mam jeszcze drugie pytanie : czy w s14a podsiwelaj sie przyciski podgrzewania foteli oraz regulacji szyb u kierowcy?
podświetlabnie panelu klimy w s14a /s14
Moderator: Moderator
witam .. czy ktos podpowie mi jak dosyac sie do zarowek w panelu klimy ? rozkrecilem i wyjalem caly , ale niechcialbym zepsuc 
mam jeszcze drugie pytanie : czy w s14a podsiwelaj sie przyciski podgrzewania foteli oraz regulacji szyb u kierowcy?
gut ..dzieki
szukalem, szukalem i nic ... wiec napisalem
wiecej tu nie mecze . dzieki ... jak mozesz to odpisz mi w tamtym poscie
szukalem, szukalem i nic ... wiec napisalem
wiecej tu nie mecze . dzieki ... jak mozesz to odpisz mi w tamtym poscie
Nie ma tu specjalnej logiki - pokrętło nawiewu, suwak od temperatury i przyciski zchodzą do przodu - trochę ciężko ale inaczej się nie da. Od tyłu wykręcasz śrubki które widać a płytki i potencjometr od nawiewu dodatkowo jest osadzony na zaczepach plastikowych w bocznych ściankach - widać je z zewnątrz. Generalnie jak umiesz się posługiwać śrubokrętem to dasz radę. Reszta opisana w cytowanym wątku.
Co do podgrzewania siedzeń i podnoszenia szyby to nie pomogę.
W s14 podnoszenie szyby się nie świeci a podgrzewania nie mam.
S
Co do podgrzewania siedzeń i podnoszenia szyby to nie pomogę.
W s14 podnoszenie szyby się nie świeci a podgrzewania nie mam.
S
juz mi nie chcial ... techniki sie domyslilem , ale widzialem ze idzie dosyc ciezko wiec stwierdzielem ze nie bede sie meczyl - chcialem poprostu sprawdzic jakie sa diody aby je wymienic.
Na pewno bardzo mi pomoglo Twoje zdjecie umieszczone w poscie ktory mi przeslales.
powiedz mi prosze czy te "lekko zielone diody " ustawioone w szeregu sluza tez do podswietlania IKONEK na przyciskach ,czy sie swieca dopiero w momencie zalczen ia odpowiedniej funkcji ( chodzi o pozioma krekse po IKONa)
wkalejam dla przypomnienia foto
dzis po poludniu postaram sie zakupic w/w zarowki
... i jeszcze mam problem z dotaniem zarowek do przyciskow "awaria" , " podgrzewanie szyby" itp .. masz pomysl z kada je wziasc??
Na pewno bardzo mi pomoglo Twoje zdjecie umieszczone w poscie ktory mi przeslales.
powiedz mi prosze czy te "lekko zielone diody " ustawioone w szeregu sluza tez do podswietlania IKONEK na przyciskach ,czy sie swieca dopiero w momencie zalczen ia odpowiedniej funkcji ( chodzi o pozioma krekse po IKONa)
wkalejam dla przypomnienia foto
dzis po poludniu postaram sie zakupic w/w zarowki
... i jeszcze mam problem z dotaniem zarowek do przyciskow "awaria" , " podgrzewanie szyby" itp .. masz pomysl z kada je wziasc??
O ile dobrze rozumiem:
Lekko zielone diody w rzędzie (ostatnia pomarańczowa) to podświetlenie tylko poziomej kreski która to zapala się jak funkcjonalność działa - nie koniecznie że przycisk jest włączony (tak jest na pewno z zamknięciem obiegu powietrza - nie na każdym ustawieniu nadmuchu działa zamknięty obieg).
Te dwie żarówki zakreślone na czerwono to podświetlenie przycisków i skali suwaka. To są żarówki 12V białe tylko mają taki gumowy kapturek - u mnie był niebieski. Żarówki świecą się cały czas o ile tylko światła są włączone - wtedy przyciski są podświetlone.
