Czipowanie

ECU, chip, SMT, ECU MASter, Apexi i inne wynalazki typu: EBC, kontrole trakcji, kontrole stuku,

Moderator: Moderator

Fila.
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Dobra wy tu gadu gadu a ja chce kupic komputer do s13 albo chipa i do Jarka go wysłac :D jak ktos ma jakies namiary to na pm walic :mrgreen:

Tylko ja to bym chciał jakos tak bez przesady bo nie chce drugi raz w slup uderzyc :oops: i zeby mi spalanie jakos drastycznie nie wzrosło i zeby mi silnika nie rozpiepszylo :D

I jeszce jedno czy mi to jakos negatywnie wpłynie na turbine??? Pytam sie bo jak narazie nie mam kasy na t28 tzn mam ale nie na nowe i nie chciał bym władowac chipa lub nowego kompa nie majac zabezpieczenia finansowego.. :wink:
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

Momento a po co chcesz nowe ECU kupić?
Jak koniecznie chcesz to Ci z chipem zprzedam za 800zł mam jednen komp na zbyciu.
Co do turbiny to....nie licz na zajebiste efekty nie podnosząc ciśnenia doładowania, jak zostawisz je w nominale to koni dostaniesz ale nie sądze że więcej jak 20. Zeby podneść "dobrze moc" bez manual boost controlera się nie obejdzie (za 80 mogę zrobić - po kosztach przy czipowaniu) i sobie bedziesz regulował ciśnienie. Poza tym po co chesz do mnie ECU wysyłać to ja przyjadę do Ciebie i Ci to zrobie - MUSZE najpierw oblukać nissana bo są usterki które dyskfalifikują Chiptuning np. Pompa Paliwa :x .
GTR Sprzedany ale Avatara spobie zostawiam z sentymentu...

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

automatyka www.horyzont.co
pokoje gościnne nad morzem we władysławowwie www.impresja.co
600-961-666
Fila.
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Bo jak wymontujemy moj komputer to zostane bez samochodu a ja tak nie moge.... Za bardzo sie denerwuje na przystankach ( nie lubie tez jak sie ludzie o mnie w autobusie ocieraja) jakos stresuje mnie to i zle sie z tym czuje :mrgreen: ...
Jarek a ile chcesz za sam chip tunning bez kompa ???
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

400zł i tamtego moge Ci pozyczyć na czas chipowania - to się dotyczy też każdego zainteresowanego.

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

600-961-666
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

Dobra zima zimą drifty driftami fajnie jest!
ALE dajciem mi ze 3 dni suchego!
Mam juz pompe paliwa (niedługo będą chodziły dwie w baku :twisted: )
Sprzęgło exedy made in japan lezy w garażu , programator mam wkońcu na własność mam już 3 nowe programy i pomysłów kilaka ALE NIE MOGE tego sprawdzić!
Nie moge się doczekać.
Poza tym che przerobić dolot powietrza na 2 przepływomierze :twisted: :twisted: i jedynym ograniczeniem zostają dla mnie wtryskiwacze

Drzyj suchy asfalcie bo będe Ciebie zrywał!

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

600-961-666
Anioł
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

A wtryskiwacze od 240sx zdaly by egzamin
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

NIestety nie
Co prawda nie wiem dokładnie jakie są ale w wersji SR20DE wtryski sa 250cc
W wersji KA24 beda napwno większe ale napewno nie większe jak 370cc a to podstawa w CA18DET
Dodam jako ciekawostke ze w S15 SR20DET są 480cc (a w S14 tylko 380cc tak samo ma 300ZXTT tylko 6wtrysków)
Ale jak ktos znajdzie jakies auto z wtryskami większymi to chętnie o tym posłucham.

