MBC

Wszystko dotyczące użytkowania, dobierania, eksploatacji turbin oraz ew.napraw

Moderator: Moderator

bross_84
Coś już wiem
Coś już wiem

Witam zakupilem kiedys na allegro MBC i teraz sie zastanawiam jak go podlaczyc bo mam w nim 3 wejscia przewodow.
jednego nie rozumie wyjscia ''abluft'' czy to jest wyjcie pod wskaznik doladowania??
Załączniki
wyglada on tak
wyglada on tak
325397552_3.jpg (6.25 KiB) Przejrzano 9733 razy
schemat podlaczenia
schemat podlaczenia
Awatar użytkownika
m0rr1s
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

No cóż, ABLUFT z Niemca na Polaka to... wydech :)
wiecej nie pomoge bo jestem w to zielony :)

ale mówiąc szczerze, to mogłeś poszukać. Ja, który do przed chwilą nie wiedziałem co to i do czego to dokładniej juz chyba wiem...

skoro ma regulować ciśnienie, to nadmiar musi gdzieś wylecieć, prawda?
takwiec słowo wydech to chyba dobre wyrażenie na miejsce, z którego nadmiar wylatuje...

TAKIE JEST MOJE ZDANIE I WYDAJE MI SIE, ZE DOBRZE GADAM :)
jesli nie, prosze poprawic.

@up - szukaj, szukaj, szukaj... nie boli naprawde ;x

-edit- nie, chyba jednak gadam glupoty, jak znajde cos sensownego wyedytuje calego posta
-edit2- szukałem dalej i wychodzi na to, że dobrze gadalem tylko nie do końca rozumiałem jak to działa :lol:

czyli reasumując jak chcesz sterować wastegatem to wpinasz tak jak na schemacie, a ABLUFT to wężyk, którym wypuszczasz nadmiar ciśnienia sterującego.

może dokładnie jak to wszystko działa nie do końca chwytam ale co do tego MBC jestem 100% pewny i dałbym sobie rękę uciąć :D
a ten 'wydech' to chyba najlepiej wyprowadzić tak, żeby na nic nie dmuchał :)
Ostatnio zmieniony sob 08 mar, 2008 18:19 przez m0rr1s, łącznie zmieniany 2 razy.
Nissan will get you through times with no money better than money will get you through times with no Nissan.
Obrazek
pawelYZF
Coś już wiem
Coś już wiem

ja podloczylem go w sposob taki. Obrazek
ppp
Stały gość
Stały gość

Wg mnie ten mbc jest przystosowany do montażu w kabinie i dlatego jest ten abflut
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

cały bajer MBC polega na tym że puszcza on sygnał (ciśnienie) na WG po osiągnięciu zadanej wartości
regulacja jest realizowana przez zmianę twardości sprężyny na zaworku
więc o jaki nadmiar ciśnienia chodzi?

zakładam że to wyjście jest na mechaniczny wskaźnik doładowania żeby nie ciągnąć dwóch wężyków jeśli chce sie MBC zainstalować w kabinie... :)

jeśli bzdurzę to proszę mnie upomnieć :)
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
m0rr1s
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

hm, mi chodziło raczej o to, że to może działać na podobnej zasadzie jak kran

kurek u góry reguluje nam ten odpływ na dole, im bardziej kurek jest uchylony tym więcej powietrza wydostaje się dołem = tym mniej powietrza idze na przeciwległy kanalik, a skoro WG nie dostanie odpowiedniej wartości powietrza, nie otworzy się (tak szybko - bo ciśnienie cały czas wzrasta).

swoją tezę opieram na podstawie krótkich obliczeń w pamięci (zakładając, że dobrze pojąłem jak to działa :evil:)

turbo pompuje proporcjonalną wartość do WG i do silnika.
WG otwiera się przy JAKIEJS WARTOSCI, gdy turbo zaczyna pompować mu gram więcej otwiera zawór bezpieczeństwa, żeby turbo nie wpompowało za dużo do silnika [czyli powyżej 0.6 bar].

czyli jak zamontujemy MBC i otworzymy mu wlot na 'maksa' to ciśnienie w tym wężyku, jakie będzie produkowała turbina, będzie dzielone na dwa kanały w MBC = (musiałoby być) na obu kanałach +- tyle samo (50% próbuje otworzyc WG, 50% wylatuje na wolność).
Gdy mamy taki efekt, to w sytuacji, w której WG już by się otworzył wcześniej w rzeczywistości dostaje tylko połowę, bo druga połowa ucieka naszym tajemniczym kanałem

turbo musi napompować około dwukrotnie większą wartość, żeby WG się otworzył = zaczyna ładować +- 1.2 bar do silnika

przymykając lekko kurek u góry przymykamy kanalik na dole, wiecej idzie na WG, szybciej sie otwiera, czyli turbo pakuje mniej do silnika.

należy do tego wszystkiego doliczyć jeszcze opór, który stawia WG, jeżeli powietrze napotka jakąś przeszkodę, to wybierze sobie inną drogę (czyli ten wydech) więc wylot ten musiałby być przynajmniej gdzieś w środku odpowiednio mniejszy lub nie otwieralny 'na oścież'.

