stukanie

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

KUBEK
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

chciałem tylko napisać ,że remont silnika taki dobry wychodzi przeważnie około 4-5 klocków
,a nowy kompletny dół silnika już nawet w polskim serwisie dajmy na to do hondy 2.2 vti można mieć za 8 klocków PLN. Ceny są to porównanie do nyski s14 czy może nawet s13 można kupić silnik nowy i mieć spokuj. Niestety z czystej ceikawosci nie znalazłem ale na specialne zamówinie może by serwis ściągnął bo muszą mieć te silniki. I na pewno dół kompletny wyjdzie około 2-3 $ dolców do 1.8 wiec mamy już cene remontu.
Remont jak znam zycie to zrobi ci dobrze tylko parę osób/firm... i nigdy nie będzie to fabryka !!! chyba ze sobie sam poskładasz na oryginałach ale wtedy musisz miec wał nowy.
Nowy wał kosztuje 3-5 klocków wiec sie nie opłaca lepiej dorzucić do kompletnego. Szlif wału to taki półśrodek wiec nie pie... mi tu TOM ...!!!!
chcesz to drutuj !!! a s2000 to podałem cenę przykładową gdzie tam jest za śmieszne pieniądze...
No i mam nadzieje ze sie doczekam czasów gdzie polak wreszcie pójdzie do ASO i "prosze nowy silnik" a nie w nieskończonośc remontowanie itd. a później sprzeda takiego paścia.
Awatar użytkownika
sgt_raffie
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

To znajdz prosze NOWY ca18det prosze i pokaz, aha a silnik mozna wyremontoweac do wyzszych standardow niz nowy z fabryki bo to co robi fabryka opiera sie na wyliczeniach ksiegowych
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

za $3k to masz nowy wal, kute tloki, kute korby, nowa pompe, mocne panewy, metalowa uszczelke pod glowice, itd itp...

Nie ma czegos takiego jak nowy silnik CA z fabryki. one nie sa produkowane juz od chyba 14 lat. Nawet zapasy Tomei sie koncza, strokery u niech nie sa juz dostepne, i nawet regulowanych kol rozrzadu od nich nie kupisz, raczej tylko od dealerow, z zapasow.

Jezeli ty chcesz kupic "fabrycznie nowy silnik do CA za 7tys zl (tfu, sorry - DOL SILNIKA!!)" - to jedynie co moge powiedziec - wspolczuje. :mrgreen:
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
KUBEK
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

a tak zgadza się ... kute graty można kupić i to jest fajne ale kto to złoży idealnie.
Jeżeli jest chociaż jeden człowiek lub firma zaufana to podajcie mi bo jakoś czytając i znając parę osób nikt z nich nie był zadowolony na 100%. A to panewka sie obróciła ,a to jakieś dziwne odgłosy itd... i wszystkie silniki była na nowych gratach robione w znanych firmach.
Ludzie nie mogli jeździć autami po rok lub więcej.
Wystarczy za ciasno lub luźno skręcić śruby na korbach i kiszka. Fabryka to fabryka CA18 może nie ma sensu kupować ale coś innego co da sie swapować.
Ja mam ten dylemat teraz bo chce kupić 300 zx TT ale te zdrowe kosztują ponad 10 kEU.
a i tak nie będzie to nowe. Wiec chce kupić tanio ładną budę z zajechanym motorem za przykładowo 14 kPLN max i ściągnąć silnik kompletny nowy.

Auto wyjdzie mnie wtedy na gotowo góra 45-50 kPLN nawet może z nowymi turbinami i lakierem sie zmieszcze....
W cenie 7 k$ jest nówka silnik złożony z głowicami i czujnikami ,a nawet chyba tam są wtryski. Pozostaje kupić nowe lambdy i przepływkę.Wtedy można powiedzieć że ma sie nowe auto. Taki mam plan... :wink:
Wiadomo że za taką kwotę łączną można mieć już np. 350 z lub TT albo innego potwora jak M3 ale chce konkretnie to auto i mieć w zaj. stanie !!! . 300 ZX TT nie kupi sie igły poniżej 25 kPLN trza dać ponad 30 tak wiec tutaj mam dylemat albo szukać igłę za 15 kEURO (w co wątpie że będzie igła+niski przebieg ) albo zrobić taki myk.
W sumie rozpisałem sie nie potrzebnie bo to nie temat panewek
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

podsumowujac:

Zycze glebokich kieszeni, i powodzenia w projekcie. Oby na gadaniu sie nie skonczylo :mrgreen:
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

:arrow: KUBEK

Ja ci tu nie pie.... tylko mowie jak jest. Wybacz ale jesli chodzi o 200sx-a S13 to jestem jedna z nielicznych osob na tym forum ktora te auto posiada juz kupe lat. Z kilkoma osobami stworzylismy to forum i nie jednego "fantaste" juz na tym forum przezylismy...
Przewinela sie tu sterta ludzi, jedni zostali inni zmienili auta - lub polegli podczas projektow.