Poniżej zdjęcie poglądowe co do czego:

Do przycisków poniżej (awaryjne itp) dostęp jest po zdjęciu osłony w kokpicie. Nie grzebałem tam więc nie wiem jak to tam wygląda. A jak to zrobisz to napisz jak - bo mnie to czeka za niedługo.
S
Lekko zielone diody w rzędzie (ostatnia pomarańczowa) to podświetlenie tylko poziomej kreski która to zapala się jak funkcjonalność działa - nie koniecznie że przycisk jest włączony (tak jest na pewno z zamknięciem obiegu powietrza - nie na każdym ustawieniu nadmuchu działa zamknięty obieg).
Te dwie żarówki zakreślone na czerwono to podświetlenie przycisków i skali suwaka. To są żarówki 12V białe tylko mają taki gumowy kapturek - u mnie był niebieski. Żarówki świecą się cały czas o ile tylko światła są włączone - wtedy przyciski są podświetlone.
Poniżej zdjęcie poglądowe co do czego:

Do przycisków poniżej (awaryjne itp) dostęp jest po zdjęciu osłony w kokpicie. Nie grzebałem tam więc nie wiem jak to tam wygląda. A jak to zrobisz to napisz jak - bo mnie to czeka za niedługo.
S
Do awaryjek itd. trzeba rozebrac przycisk. Operacja banalnie prosta, odpinasz kostke wyciagasz przycisk zeby nie meczyc sie w samochodzie. Z przycisku sciagasz czolowy panel podwazasz srubokretem albo czyms. Jak juz zdejmiesz masz w srodku gumke a w gumce zarowke. Wyciagasz penseta gumke z niej odwijasz druty od zarowki, wkladasz nowa, zakrecasz drut i skladasz wszystko spowrotem. Naprawde proste.
Wedlug serwisowki wymienia sie cale przyciski, ktore oczywisice swoje kosztuja. Naszczescie Polak potrafi i sobie jakos bez tego poradzilem
Co do przyciskow od foteli itd. to podsiwetlany jest tylko przycisk od przeciwmgielnych. W tych od foteli swieci sie taki prostokat jak sie je wlaczy, na czorwono pomaranczowy kolor.
Na 100% nie swieci sie tez regulacja lusterek bo rozebralem przyciski i nie ma tam takiej mozliwosci.
Edit: Tutaj troche rozmawialismy na temat konsoli srodkowej i zarowek: http://nissantech.pl/viewtopic.php?t=288.
Wedlug serwisowki wymienia sie cale przyciski, ktore oczywisice swoje kosztuja. Naszczescie Polak potrafi i sobie jakos bez tego poradzilem
Co do przyciskow od foteli itd. to podsiwetlany jest tylko przycisk od przeciwmgielnych. W tych od foteli swieci sie taki prostokat jak sie je wlaczy, na czorwono pomaranczowy kolor.
Na 100% nie swieci sie tez regulacja lusterek bo rozebralem przyciski i nie ma tam takiej mozliwosci.
Edit: Tutaj troche rozmawialismy na temat konsoli srodkowej i zarowek: http://nissantech.pl/viewtopic.php?t=288.
gut ... przyciski oczywiscie wiem jak rozebrac. Zarowki tez umiem wyjac i wszsytko to wyjmowalem ...
ale dopiero teraz wiem ze nie musze szukac caluch diod z gumka
skad ja biedny mialem wiedziec ze mozna to rozebrac
...teraz juz wiem !!! .. fenks
rozumiem ze nie da sie podswietlicz elementow konsoli (lusterek, szyb, foteli itp)
ale dopiero teraz wiem ze nie musze szukac caluch diod z gumka
skad ja biedny mialem wiedziec ze mozna to rozebrac
...teraz juz wiem !!! .. fenks
rozumiem ze nie da sie podswietlicz elementow konsoli (lusterek, szyb, foteli itp)