stukanie
Moderator: Moderator
- SR20DET Powered
- Coś już wiem

Pomału już brakuje mi siły.. wczoraj włożyłem sprawne, działające VTC od nissanka z małym przebiegiem i góównoo.. to samo. Więc to ani VTC ani popychacze.
S14a Drift Spec.
........AAA Team........
Against All Authority
........AAA Team........
Against All Authority
Ja też dodam ze mi puka ale w nissane 240sx s13 silnik ka24e.
Jak jest zimny silnik puka i tak samo jak jest ciepły ale troszke mniej, na wolnych obrotach prawie nie słychac pukania.
Kiedys jak się zakopałem nissanem i walczyłem aby wyjechac z błota dawałem mu i w pewnym momencie silniczek chodził cichutęko, jak pzestałem walczyc i wyjechałem chodził idealnie cicho ale jak ruszyłem pochwili pojawił się ten meczący dzwiek ktory mnie meczy do dzisiaj.
Jak jest zimny silnik puka i tak samo jak jest ciepły ale troszke mniej, na wolnych obrotach prawie nie słychac pukania.
Kiedys jak się zakopałem nissanem i walczyłem aby wyjechac z błota dawałem mu i w pewnym momencie silniczek chodził cichutęko, jak pzestałem walczyc i wyjechałem chodził idealnie cicho ale jak ruszyłem pochwili pojawił się ten meczący dzwiek ktory mnie meczy do dzisiaj.
dandi
- Coobcio
- Stary Wyjadacz

- Kontakt:
Ja obstawiam że to niestety panew...
Ps. co do 100% potwierdzenia czy to VTC wali to można zastąpić je zwykłą zębatką taka jaka siedzi na wałku wydechowym - jak coś to mogę udostępnić.
Czasem w silniku szeleści łańcuch jak jest na wykończeniu a sprawdzić to można po przez odkręcenie górnej łyżwy jak po odpaleniu cisza to wiadomo...
Ps. co do 100% potwierdzenia czy to VTC wali to można zastąpić je zwykłą zębatką taka jaka siedzi na wałku wydechowym - jak coś to mogę udostępnić.
Czasem w silniku szeleści łańcuch jak jest na wykończeniu a sprawdzić to można po przez odkręcenie górnej łyżwy jak po odpaleniu cisza to wiadomo...
Nissan Primera 2.0 + Home Made Turbo [320KM/420Nm @ 1 bar] http://www.streetracing.pl/forum/viewto ... 88&start=0
Almera GTi Dupowóz [145KM/168Nm>>167KM/197Nm]
Najnowsze dziecko 200SX S14'96 [335KM/468Nm @ 1 bar] REANIMACJA
Almera GTi Dupowóz [145KM/168Nm>>167KM/197Nm]
Najnowsze dziecko 200SX S14'96 [335KM/468Nm @ 1 bar] REANIMACJA
Od dwóch tygodni auto na chodzie. Po wymianie tulejek w główkach korbowodów pukanie przestało występować. Przy okazji wymieniłem przewody do/z turbiny na elastyczne. Z tego co zauważyłem na jednym z krućców kapie olej. Kapie leciuteńko, sprawdzam codziennie olej i poziom jest cały czas taki sam. W tym tygodniu wjadę na kanał i dokręcę go mocno.
Zastanawia mnie tylko dlaczego kiedy odpalam na zimnym silniku to kontrolka oleju gaśnie dopiero po kilku sekundach? Olej nowy, full poziom, pompa oliwy nowa. Co to może być?
Zastanawia mnie tylko dlaczego kiedy odpalam na zimnym silniku to kontrolka oleju gaśnie dopiero po kilku sekundach? Olej nowy, full poziom, pompa oliwy nowa. Co to może być?
- SR20DET Powered
- Coś już wiem

Jasne, że sprawdziłem. To nie panewki. Nic na dole silnika. Rozrząd (napinacz łańcucha). właśnie jestem w trakcie robienia tego wszystkiego.. pozdro
S14a Drift Spec.
........AAA Team........
Against All Authority
........AAA Team........
Against All Authority
- szymon
- Proszę nie bić nowego

