Głośna praca po włożeniu GT28R

Wszystko dotyczące użytkowania, dobierania, eksploatacji turbin oraz ew.napraw

Moderator: Moderator

karpiu
Coś już wiem
Coś już wiem

Na pewno temat już się przewinął ale nerwy mi już siadają, więc proszę o wyrozumiałość, bo sprawa jest dość pilna.

Zaczęła padać regenerowana T25 w moim całkiem świeżo kupionym Nissanie z CA18DET. Chciałem zrobić raz a dobrze, więc fundusze poszły na GT28R z S15, uszczelki by Nissan, noi porządne przewody w oplocie z aukcji ODINN`a.
Odwiedziłem dziś mechanika, któremu zleciłem zadanie. Trochę walczył by to zamontować ale dał radę. Problem pojawia się po odpaleniu auta. Już na wolnych obrotach słychać pracę turbosprężarki.Nie wiem czy to łożysko czy co ale coś słychać. Przy T25 nie było nic słychać a tu coś jakby hałasuje. Po zgaszeniu silnika słychać jak jeszcze przez chwilę kręci się wirnik... . Wiadomo tu jest BB więc kręci się łatwo, już przy niewielkiej ilości spalin i to potrwa zanim wyhamuje, itd ale czy to nie powinna być prawie bezgłośna praca?

Czy to normalna praca turbo, czy mi zajechali nowy sprzęt ?

Druga sprawa to gdzie podpiąć wężyk od Wastegate`a? W t25 to wiadomo, w tej gt28r jest otwór w muszli z gwintem ale jest zaślepiony...

Mechanik przestraszył się, że hałasuje, bo nie mogła dostać smarowania, bo w śrubce mocującej oczko jest b. mały otwór. Musiałem uświadomić, że to są BB :/ Jakiś dodatkowych restryktorów oleju nie dokupywałem jest tylko to co wkręcone w gwint turbo noi to w bloku.

Za wszelki odpowiedzi będę bardzo wdzięczny.

[ Dodano: Czw 18 Wrz, 2008 16:57 ]
Przeczytałem jakiś stary, podobny post, może po prostu nie dokręcili czegoś porządnie, bo skręcili to na starych szpilkach i przez to jest głośniejsza praca sprężarki?
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

Zakup sobie lusterko stomatologiczne i oblukaj przewód doprowadzający olej czy nie jest gdzieś załamany - jeśli jest w oplocie to raczej nie powinno to mieć miejsca, ale kto wie...

sprawdziłeś drożność wężyków przed założeniem? wady fabryczne też się zdarzają...
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

raczej malo prawdopodobne zeby cos bylo w wezu. jezeli cos nalecialo, to z olejem, w co tez watpie, na smoku jest siatka o ile pamietam.

restryktory (male otworki) musza byc. Sprawdz czy dobrze zalozyl, czy np jakies "oczko" nie jest zamkniete i np olej nie leci?

przeloz stare przewody dla eskperymentu... ?

ostatecznie moze byc cos nie tak z turbina - nowa/uzywana, "zle" zalozona? Nagraj dzwiek najlepiej.
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

hmm,
czy restryktor nie powinien być zintegrowany ze sprężarką,
po ludzku - czy nie jest tak, że każda sprężarka BB ma wejście oleju o odpowiednim przekroju?
karpiu
Coś już wiem
Coś już wiem

Dzięki za odzew. Póki auto jeszcze stoi u mechanika to założyłem szybko posta na forum.
Przewody w oplocie są pierwsza klasa, sprawdzałem ich drożność dmuchając w nie i było ok.
Olej zmieniony 2 tyg temu, więc syf nie powinien teoretycznie nalecieć.
Turbina nowa, więc wierzę, że jest ok.
Zwrócę jutro uwagę by dokładnie przyjrzeć się przewodowi olejowemu, może coś spaprali.

A odnośnie westgate sam sobie odpowiem: należy wkręcić w muszlę albo po prostu gdzieś w orurowanie co idzie do IC.

[ Dodano: Czw 18 Wrz, 2008 21:05 ]
dopiero zauważyłem drugi post roball`a.
Restryktor jest taki jak widać na fotce co zapodałem. Takie małe ustrojstwo wkręcone w gwint wejścia oleju. Zwęża się on ku podstawie, gdzieś w połowie ma przewiercony malutki otworek.
Załączniki
IMG_6703.JPG
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

no normalne, restryktor na miejscu

2 restryktor powinien byc w kostce co od ktorej wychodzi przewod olejowy z silnika (taka wkrecana kostka)

aha - pomiedzy t25 i t28bb jakas roznica w instalacji byla, cos z ciegnami wastegate bylo inaczej? nie pamietam, na forum powinno byc.
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

a co się stanie bez tego w kostce?
na mój gust nic - ale wolę zapytać ..
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

nie powinno sie nic stac, aczkolwiek po cos 2 byly montowane niby O_o. Za duzo oleju dla BB to nie za dobrze. Z niewielkim nadmiarem oleju sobie poradzi. Jakby nie bylo zupelnie restryktorow to qpa. Ale niby ten jeden w turbo powinien wystarczyc...
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

