Turbo timer a alarm

Wszystko dotyczące użytkowania, dobierania, eksploatacji turbin oraz ew.napraw

Moderator: Moderator

Yakuzaa
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Siema. Planuje zakup turbo timera Blitz Fatt DC II i zastanawiam sie jak to jest czy jak wyjme kluczyk ze stacyjki a silnik nadal pracuje to moge normalnie wyjsc za auta i wlaczyc alarm ? Bo jak sprawdzałem dzisiaj to nie moge uruchomić alarmu na właczonym silniku i wlasnie nie wiem jak to by było z tt ?
s14a - SR20DET
Awatar użytkownika
Sebof
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

z tego co wiem to jest ciężki temat... Ja planuję założenie u siebie alarmu z funkcją czasowego wyłączania silnika. Ma to jednak swój minus, ponieważ zawsze (nawet gdy nie potrzeba) samochód będzie pracował przez ustalony czas. Chyba że da się tą funkcję jakoś uruchamiać w zależności od potrzeby, ale jeszcze nie montowałem więc pewności nie mam. Natomiast turbo timer + alarm to albo nie możliwe albo bardzo bardzo trudne, więc od strony alarmu jest na pewno łatwiej.
Awatar użytkownika
Raptor
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

wcale nie ciężki temat - u mnie działa :)

na początek trzeba zrezygnowac z odciecia pompy paliwa przez alarm (jak to obejde to dam znac) bo po uzbrojeniu alarmu i działającym TT silnik nie dostanie paliwa.

alarmy potrzebuja sygnal ze stacyjki dla 2óch rzeczy:
- zeby nie uzbroic sie podczas jazdy
- właczenia syreny przy próbie odpalenia auta gdy uzbrojony jest alarm

zadaniem turbo timera (prostego badz nie) jest potrzymanie pracy silnika do czasu ochłodzenia turbiny bądz przez zadany czas - najczesciej realizowane przez podawanie sygnału na stacyjke przez okreslony czas. I tu pojawia się konflikt alarm a turbotimer - jeden podaje sygnał a drugi sie nie uzbroi dopóki ten sygnał jest.

rozwiazanie bajecznie proste w nissanach i wiekszosci aut - alarm podpinamy do pierwszego stopnia stacyjki (akcesoria czy cos takiego) - ten gdy jeszcze nie zapalaja sie kontrolki ale juz działaja urządzenia elektryczne, a turbo timer wpinamy na drugi stopien stacyjki (gdy zapalaja sie kontrolki, zapłon, pompa paliwa itd) - i po sprawie

alarm ma zasilanie ze stacyjki i nie uzbroi sie podczas jazdy, a gdy turbo timer podtrzymuje zapłon itd moze sie uzbroic bo pierwszy stopien stacyjki jest nie zasilany.

takie rozwiazanie powinno tez chyba zadziałać przy immobiliserze w s14 - ja w swoim s13 mam dodatkowy immobiliser (odciecie zapłonu) i działa.
Yakuzaa
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

OKk zobaczymy :) tt juz kupione, teraz oczekiwanie na przesyłke :)
s14a - SR20DET
stahtom

czy przypadkiem oryginalna wiazka od tt,nie zalatwia tego problemu?
Yakuzaa
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

tt juz doszło :) teraz trzeba tylko znalesc czas na montaż
s14a - SR20DET
Awatar użytkownika
adamusmax
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Yakuzaa pisze:tt juz doszło :) teraz trzeba tylko znalesc czas na montaż
jak sobie nie poradzisz to daj znak sygnal to podesle ci namiar do czlowieka, ktory to ogarnia

u mnie w imprezie GT przy alarmie Clifforda, z antynapadem i jakims innym odcieciem sobie poradzil bez stresowo i auto sobie pracuje, zalaczam alarm, central sie zamyka i auto jest zabezpieczone
pompka pompuje
Walbro GSS 342/341 na stanie

Obrazek

a jednak sie porusza
Yakuzaa
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

a w którym miejscu jest kostka do podpiecia oryginalnej wiazki ?
Załączniki
loom 200sx.JPG
s14a - SR20DET
Awatar użytkownika
Fil
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Odgrzeje kotleta troszkę :)
Chcę kupić taki TT http://www.sinergy.com.au/thumbnails.php?album=189
Kupował ktoś taki, albo montował?
Moje pytanie dotyczy podłączenia gdy w samochodzie jest alarm. Czy opis który podał Raptor rzeczywiście pozwala wyciągnąć kluczyk ze stacyjki, zostawić samochód odpalony np. na minute, wysiąść, zamknąć i włączyć alarm? ( u mnie alarm włącza się od razu przy zamykaniu samochodu z pilota). Może ktoś sprawdzał albo ma inny patent.
Ten TT nie jest tanią zabawką a nie chciał bym się wpuścić w maliny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Turbo”