stukanie

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

faon pisze:Roball
1. panewek się nie dociera. Szlifierz pasuje panewki i już jest ok.
nie mów że zaraz po złożeniu można auto bezpiecznie katować...
może docieranie nie jest najlepszym słowem - raczej "ułożyć"

co do szlifierza - wszystko jasne,
ale ja chcę wymienić panewki pod nominał (0,025)
zobaczymy co się okaże po zmierzeniu wału ;)
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
faon
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

w silniku dociera się pierścienie. Co do panewek to szlifierz musi tak to zrobić, żeby było na tip-top. Po złożeniu i przy pierwszym odpaleniu między panewkami i wałem powstaje film olejowy, jeżeli panewki "muszą" się docierać czy układać to reasumując nie mamy tego filmu co prowadzi do obrucenia-zatarcia się panewki. Tak samo tyczy się ciśnienia oleju, jak słabe ciśnienie to na 99% siedzą panewki, pompa oleju siada i zrywa się film olejowy i ponownie po panewkach.
Robal ja kiedyś też wymieniałem same panewki bez szlifowania wału(pomimo że był idealny) efekt był taki, że lepsze ciśnienie oleju miałem na starych panewkach niż na nowych. Proszę, nie drutuj silnika :( . Szlifując go o jeden wymiar zakładając nowe panewki napewno pojeździsz dłużej niż ta opcja co ci przez głowe przeszła, a jeden szlif wału cię nie zbawi.
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

Nie mam zamiaru drutować
pytam o rozwiązania i to nie tylko tutaj

nie wiem czy wiesz druciarstwem jest szlifowania wału w CA - jest on powierzchniowo utwardzany i nie powinno się tego robić (przynajmniej tak wynika z serwisówki) - ciekawe czy są dostępne nadwymiarowe panewki by nissan (byłaby mała niekonsekwencja)

z informacji które uzyskałem (m.in. od człowieka który kilkanaście lat prowadził warsztat zajmujący się subaru) - jak najbardziej zakłada się nowe panewki bez szlifu wału - pod warunkiem że wał jest idealny, jeśli nie jest to mija się to z celem ...

dowiedziałem się też że w mocniejszych silnikach zostawia się więcej luzu na panewkach (czyli jeśli nissan dopuscza minimum 0,018 to nie należy do tego minimum schodzić)

jeśli wszytko jest wykonane w odpowiednim rygorze technologicznym (ACL chyba dość dokładny jest) to po założeniu panewek 0,025 wszystko powinno być ok..

co do układania się panewek
choćby nie wiem jak dokładnie szlifierz wszystko spasowa to i tak pod naciskiem wału panewki muszą się ułożyć na bloku,
oczywiście są to drobne tysięczne mm ale mogą mieć znaczenie w skrajnym przypadku (zwłaszcza przy ciasnym pasowaniu)
Awatar użytkownika
Bobekk
Stały gość
Stały gość

Wiem już, że to nie szklanki. Zamieniliśmy dzisiaj wszystkie szklanki pomiędzy moim autem a innym s13 (w którym szklanki nie pukają). Tamta nyska nadal nie puka (na moich szklankach) a u mnie bez zmian. Jak stukało tak stuka. Oddałem dzisiaj auto do warsztatu w którym był przeprowadzony remont. Niech oni szukają źródła stukania w ramach gwarancji poremontowej.
kokoszoko
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Witam,- w moim ca18det stuka coś od 3,5do 4,5 dalej jest ok może dlatego nie słychać bo silnik głośniej pracuje? nie wiem ale w tym zakresie słychać to najlepiej i tylko jeśli lekko dodaje sie gazu.
jest to twardy lecz w miarę cichy metaliczny dźwięk,
zrobiłem tak już około 12 000km i ogólnie wydaje mi sie ze dziwek nie robi się coraz głośniejszy.
Co prawda nie wiem jak było wcześniej bo właśnie tyle zrobiłem nim przez ostatni rok jako kolejny właściciel.
Mechanik powiedział ze na 100% trzeba wymieniać korbowody ale czy aby na peno to jest to??
Proszę o typy bardziej doświadczonych kolegów,
z góry dziękuje Alek
KUBEK
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Też mam dziwne odgłosy ale mam zupełnie inny silnik i N/A...
Sprawdź w ten sposób : znajdź górkę stromą dosyć i jedź tam ... spróbuj stanąć pod górką i ruszyć z np. 2 lub nawet 3 . to silnik dostaje dużego obciążenia właściwie głównie układ korbowotłokowy... jeśli dzwięk sie nasili w momęcie próby wjechania to coś moze być nie tak... Właściwie to na zimnym można też taki test zrobić ale i tak na 100% nie będzie wiadomo czy to panewki główne czy korbowodowe czy coś jeszcze...
Ja taki test zrobiłem i nadal nie wiem czy panewki mi siadają czy coś w rozrządzie.
Jednak pod taką górke a zwłaszcza na zimnym słychać było dosyć głośno klekotanie gdzieś z dołu :x Co dziwne przy wysokich obrotach ponad 4 k nic mi nie klekocze . Silnik troszkę głośno pracuje. Może olej masz za rzadki albo lipny.
Najbardziej słychać taki dziwny dźwięk w momencie wciśniecia gazu np. przy wzniesieniu ale zaraz ustaje... u mnie to mogą być początkowe objawy zużycia panewek lub czegoś innego.
KUBEK
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

