stukanie

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
Bobekk
Stały gość
Stały gość

Pierścienie nowe, zawory nie były robione, zrobione już około 600 km od remontu
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

edit polecial :mrgreen:

bierz strone z serwisowki, 2 rozne manometry, sprawdz motyw z niewielka iloscia oleju na tlok, itd

do boju :mrgreen:
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
Awatar użytkownika
Bobekk
Stały gość
Stały gość

Podłączyłem dzisiaj wskaźniki oleju temperatury i ciśnienia. wpięte są do podkładki pod filtr. niepokoi mnie wskazywane ciśnienie oleju. Na ciepłym silniku ma 2,8 bara na wolnych obrotach i 5,5 bara przy 3000 obrotów. Stan oleju to 3/4 skali. Czy to nie za wysokie ciśnienie?
Awatar użytkownika
Delek
Coś już wiem
Coś już wiem

Co to za wskaźniki?

Jak chcesz być pewien pomiaru pojedź do mechanika. Napewno ma atestowany miernik.
Warto coś takiego sprawdzić i nawet za to troche zapłacić. Bedziesz wtedy spokojny.
Per aspera ad astra
Awatar użytkownika
Bobekk
Stały gość
Stały gość

Te dwa sa niestety z nienajlepszej serii AG 60mm. W przyszłym tygodniu podjade do warsztatu by sprawdzić manometrem.
Awatar użytkownika
witu16nsk
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Witam, w moim nissanku miałem powysrywane uszczelki pod kolektorem wydechowym, strasznie głośno chodził. Teraz jest spoko, cichutko chodzi chociaz jest przelotowy wydech. Teraz sie zastanawiam co może wydawać dźwięk podobny do dizloskiego silnika, dźwięk sie wydobywa z pokrywy wałka chyba, tu u góry (dzięki bogu że u góry..) jak stoi na wolnych obrotach to jest spoko, cisza, wkręce go chociaż na 2 tyś i jak schodzi to słychać to, osluchałem silnik sobie tak o i wychodzi na to że to z tej pokrywy.. co to może być? mam nissanka 4 dni więc prosił bym łopatologicznie :D
"... gdyby Bóg preferował przedni napęd to chodzilibyśmy na rękach i jedli dupami..."
Awatar użytkownika
Chajel
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

szklanki?
Awatar użytkownika
witu16nsk
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

to napewno to? niema innej opcji? bo w aucie w schowku było pudełeczko od paska rozrządu to może jakaś pała wymieniła źle i o.. boje sie go nawet odpalic bo niechce nic zepsuć.. duzo może to kosztować? zrobie to sam? mam kumpla mechanika i ojciec miał warsztat 10 lat. więc troche narzędzi mam. kluczy dynamometryczny mi kumpel przywiezie jak by co, bo słyszałem że wałki trzeba przykręcić takim własnie. może ma ktoś jakieś namiary na sklep gdzie można kupić te szklanki?
"... gdyby Bóg preferował przedni napęd to chodzilibyśmy na rękach i jedli dupami..."
Awatar użytkownika
Brutal
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Witam!

U mnie też na wolnych obrotach słychać z silnika taki lekki klekot jakby Diesla. Będąc przy okazji u mechanika zapytałem co to może być. Według niego może to być właśnie szklanka, ale powiedział też, że ten dźwięk mogą wydawać jakieś ustrojstwa (nie pamiętam dokładnie nazwy - samoregulatory?) od zaworów.
Awatar użytkownika
witu16nsk
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

aha, no to czyli duzy koszt tego nie bedzie, podobnież w granicach 150zł komplet szklanek mozna kupić :) czyli dobrze będzie :P
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

???

150 zeta za komplet szklanek? O_O uzywki rozumiem.... bardzo uzywki... :mrgreen:
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
Awatar użytkownika
witu16nsk
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

nie używki :P nowe :D kumpel w warsztacie pracuje i mają podpisaną umowe z japończykami i tak tanio części są, podobnież :)
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

witu16nsk pisze:nie używki :P nowe :D kumpel w warsztacie pracuje i mają podpisaną umowe z japończykami i tak tanio części są, podobnież :)
O_O

bez jaj. ja i tak nie wierze zeby dostal komplet nowych nissanowych za 150 zeta za komplet, jak 150zeta kosztuje 1 sztuka w nissanie, a 69zeta niby ajusowata. Nawet jak ma podpisana jakas kosmiczna umowe.

najpierw wywiedz sie dokladnie zeby zonka nie bylo (bo sie chlopaki walneli i podali ci cene za sztuke), bo jak dotychczas to nowe w nissanie 150 za sztuke, koreanczyki za ~50zeta sztuka, ajusa 69zeta sztuka.
wolak240sx
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

odgrzeję kotleta
Rozebrałem silnik i mam na panewkach coś takiego
std
T2I (albo zamiast I to jeden ale bardziej to I)
Który to szlif??
Cała s13 ka na części Z rozbiórki
Pytać
Awatar użytkownika
TURBO maniac
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

wolak240sx pisze:odgrzeję kotleta
Rozebrałem silnik i mam na panewkach coś takiego
std
T2I (albo zamiast I to jeden ale bardziej to I)
Który to szlif??
Masz nominał, STD to skrót od STANDARD.
Gdy dał gazu to wał urwoł, bo pod maską było TURBO!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”