Problem z cisnieniem doladowania w s13 T28!!! Prosze o pomoc

Wszystko dotyczące użytkowania, dobierania, eksploatacji turbin oraz ew.napraw

Moderator: Moderator

maxis

Wczoraj zalozylem do s13 T28, samochod nie jezdzi tak jak powinien, wieczorem z kolega zalozylismy wskaznik doladowania i okazalo sie ze pompuje tylko 0,3 bara..:( Przewod od aktuatora jest wpiety w aluminiowe kolanko wychodzace z turbiny w kierunku intercoolera.. Czy ktos ma jakis pomysl co to moze byc lub spotkal sie z podobnym przypadkiem?? Czy to zepsuty aktuator? dodam ze po odpieciu przewodu cisnienie spokojnie doszlo do 1bara, wiecej nie cisnalem.. Turbo jest w bardzo dobrym stanie, caly uklad szczelny..
Awatar użytkownika
TURBO maniac
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

To normalne zjawisko. WG od T28 jest ustawiony na dużo mniejsze cis. niż WG w T25. Zamontuj MBC (najtańsze od Propera za 60zł) i będziesz miał płynną regulacje doładowania w zakresie od 0,3 bara w zwyż.
Gdy dał gazu to wał urwoł, bo pod maską było TURBO!
maxis

Tak zgadza sie, ale seryjny WG od T28(taki mam zamontowany) powinien otwierac przy jakims 0,55-0,6bara, a umnie przy 0,3-0,35.. I tera zastanawiam sie czy to WG jest zepsuty czy cos innego, jezeli WG to jak to sprawdzic, bo nie chcialbym kupic niepotrzebnie drugiego.. A z MBC chce poczekac zeby najpierw bylo oryginalne cisnienie, narazie go nie ma wiec wnioskuje ze cos jest spier... Ale dzieki za odpowiedz!
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Zblokuj WG i zobacz ile pompuje :) tylko z umiarem bo to nie do konca zdrowe dla turbiny...
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #005/06 Nie jestem alkoholikiem jestem koneserem bo pić nie muszę, piję bo lubię ...[/scroll]
Awatar użytkownika
TURBO maniac
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Jak zablokuje WG to turbo dmuchnie max najprawdopodobniej, czyli jak nie ma czipa to będą to okolica 1 bara. Jak chcesz oryg. ciś. to kup MBC i ustaw sobie na 0,6 czy ile tam chcesz i będziesz miał po problemie :)
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

TURBO maniac pisze:Jak zablokuje WG to turbo dmuchnie max najprawdopodobniej, czyli jak nie ma czipa to będą to okolica 1 bara. Jak chcesz oryg. ciś. to kup MBC i ustaw sobie na 0,6 czy ile tam chcesz i będziesz miał po problemie :)

tjaaa ale bedzie pewny ze WG do wymiany :)
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #005/06 Nie jestem alkoholikiem jestem koneserem bo pić nie muszę, piję bo lubię ...[/scroll]
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

Sorki, ale co ma chip do max możliwości turbiny po odpięciu WG.
Dmuchnie tyle ile może w zależności od tego jak będzie ciskał gaz.
Chyba że chodziło Ci o to, że paliwa starczy do 1 Bara?

Jak możesz to zmień sobie WG na ten od T25 i powinno być OK.

0.3 to za mało więc coś nie bangla.
Jeśli masz wskaźnik to możesz faktycznie sprawdzić na otwartym WG, tylko z głową, najlepiej odpuść przy 0,7.
EMWU is dead
Awatar użytkownika
bartekl
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

no to przeciez napisal w pierwszym poscie ze smignelismy na 1barze z odpietym cisnieniem od aktuatora :)
aktuator dupniety i tyle.
Awatar użytkownika
TURBO maniac
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Karrlos pisze:Sorki, ale co ma chip do max możliwości turbiny po odpięciu WG.
Dmuchnie tyle ile może w zależności od tego jak będzie ciskał gaz.
No to ma, że czip pozwoli na przekroczenie 1 bara. Przecież jak ma serie kompa to turbo nie dmuchnie tyle ile może tylko tyle, na ile mu pozwoli komp. Więc ile gazu by nie wciskał to i tak w okolicach 1 bara seryjny komp odetnie mu wache.
maxis

No wlasnie myslalem o zalozeniu WG od t25, ale wydaje mi sie ze 0,8bara bedzie za duzo na ten moment, nie mam wymienionej pompy paliwa i mam oryginalny interwormer:).. Wole najpierw usunac usterke, a potem dokupic sobie MBC(jak zrobie FMIC i pompe).. Tyle ze nie wiadomo czy to jest WG czy cos innego schrzanionego...

P.S. Jak jechalem z Bartkiem ze zdjetym przewodem z WG to dmuchnelo 1bar i dalej odpuscilem pedal, paliwa nie odcielo...
Awatar użytkownika
bartekl
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

zakladaj ten z T25, przeciez nie bedziesz jezdzil w taka pogode na booscie non stop 8)
ps. byles u chlopakow wymienic ten przewod ?
maxis

Nie dotarlem do nich bo pracuje do 16, ja tez:) mam jechac w sobote.. Moze faktycznie cos siedzi w przewodzie od WG!
Awatar użytkownika
bartekl
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

no wlasnie moze ktos potwierdzi ze wczesniejsze otwieranie WG mogla by powodowac zwezka w przewodzie ?

ps. ehh, idz w * z ta ich praca do 16 :/
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

TURBO maniac pisze:
Karrlos pisze:
No to ma, że czip pozwoli na przekroczenie 1 bara. Przecież jak ma serie kompa to turbo nie dmuchnie tyle ile może tylko tyle, na ile mu pozwoli komp. Więc ile gazu by nie wciskał to i tak w okolicach 1 bara seryjny komp odetnie mu wache.
Ja miałem chip na 1.2 bar, do 1.4 dawałby radę, a dmuchnęło mi 1.6 i zdążyło postukać zanim zdążyłem gaz odpuścić.
Generalnie chodziło o to samo.

A co do doładowania to nie musisz deptać auta, wtedy nie ma strachu, paliwa też starczy.
EMWU is dead
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

maxis pisze:Tak zgadza sie, ale seryjny WG od T28(taki mam zamontowany) powinien otwierac przy jakims 0,55-0,6bara, a umnie przy 0,3-0,35.. I tera zastanawiam sie czy to WG jest zepsuty czy cos innego, jezeli WG to jak to sprawdzic, bo nie chcialbym kupic niepotrzebnie drugiego.. A z MBC chce poczekac zeby najpierw bylo oryginalne cisnienie, narazie go nie ma wiec wnioskuje ze cos jest spier... Ale dzieki za odpowiedz!
Turbo Maniac napisał Ci już że jest ok, actuator od s14 jest ustawiony na 0,35bara a nie 0,55-0,6 !!! A to że w s14 jest w serii ciśnienie 0,55-0,6 to dlatego bo jest ono sterowane przez takie niby EBC. W pierwszej odpowiedzi miałeś podane rozwiązanie a temat dalej bez sensu jest drążony. Kup mbc, załóż, ustaw sobie 0,6 i po kłopocie.
Strojenie CA18DET , SR20DET , RB25DET (Nistune , PowerFC) , Honda (Crome) , Subaru
ODPOWIEDZ

Wróć do „Turbo”