dla tego ja wole uzbierać na nowiutki dół silnika prosto z fabryki....
można mieć już za 3-4 tyś dolarów z USA zależy też do jakiego silnika ale np. nowy motor do ACURA TL z 2004 r (270 KM) wychodzi 8 -9 k$ i masz wszystko czujniki ,wtryski itd.
Remontowany silnik to będzie loteria niestety. Moze smigać 200 tyś a moze paść za 20 tyś i wydatek podwojony . A tak ma sie nowy silnik fabryczny i z głowy.
Musiałbyś miec niezłego szlifierza , a takich mało wiem bo siedzę w tej branży.
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

KUBEK pisze:dla tego ja wole uzbierać na nowiutki dół silnika prosto z fabryki....
można mieć już za 3-4 tyś dolarów z USA zależy też do jakiego silnika ale np. nowy motor do ACURA TL z 2004 r (270 KM) wychodzi 8 -9 k$ i masz wszystko czujniki ,wtryski itd.
Remontowany silnik to będzie loteria niestety. Moze smigać 200 tyś a moze paść za 20 tyś i wydatek podwojony . A tak ma sie nowy silnik fabryczny i z głowy.
Musiałbyś miec niezłego szlifierza , a takich mało wiem bo siedzę w tej branży.
A powiedz mi gdzie ty wynajdujesz te nowe silniki CA18DET :)
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #005/06 Nie jestem alkoholikiem jestem koneserem bo pić nie muszę, piję bo lubię ...[/scroll]
Awatar użytkownika
szeni
Stały gość
Stały gość

hehe

pewnie w tomei ale to raczej jedynke sprzodu pominał.....
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

Po kilku takich testach to na pewno będą panewki - im większa górka tym szybciej :)
w zimie na zimnym silniku to właściwie jeden taki test powinien wystarczyć :mrgreen:
KUBEK
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

do np. 300 ZX cały silnik 7 k$ www.courtesyparts.com ,a taki prostrzy silnik do 200 sx to taniej będzie.
Mozna od razu 2.0 po co 1.8. Silniki w stanach są niedrogie nawet do nowych modeli. Nie wiadomo jednak ile tak na prawde koszty transportu. Mieć tam znajomego żeby wsadził nowy silnik do auta i wysłał go jako całość :mrgreen:
pawelW
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

koszty transportu silnika sa smiesznie male z usa niedawno temu odbieralem przesylke 2tony gdzie za przesylke zaplacilem 680$ plus 8%podatku w us
KUBEK
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

do np. s2000 kompletny silnik z głowicą 5 k$

http://slhondaparts.com/browse.asp?Mode ... SION++ASSY.
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

KUBEK pisze:do np. s2000 kompletny silnik z głowicą 5 k$

http://slhondaparts.com/browse.asp?Mode ... SION++ASSY.
Chlopie ochlon troche :) Forum ci sie pomylilo czy czegos sie nacpales :mrgreen:

Co ma silnik Hondy do Nissanow 200sx czy 300zx.

Poczytaj moze troche o tych autach oraz ich silnikach, bo cos czuje ze widziales je tylko w jakims filmie.

Ameryki nie odkryles w temacie ze mozna sciagac silniki z USA :) tylko to sa Japonskie auta i bardziej sie z tamtych stron juz oplaca sciagac...

Wiec zanim napiszesz kolejne brednie - poczytaj troche forum...
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #005/06 Nie jestem alkoholikiem jestem koneserem bo pić nie muszę, piję bo lubię ...[/scroll]
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

Tom, za ostry jesteś...

s13 to prawie to samo co s2000
różnica tylko 1987 :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”