jezeli byly by walki od suny gt to by tylko na wolnych chalasowalo ale nie tak tu wali jakby wiatrak terkotal moze cos na lorzyskach podobny dzwiek jest na przedmuchach wydechu
[ Dodano: Pon Wrz 10, 07 13:56 ]
a uszczelki kolektora wydechowego wymieniles przypomina mi sie jak umnie trzy razy wkladalem te same uszczelki to wlasnie tak trykalo jak wymienilem to bylo ok 8zł za sztuke
stukanie
Moderator: Moderator
- faon
- Coś już wiem

- Kontakt:
uszczelki tak jak pisałem są nowe kolektor-głowica i kolektor-turbawka. Wieczorem kukne na wałki i ich oznaczenia.
I jeszcze jedna sprawa wczoraj odłączałem kable zasilaące cewki (pokolei najpierw 1 potem2 itd.) w celu sprawdzenia czy stuki ucichną jak tłok nie będzie pod tak dużym obciążeniem (spalanie) i niestety napieprzało niezależnie czy dany gar był podłączony czy nie.
I jeszcze jedna sprawa wczoraj odłączałem kable zasilaące cewki (pokolei najpierw 1 potem2 itd.) w celu sprawdzenia czy stuki ucichną jak tłok nie będzie pod tak dużym obciążeniem (spalanie) i niestety napieprzało niezależnie czy dany gar był podłączony czy nie.
- faon
- Coś już wiem

- Kontakt:
zastanawiam sie nad swapem silnika z forda coswortha 2.9 v6 24wentyle. Przemawia za tym że to jednostka bez turbawki i moc 207km w standardzie. Brak problemów tak jak w CA złego smarowania, padających turbin i panewek. Z motoru 2.9 osiągnąć moc rzędu 250-300 kucy nie będzie problemu
nawet po wrzuceniu turbawki. Może znacie kogoś kto coś takiego robił i co o tym myślicie 
jeśli wciskają V8 http://forums.freshalloy.com/showthread.php?t=162189
http://filebox.vt.edu/users/skoester/24 ... cement.JPG
jeśli wciskają V8 http://forums.freshalloy.com/showthread.php?t=162189
http://filebox.vt.edu/users/skoester/24 ... cement.JPG
widze ze wykonczyl cie twoj CA 
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
- faon
- Coś już wiem