z tego co naczytałem tak to sobie właśnie wyobrażam, może napisalem to niezrozumiale dla innych (bo ja to łapię ^^) ale wydaje mi się to całkiem sensowne i jeśli W RZECZYWISTOSCI JEDNAK TAK NIE JEST, to musze moją projekcję opatentować, może kiedyś majątek na tym zrobię ^^

PS miałbym prośbę przy okazji tematu, jeśli jakiś prawdziwy fachowiec się znajdzie to może i mnie by sprostował? bo nie wierze, ze udalo mi sie to tak szybko rozgryzc :mrgreen:
Nissan will get you through times with no money better than money will get you through times with no Nissan.
Obrazek
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

mnie się wydaje że to jednak nie w ten sposób
jest sobie zawór na sprężynie
na grzybek działa ciśnienie, w pewnym momencie grzybek sie unosi i puszcza powietrze na WG, wg otwiera upust spalin i ciśnienie się stabilizuje na określonej wartości (grzybek mbc jest uniesiony)

jeżeli w MBC dociśniemy sprężynę to stabilizacja układu następuje przy wyższym ciśnieniu - w ten sposób działa regulacja max doładowania

w normalnej instalacji bez MBC, WG uchyla się stopniowo od jakieś tam wartości doładowania - osiągając max otwarcie przy zadanym ciśnieniu (w s13 - 0.8 bara)

jeżeli damy MBC to nie ma tej fazy stopniowego uchylania - boost jest gwałtowniejszy i występuje przy niższych obrotach
Awatar użytkownika
m0rr1s
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

od samego początku uważam, że Twoja teoria ma prawo istnienia ale ten trzeci kanał mi spokoju nie daje... a widziałem MBC z dwoma kanałami (tam tylko Twoja teoria by pasowała)
a niemcy wyraźnie nazwały ten kanał WYDECH ^^

ale poczekajmy na opinię fachowców bo ta dyskusja do niczego nie prowadzi :]
Obrazek
Awatar użytkownika
czarnyy
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Co do sposobu podłączenia mbc pokazanego na zdjeciu na samej górze to wpinasz go w wezyk miedzy muszle a wg , krociec dolny pozostawiasz luzem .

Co do polemiki jaka wywiązała sie w temacie to nie odnosicie wrazenia ze jeden z was pisze o MBC ciśnieniowym , a drugi o MBC przepływowym ? Każdy ma racje , a zarazem jakoś nie możecie sie dogadać i jeden drugiego przekonuje o swoich racjach .
Awatar użytkownika
m0rr1s
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

no wiesz, wiedziałem, że obie opcje mają rację bytu... ale mówiąc szczerze skrót MBC jest mi znany krótko... a wygląd od... dziś ! :mrgreen:
ogólnie jestem zielony jak ta emotka wcześniej jesli chodzi o to wszystko :)
improwizowałem + czytałem i starałem sie to wszystko ogarnąć.
i chyba nie najgorzej mi to wyszlo, co? ^^

ten MBC jest ciśnieniowy, tak? ^^ a opisany przez Roballa jest przepływowy i wygląda (mniejwięcej) tak:
Obrazek

tak? ^^
Obrazek
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

Ach tam zaraz przekonuje ;)
dyskusja zawsze jest źródłem wiedzy :mrgreen:

czym się różnią oba rodzaje MBC w praktyce?
Awatar użytkownika
m0rr1s
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

tym, że z tej trzeciej dyszy masz powiew ciepłego wiaterku, ktory moze capić olejem z turbiny ^^ dobre jako nawiew bedzie xD
edit - chyba ostatnio za duzo offtopu jade... trzeba zwolnić ;f
Obrazek
bross_84
Coś już wiem
Coś już wiem

pawelYZF pisze:ja podloczylem go w sposob taki. [url=http://img394.imageshack.us/img394/7020/ddtf4.png]Obrazek[/URL]

a podcisnienie gdzie wpioles ?? chyba ze masz taki zawor jak ten na zdieciu [zdiecie zaporzyczone z allegro], bo ja mam SSQV
I czy MBC masz w kabinie czy pod maska przy turbo??
Załączniki
321728757.jpg
Awatar użytkownika
m0rr1s
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

jeśli pniesz do tego, czy możesz zamontować go w kabinie, jak najbardziej. miedzy innymi po to masz ABLUFT skonstruowany tak, żeby wpiąć na niego jakąś rurkę (żeby ci do kabiny nie dmuchało)
Obrazek
bross_84
Coś już wiem
Coś już wiem

m0rr1s pisze:jeśli pniesz do tego, czy możesz zamontować go w kabinie, jak najbardziej. miedzy innymi po to masz ABLUFT skonstruowany tak, żeby wpiąć na niego jakąś rurkę (żeby ci do kabiny nie dmuchało)

hmmm a jak mam taki zawor [zdiecie zaporzyczone z forum]
to dalej moge do niego wpiac mbc ?? jesli tak to gdzie mam podlaczyc podcisnienie z kolektora ssacego??
Załączniki
1000754os4.jpg
ODPOWIEDZ

Wróć do „Turbo”