozumiem ze zwykle kolanka gumowe moga peknac ale jak sie ma sprawa z silikonowymi?
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

Muszą być zbrojone,
one nie pękają od ciśnienia tyko od przetarć (tzn. finalnie wykańcza je ciśnienie ;) )
silnik w czasie jazdy się rusza i łączniki pracują, zwłaszcza w miejscu gdzie dociska je opaska

gumowe można dać między filtrem a turbiną,
między turbiną a przepustnicą powinny być zbrojone silikony

silikon niezbrojony też w końcu się przetrze..
Awatar użytkownika
p.g.
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

dzieki za pomoc o to wlasnie mi chodzilo
Ban0ff
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

p.g. pisze:skor nie odczuwa sie roznicy... ale z drugiej strony wywalenie akumulatora do tylu nie jest sprawa skomplikowana kwestia przeciagniecia kabli przez kabine a zalety tego sa takie ze zyskuje sie troszke miejsca z przodu i w jakims sensie mozna zaoszczedzic na materialach do calej instalacji icka.

wczoraj znajomy z klubu corrado powiedzial mi ze znajomi u niego w g60 zakladali do instalacji intercoolera kolanka niezbrojone i pekaly przy doladowaniu 0,8. rozumiem ze zwykle kolanka gumowe moga peknac ale jak sie ma sprawa z silikonowymi?
Czy ja wiem czy taka osczednosc w materialach? jedno kolanko 90st 30 cm rury, ew jedna zlaczka silikonowa, bo tyle pewnie sie zaoszczedzi a trzeba drzec aku do bagarka, kupic przewody itp.
Awatar użytkownika
domino
-#Administrator
-#Administrator

na rurach az tyle nie oszczedzisz i chyba nie ma sensu robic sobie dodatkowej roboty z przeniesieniem aku chyba ze masz jakies dodatkowe plany i miejsce ci potrzbne
Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą Błogosławionaśty między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego moment. Święta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy amen.

www.oknadomino.pl
Awatar użytkownika
ige
Postojebca
Postojebca

roball ta fotka to rozumiem twoje autko tak?Powiedz mi masz u siebie klime?Od czego ten ic?
Bo sam chcem zamontowac w taki sposob ic-ka tzn przed chlodnica ale wczesniej mam chlodnice od klimy i niewiem jak to bedzie chulac.
BMW E60 M5 [507KM/520Nm] & BMW E60 545i M-Sport [333KM/450Nm] & JEEP GRAND CHEROKEE ZJ 5.9L V8 Limited LX - LA 5"/33" [242KM/468Nm].
Było: S13 CA@260KM, S13 USDM@SR, S13@SR20DET: GT2876R, Arias, Eagle, Tomei, Apexi, ISC, Work, Takata, Spal...@350KM
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

IC-ek volvo - np. 740
chłodnica miedziana, dwurzędowa robiona na zamówienie

temp. silnika jak stanie na środku tak stoi - bez względu czy stoję w korku, lecę 220 po autostradzie czy bawię się na rondzie ;)

EGT max 820

lag porównywalny z serią

wg mnie spisuje się ten patent rewelacyjnie
Awatar użytkownika
ige
Postojebca
Postojebca

No to mnie pocieszyles bracie :wink: Bo montaz przed chlodnica klimy i przenoszenie aku bo bagaznika mi ni w zab nie pasuje.Powiedz mi jeszcze czemu zmieniales chlodnice wody orginal sie nie miesci z tym ic-kiem?
BMW E60 M5 [507KM/520Nm] & BMW E60 545i M-Sport [333KM/450Nm] & JEEP GRAND CHEROKEE ZJ 5.9L V8 Limited LX - LA 5"/33" [242KM/468Nm].
Było: S13 CA@260KM, S13 USDM@SR, S13@SR20DET: GT2876R, Arias, Eagle, Tomei, Apexi, ISC, Work, Takata, Spal...@350KM
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

seryjna chłodnica jest za szeroka,
szukałem jakiejś gotowej ale od niczego nie podeszła - więc zrobiłem na zamówienie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ dolotowy”