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

600-961-666
o! ping

Chciałem dołączyć się z wynikami w przyspieszaniu.
Szkoda, ze nie zrobiłem tych testów na serynym kompie ( może to jeszcze nadrobię) ale dopiero na to wpadłem jak odebrałem autko z FORTI

Przyznam, że Sławkowi udało się osiągnąć efekt oszczędnościowo-osiągowy.
Na codzień autko pali koło 11L a podczas ostrego testu non stop pełnyt gaż ok. 15 litrów.

PS: Już nie mogę się doczekać aż przyleci nowa przepływka, Jaro i pewna niespodzianka, którą Was wszystkich uraczę na najbliższym spotkanku 8) ( jak się uda.. w poniedziałek bedzie już wszystko jasne..)
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

Jak narazie wyniki nie powalaja na kolana ale za to sie niedługo będzie DZIAŁO :twisted: :twisted:

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

600-961-666
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

Twidze ze temat umiera a tu są postepy.
No wieć tak Dla naszego Angielskiego brata robiłem chipa
wszystko seria i właśnie dlatego bedzie ciekawie.
początek nie był ciekawy......spaprany zapłon i wywicholony wężyk od podciśniewnia regulującego ciśnienie paliwa.Auto szło znacznie poniżerj normy i przerywało

(tabelka z pomiarami później narazie nie mam jej przy sobie)

po zrobieniu zapłonu i tego niezszczęsnego wężyka było już Ok nissan przyspieszał miejwięcej tak jak seryjny mozna powiedzieć ze 7,5do 100miał

(tabelka z pomiarami póżniej...)

Przyszła kolej na chipa - założyłem manometr od ciśnienia doładowania i od ciśnienia paliwa (zeby mieć pewność ze pompa cały czas podaje i ze ciśnienie jest podbijane - jak to robie to juz moja tajemnica) oraz zblokowana turbina (daje na maxa)
Po tych zabawach nssan miał 6,4 i 6,7 do setki (dokonalismy tylko 2 pomiaty ale myśle ze biorąc pod uwagę grnicę błędu i licznika 6,7 to górna granica) - opony seryjne 195/50 15"
Test na 3 biegu dał bardzo dobre wyniki

(tabelka z pomiarami póżniej.....)

No i najważniejsze wynik w modlinie to 14,74 sms od kierowcy "ET 14,74 ale się sprzęgło zaczęło ślizgać.Mogę to zrobić lepiej"

Więc zadaqję pytanie ile seryjnych nissanów porafi zejść poniżej deklarowanego przez fabryke wyniku 15,3? - żaden! moj na seri miał 15,5 może więcej a wasz?

Dodatkowo dołożyłem mu przewłącznik map i zrobiłem 2 mapy orginalną i "wypasmaxa" także na codzień jeżdzi sobie spokojnie i "ekonomicznie" a jak trzeba wcisnąć gaz to robi pstryk i ......
Ostatnio zmieniony śr 05 maja, 2004 14:25 przez jarkowy, łącznie zmieniany 1 raz.

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

600-961-666
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

T25 a chipowanie
Miałem okazję przetestowac T25 jak się spisze podczas jej ekstremum i takie są wnioski
1000obr - 0bar
3000obr - 0,6bar
4200obr - 1,1bar
6000obr - 0,65bar
7000obr 0,6 bar

wniosek jest jeden słabiutko z wydolnością i duża turbodziura wycisnołem z niej wszystkie soki i szacuję moc auta na 210KM i około 250Nm nie polecam ciągłej jazdy na zblokowanym westgacie ale warto było spróbować i pościgać się w modlinie :twisted:

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

600-961-666
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

NO a teraz o moim chipowaniu
Wsadziłem regulator ciśnienia paliwa i wtryskiwacze od Skylina RB26TT 444cc (WIelkie dzięki Ping za ich uzyczenie!!!!) i pompe paliwa od 300ZX (dzięki Karlos za sciągnięcie jej dla mnie)

Wyniki tzn odczucia oparciowo kurczowo ruchowe wprowadziły mnie w osłupienie :o :o :o
Doładowałem do 1,1bara a samochód rwał na 3 biegu tak jak to robił wcześniej na 1wszym.
Co prawda sprzęgło wytrzymywało ale podpowa wału już nie i zaczynał mi bić oprócz tego opony 205 na łuku na 2 biegu odmawiały posłuszeństwa i nie wolno było trzymać gazu do deski.

