Ma ktos pelna wersje nissan data scan

Moderator: Moderator

xree
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Da sie podłączyć kompa i nawet wszystko ładnie widać:P (mowa o S13 oczywiście z silnikiem CA18DET) tylko trzeba założyć stand allone:)
Han
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Wiec ponowie pytanko:) ma ktos ten program ze spolszczeniem? a z tego co sie dowiedzialem to bez problemow idzie podlczyc nasze 1.8 do komputera i badac wskazniki live. Koles w warsztacie polecil mi taki interfejs do podlaczenia tylko jeszcze programu potrzebuje no i kasy na ten interfejs http://www.techgsm.pl/Nissan_Consult_In ... ,7357.html. Sadze ze do miesiace bedzie moj wiec chetnie pozniej pozycze jak ktos bedzie chetny
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

NIE DA SIĘ PODŁĄCZYĆ CONSULTA DO S13

być może do japońskiej wersji s13 z sr20det można podłączyć
Strojenie CA18DET , SR20DET , RB25DET (Nistune , PowerFC) , Honda (Crome) , Subaru
Han
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

To mam wnioskowac ze mechanicy z dosyc dobrego zakladu sa niekompetentni? W sumie nie czesto sie spotyka nasze sliczotnki. To jak podlaczyc nasz silnik do sprzetu diagnostycznego?
Awatar użytkownika
MKS
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Pomijając kwestię że S13 CA18DET nie podłączysz do kompa to cena 245zł za interfejs jest wysoka. Ja dałem 150zł na RS232 (z kablem) do tego dokupiłem kartę PCMCIA na RS232 (80zł jak mnie pamięc nie myli) bo okazało się że żaden z moich laptopów nie ma tego złącza :angered:
Z tego co wyczytałem na forach anglojęzycznych interfejs z wtyczka RS232 nie będzie w pełni działał na przejściówce USB>RS232 dlatego zalecane jest podłączenie przez kartę PCMCIA jesli nei ma takiego portu w kompie.
Obrazek
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

Han pisze:To mam wnioskowac ze mechanicy z dosyc dobrego zakladu sa niekompetentni? W sumie nie czesto sie spotyka nasze sliczotnki. To jak podlaczyc nasz silnik do sprzetu diagnostycznego?
Pierwsza zasada, nie ufaj mechanikom :) najlepiej sam zdobądź wiedzę teoretyczną na temat swojego auta i patrz im na ręce :)

Nie da sie s13 podłączyć do niczego, na ecu masz chyba jakieś diody które mrygają podając kod błędu, po włączeniu trybu serwisowego.
Ostatnio zmieniony śr 28 maja, 2008 12:47 przez IceMan, łącznie zmieniany 1 raz.
Strojenie CA18DET , SR20DET , RB25DET (Nistune , PowerFC) , Honda (Crome) , Subaru
Awatar użytkownika
Chajel
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

IceMan pisze:
Han pisze:To mam wnioskowac ze mechanicy z dosyc dobrego zakladu sa niekompetentni? W sumie nie czesto sie spotyka nasze sliczotnki. To jak podlaczyc nasz silnik do sprzetu diagnostycznego?
Pierwsza zasada, nie ufaj mechanikom :) najlepiej sam szdobądź wiedzę teoretyczną na temat swojego auta i patrz im na ręce :)

Nie da sie s13 podłączyć do niczego, na ecu masz chyba jakieś diody które mrygają podając kod błędu, po włączeniu trybu serwisowego.
dokladnie ... trzeba odkrecic kompa i obrocic o 90 stopni i tam masz takie male wyciecie i 2 diody czerwona i zielona i wyzej masz jeszcze przelacznik pieciostopniowy ... zaraz walne zdjecie to pokaze ....

Obrazek

jak by obrazek nie dzialal klinknij
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Chyba tak...

A juz kilka razy tlumaczylem ze S13 z CA18DET nie ma zlacza Consult, nawet wyjasnialem dlaczego tak jest i dlaczego nie idzie tego zrobic na istniejacej elektronice :)

Co do przejsciowke USB<->RS232 to te solidniejsze beda pracowac bez problemu...
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #005/06 Nie jestem alkoholikiem jestem koneserem bo pić nie muszę, piję bo lubię ...[/scroll]
Awatar użytkownika
sgt_raffie
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

CA18DET nie da sie podlaczyc do komputera diagnostycznego. Da sie podlaczyc 180SX ale tylko dlatego ze ma silnik SR20DET. Zasadniczo z tego co wiem nic z serii CA nie da sie dogadac z kompem.
Mechanicy z reguly sa nikompetentni (sory ale mam takie wrazenie od dawna), jak znajdzisz kompetentego to przywiaz w garazu, nie puszczaj i wypozyczaj za dobre pieniadze bo to bardzo chodliwy towar :mrgreen:
xree
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

No tak przy seryjnym faktycznie tylko zostaje bawienie sie diodami:) - które w sumie rzeczy pokażą błędy jeżeli czujnik jest uwalony solidnie, a jeżeli podaje złe wartości np. czujnik temperatury silnika będzie dawał sygnał komputerowi że temperatura wynosi 90 stopni a w rzeczywistośmi może być 70 to komputer juz nie wywali błędu. Ale po małych modyfikacjach komputera podłączamy się po USB i jedziemy z koksem:P
Awatar użytkownika
TiGRA
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Panowie nie wiem czy wiecie ale jesteście w błędzie.

Na australijskim SXOC jeden z klubowiczów tamtejszych opracował moduł do CA18DET
Tu jest link

Współdziała z CA w 100% patrzcie na Type I

Pozdro
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym dniu następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
xree
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

mam to do sprzednia na miejscu w polsce:) (PS. kilka nissanów już jeździ z tym w polsce)
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

TiGRA pisze:Panowie nie wiem czy wiecie ale jesteście w błędzie.

Na australijskim SXOC jeden z klubowiczów tamtejszych opracował moduł do CA18DET
Tu jest link

Współdziała z CA w 100% patrzcie na Type I

Pozdro
Tak ale tutaj jest mowa o standardowym ECU z CA18DET... ktorego sie nie podopnie.

Prawde mowiac nie wiem dlaczego Nissan tak zrobil w CA18DET, bo procesor jest ten sam co w kompie od 300ZX tylko nogi w procesorku na ktorym jest UART (port szeregowy) uzyli do czego innego.

O NisTune robionym przez Darkhalf-a bylo wiadomo juz dawno, z moja przystawka tez sobie moge podpinac pod USB... ale to juz nie jest seryjne rozwiazanie.
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #005/06 Nie jestem alkoholikiem jestem koneserem bo pić nie muszę, piję bo lubię ...[/scroll]
Awatar użytkownika
Majku
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

xree pisze:mam to do sprzednia na miejscu w polsce:) (PS. kilka nissanów już jeździ z tym w polsce)
jak długo trzeba czekać i ile sobie za to życzesz? nie ma zadnych problemów z montażem i funkcjonowaniem? co dokładnie mozna zmieniać?
Against All Authority
komprez
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Jezeli ktos by chcial robie wlasnie takie interfejsy typu Conzult (w zasadzie kopie oryginalu :) )
sa na allegro ... niestety do OBD2 nie mam ... bo elm niedostepny w PL
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”