- Kontakt:
co się okazało, panewki raczej ok ale nawet jak bym chciał robić szlif to już się nie da, mam 2 szlif
Wyklekotane były sworznie tłokowe i z tąd te odgłosy. Dlatego byłem święcie przekonany że to nie panewki bo odgłosy dochodziły z góry. Teraz nic innego tylko wioze wał do pomiarów i zobaczymy co dalej. ten CA jeszcze mnie nie wykończył ale jest już blisko
już brak gotówki
A chęć swapu silnika na jakieś V6 lub V8 to z tego powodu, że w razie braku mocy to CA zakówać nie będe, a z silnika o poj ponad 3 litry to i na seryjnych gratach większą moc można osiągnąć, a i moment jest znacznie większy. Mam tylko obawy co do wagi takiego silnika i czy skrzynia, wał, most i moja buda (targa) wytrzyma z czasem moc ok 350KM bo taka mnie docelowo interesuje. No ale zobaczymy to są plany. Narazie porobie CA i składam wszystko do kupy i zime jakoś trzeba przejeździć, a nie robić wóz. Mam blaszany garaż więc zimą zimno
A chęć swapu silnika na jakieś V6 lub V8 to z tego powodu, że w razie braku mocy to CA zakówać nie będe, a z silnika o poj ponad 3 litry to i na seryjnych gratach większą moc można osiągnąć, a i moment jest znacznie większy. Mam tylko obawy co do wagi takiego silnika i czy skrzynia, wał, most i moja buda (targa) wytrzyma z czasem moc ok 350KM bo taka mnie docelowo interesuje. No ale zobaczymy to są plany. Narazie porobie CA i składam wszystko do kupy i zime jakoś trzeba przejeździć, a nie robić wóz. Mam blaszany garaż więc zimą zimno
bez kucia raczej "bezpiecznie" mozesz te 300 oslow z CA wyciagnac, jedynie uszczelka pod glowe jakas lepsza potrzebna. na upartego na 3 szlifie tez mozna jezdzic...faon pisze:co się okazało, panewki raczej ok ale nawet jak bym chciał robić szlif to już się nie da, mam 2 szlifWyklekotane były sworznie tłokowe i z tąd te odgłosy. Dlatego byłem święcie przekonany że to nie panewki bo odgłosy dochodziły z góry. Teraz nic innego tylko wioze wał do pomiarów i zobaczymy co dalej. ten CA jeszcze mnie nie wykończył ale jest już blisko
już brak gotówki
![]()
sworznie tlokowe, jednak to samochod pelen niespodzianek... a brzmialo jak koncert szklanek
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
wiatrak troche inaczej... mam to na bierzaco - zarznal mi nowa pompe wodna...bizum pisze:A moze wiatrak o cos stuka?
Witam
Chciałem odświerzyć temat. Ostatnio miałem małą przygodę i auto poszło do blacharza. Postanowiłem przy okaji zajrzeć do silnika. Panewki zadnej nie obróciło. Były wytarte i miały spore rysy. Wymieniłem je.
A następnego dnia wymieniłem wałek na oryginalny i nie jestem do końca przekonany czy dobrze zrobiłem. Stuki ustały ale mechanik który wymieniał rozrząd dał d... (ten który robił rozrząd u poprzedniego własciciela)
Ja z moim kumplem ustawilismy rozrząd na znaki zaznaczyliśmy położenie wału, wymienilsmy rozrząd + wałek i tak samo złożyliśmy.
drugim razem jak wkładałismy oryginalny wałek ustawiliśmy wał na znak spieliśmy rozrząd i wszystko jest ok. (daliśmy ciała za pierwszym razem ) bo różnica była ale nie pamiętam jaka
teraz nie wiem czy stukało przez wałek czy przez rozrząd
Chciałem odświerzyć temat. Ostatnio miałem małą przygodę i auto poszło do blacharza. Postanowiłem przy okaji zajrzeć do silnika. Panewki zadnej nie obróciło. Były wytarte i miały spore rysy. Wymieniłem je.
A następnego dnia wymieniłem wałek na oryginalny i nie jestem do końca przekonany czy dobrze zrobiłem. Stuki ustały ale mechanik który wymieniał rozrząd dał d... (ten który robił rozrząd u poprzedniego własciciela)
Ja z moim kumplem ustawilismy rozrząd na znaki zaznaczyliśmy położenie wału, wymienilsmy rozrząd + wałek i tak samo złożyliśmy.
drugim razem jak wkładałismy oryginalny wałek ustawiliśmy wał na znak spieliśmy rozrząd i wszystko jest ok. (daliśmy ciała za pierwszym razem ) bo różnica była ale nie pamiętam jaka
teraz nie wiem czy stukało przez wałek czy przez rozrząd
mam założony wałek od ca16 i normalnie nic nie stuka, stuki zaczeły się po kilku tysiącach jak go pałowałem, po założeniu nowych szklanek wszystko jest ok
Ostrzejszy wałek powoduje szybsze złużycie szklanek...
Ostrzejszy wałek powoduje szybsze złużycie szklanek...
wspopmnienia po nysce:/ Ale napewno będzie następna...
a ja mam pytanie,
co wydaje podobne stukania do panewek?
bo czasem cos slychac pod maska,
a panewki korbowe wymienilem i nie byly przekrecone, czyli to nie one ,
kolega mowi ze może tłok,, sworzeń jakis na nim ?
czego jeszcze moze to byc przyczyna??
awatara zostawiam jako pamiątke po s13...
- clicker200sx
- Stały gość

- Kontakt:
dokladnie podobny dzwiek moze wydawac wyrobiony juz sworzen korbowo-tlokowy.jarekrk pisze:a ja mam pytanie,