Myslisz ze jestes jedyna osoba ktora wymyslila nowy silnik i chciala by taki miec ? Dosc czesto kupowanie kutych tlokow itp. bylo jedynym wyjsciem bo ceny nowych tlokow byly nie oplacalne. Ja tam jakos nie marudze ze cos mi sie wysralo, ze cos stuka itp. W sumie nie wiem moze to dziwne.

Ale nasz kraj jest dziwny ;) moze to wina klimatu ze CA18DET sa kiepskie, w SR-ach lamia sie Y-ki itp. - a moze czegos innego niz klimat ;)

Poprostu wpadles na forum walneles w kilku topikach tekst o nowym silniku - i ... i wlasnie co... Kup auto, kup nowy silnik, pochwal sie projektem na forum. Jesli to osiagniesz bedziesz mogl sie pochwalic. A narazie to chcesz uczyc ludzi ktorzy wiele juz przesli i maja owiele wieksze pojecie na temat dostepnosci czesci, swapow, remontow itd.

Oczywiscie zycze ci powodzenia, oby tylko nie zakonczylo sie to jak to ODINN powiedzial na gadaniu....
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #005/06 Nie jestem alkoholikiem jestem koneserem bo pić nie muszę, piję bo lubię ...[/scroll]
Awatar użytkownika
krzaq4
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

to masz panewki do roboty. Sprawdz ciśnienie oleju, napewno rzuci to nieco swiatla na temat. Ja tez teraz przerabiam ten temat (tj. panewki) i tez szukalem przyczyn stukania wszędzie, tylko nie w skrzyni korbowej ;) ale prawda jest brutalna. Zachciało mi się kręcić bączki i jak to sie zdarza w naszych nissanach, musiala pompa oleju nie pociągnąć i panewka wyszła ;) no coz, nie ma co rąk załamywać tylko brac sie do pracy.....
Awatar użytkownika
Bobekk
Stały gość
Stały gość

Jutro będzie sprawdzone ciśnienie oraz zostanie ściągnięta miska olejowa. Za niskiego ciśnienia bym się nie spodziewał, w końcu pompa jest nowa, ale na razie i tego nie można wykluczyć.
KUBEK
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

że tak spytam ile na gotowo wyszedł cie ten remont ze wszystkim ???
Awatar użytkownika
Bobekk
Stały gość
Stały gość

Około 3,5 tys. bez części, ale można to taniej wykonać.
Awatar użytkownika
Bobekk
Stały gość
Stały gość

Obejrzeliśmy dzisiaj wszystkie panewki. Stan idealny. Wygląda na to, że jest luz na sworzniu tłokowym bo co innego może jeszcze być.
Awatar użytkownika
Bobekk
Stały gość
Stały gość

Zmierzyliśmy dzisiaj kompresję na ciepłym silniku:
Cylindry (mierzone w barach):
1-10,5
2-10,3
2-10,5
4-10,5

Chyba na drugim cylindrze jest sworzeń do dupy.
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

ciśnienie równe, ale czemu tak niskie? - standard to 12atm
chyba że silnik odprężony (nie pisałeś jak gruby ten Cometic)

na podstawie różnicy 2% we wskazaniu nie wyciągałbym wniosku o tym że to akurat na 2 cylindrze coś nie gra

chyb że mierzone to było po kilka razy w losowej kolejności, a to co podałeś to średnia z wyników
jeśli pomiar był pojedynczy to różnica wyników jest w granicach błędu manometru
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
Bobekk
Stały gość
Stały gość

Mierzone było tylko raz. Uszczelka 1,2 mm. Blok i głowa były tylko zabielone przez szlifierza. Czy przy tej grubości kompresja jest ok?
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

edit :mrgreen:

zrob jeszcze ze 2 pomiary.

wynik calkiem dobry, jezeli chodzi o zachowanie rownowagi miedzy cyl. no ale to tylko 1 pomiar. zreszta nie wiem jak mierzyliscie,

ps - serwisowka - tam jest instrukcja co i jak

jeszcze jeden pomysl - manometr walniety :mrgreen:
Ostatnio zmieniony śr 18 cze, 2008 13:22 przez ODINN, łącznie zmieniany 4 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”