cisnienie paliwa i AFR

Wtryski, regulatory ciśnienia, pompy paliwa, przewody, filtry

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
ogon
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Wiatm.Mianowicie interesuje mnie cisnienie paliwa jakie macie na listwie i jaki afr (mierzone szerokopasmowka) przy roznych doładowaniach podczas jazdy normalnej i butowaniu.
Ja mam ok 3.5 bara paliwa ale afr od 13,4 do 17 plus (doładowanie 0,9bara)
CZEKAM NA WASZE WINIKI PONIEWAZ CHCE POROWNAC
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

nie ma co porównywać, jeśli pomiar AFR się nie myli to ci tłoki spłyną..
jak masz zapłon ustawiony? jaka kompresja? jaka temp powietrza przed przepustnicą?
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
ogon
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

zaplon 20 st,cisnienie 10,5.Chciałem popytac was i porownac
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Tak jak mowi Roball nie ma co porownywac, na AFR ma wplyw wiecej czynnikow. Owszem jesli pompa niedomaga to tez. AFR masz niezbyt ciekawy te 17 to mnie wrecz przeraza :shock:

Napisz cos wiecej jakie wtryski (oryginal/zmienione), jakie sterowanie (ECU/zmienione mapy/swinka), jaka turbina, jakie mody...
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #005/06 Nie jestem alkoholikiem jestem koneserem bo pić nie muszę, piję bo lubię ...[/scroll]
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

ogon pisze:zaplon 20 st,cisnienie 10,5.Chciałem popytac was i porownac
20 st to za wcześniej - opóźnij do 15 i sprawdź

ciśnienie 10,5 raczej nie jest problemem - choć nie wiem ile powinno być w seyjnym SR
masz grubszą uszczelkę pod głową czy seria?
jeśli zwiększyłeś doładowanie o 50% to uszczelka powinna być grubsza
Awatar użytkownika
ogon
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

-Uszczelka oryginał
-Wtryski oryginał 440 zołte
-turbo oryginał,bodajze t28
-pompa niewiem ale pompuje do 4.2,regulator przepuszcza i trzyma 3,5 na listwie,ale zdusiłem przelot wiec jest 4,2 stałe na listwie i bez zmian
-zapłon 20 ale to nie bedzie miało znaczenia do afr
-przepływke jak odłacze to nie jedzie zaleje zaraz,kopci na czarno i nie da rady jechac nawet 30km/h
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Tak tylko przeplywka dosc czesto nie pada na amen, tylko podaje zly sygnal... Jej odlaczenie wiele nie daje w celu sprawdzenia :) Najlepiej jak masz consulta daj dluzszy filmik tak aby bylo widac te momenty na ekranie...

Bedzie mozna przynajmniej czesc spraw wykluczyc...

Zaplon tak jak mowi roball tez mozesz ruszyc bo przy takim AFR to szybko sie dorobisz dziurek w tlokach...
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #005/06 Nie jestem alkoholikiem jestem koneserem bo pić nie muszę, piję bo lubię ...[/scroll]
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

fakt że na pomiar AFR ustawienie zapłonu wpływu nie powinno mieć,
ale jeśli chcesz szukać winnego to doprowadź ustawienia silnika do porządku

przy tak wyprzedzonym zapłonie na pewno jeździsz na stuku a knock sensor i tak ci ten zapłon opóźnia - pytanie czy nie robi czegoś jeszcze, nie wiem jak ECU w SR reaguje na info o stuku..

szkoda że nie masz wskaźnika EGT - gdyby przy AFR 17 okazało się że temp spalin nie jest za wysoka to znaczy że masz błędne wskazania AFR - albo wada wskaźnika albo trafiają do niego złe dane

a złe dane to walnięta sonda czyli przy dobrych układach 150zł i po problemie ;)
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Generalnie i tak moze byc ze AFR wariuje bo to kurde jest wszystko bardzo dziwne...
Nawet z zwykla lambda mozna porownac bo i tak przy takiej ekstremie pokaze ubogo..

Moze AFR jest ok, a przerywanie faktycznie moze byc powodowane stukiem (awaryjna praca ECU)... Najgorsze to ze w SR20DET bylo troche wersji ECU i nie wiem czy wszystkie tak samo reaguja...

Generalnie przy takim cisnieniu paliwa nie ma prawa byc az tak ubogo... Chyba ze jakims cudem trubina pompowala by jakies ekstremalne wartosci (co jest raczej malo realne)...

Chyba ze wtryski sie pozapychaly jakims syfem itp. Ewentualnie tak jak mowilem przeplywka padla w dziwny spodob i podaje napiecie tylko do jakiegos zakresu (mam jedna taka daje max 3V i wiecej nie chce)... Ale to wyjdzie w DataScan itp...
Awatar użytkownika
ogon
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

No według Nissan Data Scan napiecie przeplywki mam 1.46v,srednio.W servisowce podaja ze ma byc pomiedzy 1-1,5v,czyli mam ok.Chyba ze od 1-15v przez cały zakres obrotow a nie na wolnych,jesli tak to u mnie dochodzi do 2v.
Jesli chodzi o zapłon to mam na 20 ustawione i tak powinno byc według servisowki.
Kiedys mierzyłem napiecie na wtryskach i ok,ale moga byc zapchane,nie wykluczam.Kurde ale zeby to sprawdzic to niezły dzien roboty.
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

bardzo wczesny zapłon jest w tym silniku...

jeśli AFR ci tak skacze w całym zakresie to raczej nie będzie to zatkany wtrysk
chyba że jest tak zatkany że im wyższe obroty tym więcej paliwa puszcza - taki inteligentny paproch :D
gdyby był przytkany to AFR powinien rosnąć w funkcji obciążenia i obrotów silnika

sprawdziłeś lambdę?
dobrze by było też skołować drugi wskaźnik AFR i podpiąć,
ewentualnie podepnij swój u kogoś..

najczęściej jest tak że proste rozwiązania okazują się prawdziwe ;)
Awatar użytkownika
ogon
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

AFR rosnie,normalnie jadac mam 13,4 ale jak butuje i dochodzi do przerywania i szarpania,okolice 5-6 tys (bo do siedem to trzeba czekac a niechce narobic kłopotow) to AFR pokazuje 17,5.
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

no to może wskazywać na zatkany wtrysk..
a jak zacznie przerywać i odpuścisz to strzela w wydech?

wysoki AFR w praktyce mówi że jest za dużo tlenu w spalinach,
przyczyną mogą też być wypadające zapłony - lambda nie zobaczy nie spalonego paliwa i będzie zgłaszać że jest ubogo.. a silnik będzie przerywał..

sprawdzałeś w tym kierunku?
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Albo WG sie zrabal i za duzo laduje...
...albo wlasnie albo jeszcze moze byc sporo innych przyczyn...

W sumie tak na odleglosc to trudno cos poradzic, najlepiej jak bys mial mozliwosc podjechac do kogos kto siedzi w nissanach. Wmiare szybko by sie zapewne znalazlo problem...
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

z tego co ogon pisze można wnioskować że sam się zna, tylko pomysły się skończyły ;)
zresztą to normalne..

warto sprawdzać i eliminować ewentualne przyczyny tego że w spalinach pojawia się proporcjonalnie za dużo tlenu..

wtryski zostawiłbym na koniec..

jeśli wskaźnik i lambda sprawdzone to po kolei PT, cewki, świece, masy itp. - godzina roboty i tu sprawa będzie czysta

poza tym nie jest powiedziane że przyczyna jest jedna...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ paliwowy”