Niestety nie mam wyników poneważ turbina rozkręcała mi się z kolektorem zanim jeszcze zmieniłem wtryski i pompe a po tym jak władowałem 1,1bara to rozkręciły mi się wszystkie śróby mocujące ją.

Ale wiercie mi brt miał by co robić zeby utrymać się u mojego boku.........

W planie jest jeszcze przebódowa przepływomierza i downpipa i wtedy bedziemy mogli rozmawiac o konkretach mam nadzieję ze do 8 sierpnia na 400m w babich dołach zdążę.

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

600-961-666
cziko

to ja mam jedno małe pytanko do prezesa!!jak twój wał po 4 szlife wytrzymuje takie katorgi?? :D
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

Wał jest po 3 szlifie i powiem szczeże ze nie miał jeszcze żadnych zastrzeżeń zrobiłem na tym wale juz 7000km i nic nawet nie jęknął mimo ze jak walczyłem ze spalaniem stukowym to bałem się ze faktycznie mi padnie a on nic.
Mam nadzieje ze jeszcze tak długo będzie.

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

600-961-666
Awatar użytkownika
200sx
Coś już wiem
Coś już wiem

jarkowy pisze: Więc zadaqję pytanie ile seryjnych nissanów porafi zejść poniżej deklarowanego przez fabryke wyniku 15,3? - żaden! moj na seri miał 15,5 może więcej a wasz?

Dodatkowo dołożyłem mu przewłącznik map i zrobiłem 2 mapy orginalną i "wypasmaxa" także na codzień jeżdzi sobie spokojnie i "ekonomicznie" a jak trzeba wcisnąć gaz to robi pstryk i ......
Panie szanowny skoro jest zaczipowany to to juz nie jest seria :D i osiagi jak najbardziej spodziewane. Ale gratulacje udanego dlubania. Rozumiem ze nyska trzymala cisnienie paliwa bo to jest najwazniejsze. Jezeli chodzi o dmuchawke to czy to jest moje malenstwo bo z kolega z Angli to jakos nie moglem sie dogadac. Wiem ze odebral ale czy zalozyl :?: Jezeli to jest moja to kiedys jak mi sie zblokowal boost controler to dmuchnela 1,4 na 2 biegu ale to jest oczywiscie kilowanie turbo, jednak wiem ze spokojnie sie rozkrecala do tego poziomu.

Co do twoich wyczynow z kolejnych postow to w konfiguracji z tymi gratami zaczynasz niebezpiecznie ocierac sie o 300KM a to juz nie jest zabawa przy seryjnym srodku i to po przejsciach. Z tego co wyczytalem to w ca18det wymaga to juz powaznych modow zeby sie silnik nie rozlecial. Oczywiscie teoretyzuje bo ja ustawilem sobie poprzeczke na 270KM. Musisz przynajmniej zainwestowac w uszczelke pod glowica (chyba sie nie pochwaliles ze ci wydmuchalo :) ) i jak widac pozadne sruby. Nie mniej jednak gratuluje odwagi i ciesze sie ze juz u nas zaczynaja powstawac fajne modyfikacje egzotycznych aut ( mam dosc juz czip "tuningu" VAG ktory kazdy glupek jest w stanie zrobic).

I na koniec jeszcze bardziej sie ciesze ze odswiezyles tematy w czesci technicznej bo juz pajeczyna obrosly chociaz Goranowa inputuje ze niektorzy to tylko tam zagladaja :wink: :wink: No offence przepani :D
r4 turbo jest super, a V10 bi-turbo...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektronika silnika”