- Kontakt:
witam,
jestem posiadaczem s13 od lekko ponad miesiąca...
zrobilem nim jakies 2500 km, wszystko było w porządku dopóty, dopóki zgasł mi dojeżdżając do pewnych świateł... po ponownym rozruchu zaczęło bardzo głośno stukać przy ok. 3000 obrotów, przy rozgrzanym silniku nawet przy niższych obrotach... od tego momentu dojechalem do domu jakies 300-400 metrów i w ogóle nim nie jeżdżę (sprawa sie po prostu nie pali, a nie chcę go do końca skatować...)
przyznam się od razu bez bicia (albo i z biciem zasłużonym...), że po poprzednim właścicielu nie wymieniłem oleju, bo zaufałem na słowo...
turbina niby po regeneracji w tamtym roku (w to akurat wierzę, bo bralem udzial w wyscigach 1/4 mili - olsztyn, ponizej filmik z wyscigu vs audi 100 2.8 turbo 230ps).
http://www.youtube.com/watch?v=19m4_PTdqaI
wyscigi odbywaly sie na poczatku sierpnia, a samochod zdechl mi pod koniec sierpnia, dokladnie 29-go.
wydaje mi sie, ze poza sprawa olejową, dbalem o samochód. nie wrzucalem go na wysokie obroty na zimnym silniku, po turbinowaniu nie gasiłem silnika od razu, pare razy polatałem bokiem, ale też rzadko... malo sie znam, dlatego pisze co wiem
link do filmiku:
http://www.youtube.com/watch?v=CRa_Hbi9ayk
(film nagrywany nokia n95, jesli ktos potrzebuje wyzszej jakosci:
http://www.sendspace.com/file/u6ji8y )
dzwiek jest tak glosny, ze od zewnątrz mozna uslyszeć 'wybijanie' mikrofonu w/w telefonu... w kabinie slychac troszke lepiej...
help!
p.s.
oczywiscie chcialbym zrobic to jak najnizszym kosztem, w planach jest zdjecie miski olejowej z kolegą...
pzdr.
jestem posiadaczem s13 od lekko ponad miesiąca...
zrobilem nim jakies 2500 km, wszystko było w porządku dopóty, dopóki zgasł mi dojeżdżając do pewnych świateł... po ponownym rozruchu zaczęło bardzo głośno stukać przy ok. 3000 obrotów, przy rozgrzanym silniku nawet przy niższych obrotach... od tego momentu dojechalem do domu jakies 300-400 metrów i w ogóle nim nie jeżdżę (sprawa sie po prostu nie pali, a nie chcę go do końca skatować...)
przyznam się od razu bez bicia (albo i z biciem zasłużonym...), że po poprzednim właścicielu nie wymieniłem oleju, bo zaufałem na słowo...
turbina niby po regeneracji w tamtym roku (w to akurat wierzę, bo bralem udzial w wyscigach 1/4 mili - olsztyn, ponizej filmik z wyscigu vs audi 100 2.8 turbo 230ps).
http://www.youtube.com/watch?v=19m4_PTdqaI
wyscigi odbywaly sie na poczatku sierpnia, a samochod zdechl mi pod koniec sierpnia, dokladnie 29-go.
wydaje mi sie, ze poza sprawa olejową, dbalem o samochód. nie wrzucalem go na wysokie obroty na zimnym silniku, po turbinowaniu nie gasiłem silnika od razu, pare razy polatałem bokiem, ale też rzadko... malo sie znam, dlatego pisze co wiem
link do filmiku:
http://www.youtube.com/watch?v=CRa_Hbi9ayk
(film nagrywany nokia n95, jesli ktos potrzebuje wyzszej jakosci:
http://www.sendspace.com/file/u6ji8y )
dzwiek jest tak glosny, ze od zewnątrz mozna uslyszeć 'wybijanie' mikrofonu w/w telefonu... w kabinie slychac troszke lepiej...
help!
p.s.
oczywiscie chcialbym zrobic to jak najnizszym kosztem, w planach jest zdjecie miski olejowej z kolegą...
pzdr.
Ostatnio zmieniony pt 19 wrz, 2008 21:49 przez szymon, łącznie zmieniany 1 raz.
- clicker200sx
- Stały gość

- Kontakt:
100% panewka korbowa sie przekrecila i wal tez jest na pewno do szlifu, tak czy inaczej silnik musisz rozebrac.
koszt panewek to 150-200zl
koszt panewek to 150-200zl
a gdzie te panewy kupić?
"... gdyby Bóg preferował przedni napęd to chodzilibyśmy na rękach i jedli dupami..."
serwis nissana na przyklad.
jak chcesz mocniejsze, to musisz polukac gdzie indziej.
jak chcesz mocniejsze, to musisz polukac gdzie indziej.
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
- szymon
- Proszę nie bić nowego

- Kontakt:
witam ponownie!
po 3 tygodniach nie ruszania nyski, zabieram ją jutro do znajomego na warsztat.
będzie rozbierany silnik i sprawdzenie stanu wału panewek itp.
wszystko będzie udokumentowane, porobię fotki jeśli by to kogoś interesowało
mam pytanie do bardziej doświadczonych (a raczej prośbę),
mianowicie, na co najbardziej zwracac uwagę przy tego typu remontach? jakieś porady, sugestie?
dziękuję z góry, reanimację czas zacząć!
pzdr.
po 3 tygodniach nie ruszania nyski, zabieram ją jutro do znajomego na warsztat.
będzie rozbierany silnik i sprawdzenie stanu wału panewek itp.
wszystko będzie udokumentowane, porobię fotki jeśli by to kogoś interesowało
mam pytanie do bardziej doświadczonych (a raczej prośbę),
mianowicie, na co najbardziej zwracac uwagę przy tego typu remontach? jakieś porady, sugestie?
dziękuję z góry, reanimację czas zacząć!
pzdr.