Tak mi się właśnie wydaje z czysto teoretycznego punktu widzenia..
po prostu będzie większe ciśnienie w wężu doprowadzającym olej,
na turbinę pójdzie dokładnie tyle samo oleju co przy 2 czy 100 zwężeniach ;)

@Karpiu
na jakim kolektorze składasz sprzęta?

[ Dodano: Czw 18 Wrz, 2008 22:55 ]
ODINN pisze:
aha - pomiedzy t25 i t28bb jakas roznica w instalacji byla, cos z ciegnami wastegate bylo inaczej? nie pamietam, na forum powinno byc.
to nie ma znaczenia - nowa turbina i tak jest z WG - więc ma dopasowane cięgno,
problem zaczyna się jak trzeba obrócić muszę ;) (przerabiałem temat w RS'ie)
Greg205
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Spytaj mechanika który zakładał turbinę czy zakręcił silnikiem bez zapłonu żeby napłynął olej do nowych węży i turbiny.
Czytałem że turbiny na bb są dużo wrażliwsze od zwykłych na chwilowy brak oleju/smarowania i można je w prosty sposób załatwić.
200SX S14
karpiu
Coś już wiem
Coś już wiem

@Roball
Kolektor jak i cała reszta wydechu seria.

Nie jest za wesoło. Dla mnie turbo chodzi tak jakby nie miała smarowania albo nie wiele. Chciałem podejrzeć ten przewód olejowy,.. ale wiecie jaki jest tam dostęp. Chyba bez odkręcania kolektora się nie obejdzie... a ja za bardzo nie mam sił za to się zabierać, więc auto na razie idzie w odstawkę :(
Zauważyłem że uszczelka z wyjścia kompresora jest trochę z dupy wzięta ale wątpie by była cokolwiek winna.
Dobrałem się też paluchami do wirnika noi obraca się lekko...
Mechanik okazał się jakimś tam znajomym mego sąsiada. Powiedział, że już od pierwszego włożenia tak chodzi, aż się przestraszył i zgasił motor. Myślał, że to przez dość cieńkie przewody ale to nie ma nic do gadania.
Może kupiłem jakąś padaczkę ale niby nowa.. trzeba będzie jeszcze sprawdzić przewód olejowy ale nie wiem kiedy za to się zabiorę...
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

im szybciej tym lepiej... tez jestem ciekaw co to to.
Awatar użytkownika
Coobcio
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Ja u siebie tak załatwiłem GT28RS...
Pierwsze co zrób to zdejmij gumowego węża z odpływu, odepnij przewód od CAS i kręć rozrusznikiem aż do momentu zgaśnięcia kontrolki ciśnienia oleju, następnie wyjdź z auta i zobacz czy uroniły się jakieś krople oliwy - powinny...
Nissan Primera 2.0 + Home Made Turbo [320KM/420Nm @ 1 bar] http://www.streetracing.pl/forum/viewto ... 88&start=0

Almera GTi Dupowóz [145KM/168Nm>>167KM/197Nm]

Najnowsze dziecko 200SX S14'96 [335KM/468Nm @ 1 bar] REANIMACJA
karpiu
Coś już wiem
Coś już wiem

Zrobiłem jak piszesz Coobcio, oliwa leci, więc smarowanie jest.

Trochę mam żal do siebie, że nie zwróciłem uwagi mechanikowi, że to są BB i wymaga specjalnego traktowania. Choć niby zrobił wszystko co trzeba i od początku tak pracuje.
Tak czysto teoretycznie, czy odpalanie turbo na BB bez wcześniejszego kręcenia rozrusznikiem (bo wiadomo, że same zalanie olejem to podstawa) może spowodować coś takiego ?

Chyba, że to moje turbo to taki pół chińczyk, na części gorącej nie ma wytoczonych napisów GARRETT, są tylko na zimnej. Wszystkie turbawki co patrzę na fotki mają je na części zimnej i gorącej.
Awatar użytkownika
Pajak2444
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

zapodaj fotki sprezarki i bedie wszystko wiadomo
Sprzedam SHORT SHIFTERY ,, downpipy , frontpipy 3", zegary SWOOSH i SAGA 52mm i 60mm
ODPOWIEDZ

Wróć do „Turbo”