podświetlabnie panelu klimy w s14a /s14

anteny, oświetlenia deski, centralny, wycieraczki oraw szystko co miga i pipa na 12V bądź 30kV ;)

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
RoFAG
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

witam .. czy ktos podpowie mi jak dosyac sie do zarowek w panelu klimy ? rozkrecilem i wyjalem caly , ale niechcialbym zepsuc :(

mam jeszcze drugie pytanie : czy w s14a podsiwelaj sie przyciski podgrzewania foteli oraz regulacji szyb u kierowcy?
StefanS
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Nissan 200sx S14 Silvia
Obrazek
Awatar użytkownika
RoFAG
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

gut ..dzieki

szukalem, szukalem i nic ... wiec napisalem

wiecej tu nie mecze . dzieki ... jak mozesz to odpisz mi w tamtym poscie
StefanS
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Nie ma tu specjalnej logiki - pokrętło nawiewu, suwak od temperatury i przyciski zchodzą do przodu - trochę ciężko ale inaczej się nie da. Od tyłu wykręcasz śrubki które widać a płytki i potencjometr od nawiewu dodatkowo jest osadzony na zaczepach plastikowych w bocznych ściankach - widać je z zewnątrz. Generalnie jak umiesz się posługiwać śrubokrętem to dasz radę. Reszta opisana w cytowanym wątku.

Co do podgrzewania siedzeń i podnoszenia szyby to nie pomogę.
W s14 podnoszenie szyby się nie świeci a podgrzewania nie mam.

S
Nissan 200sx S14 Silvia
Obrazek
Awatar użytkownika
RoFAG
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

juz mi nie chcial ... techniki sie domyslilem , ale widzialem ze idzie dosyc ciezko wiec stwierdzielem ze nie bede sie meczyl - chcialem poprostu sprawdzic jakie sa diody aby je wymienic.
Na pewno bardzo mi pomoglo Twoje zdjecie umieszczone w poscie ktory mi przeslales.
powiedz mi prosze czy te "lekko zielone diody " ustawioone w szeregu sluza tez do podswietlania IKONEK na przyciskach ,czy sie swieca dopiero w momencie zalczen ia odpowiedniej funkcji ( chodzi o pozioma krekse po IKONa)

wkalejam dla przypomnienia foto

dzis po poludniu postaram sie zakupic w/w zarowki

... i jeszcze mam problem z dotaniem zarowek do przyciskow "awaria" , " podgrzewanie szyby" itp .. masz pomysl z kada je wziasc??
Załączniki
200sxKLIMA.png
StefanS
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

O ile dobrze rozumiem:

Lekko zielone diody w rzędzie (ostatnia pomarańczowa) to podświetlenie tylko poziomej kreski która to zapala się jak funkcjonalność działa - nie koniecznie że przycisk jest włączony (tak jest na pewno z zamknięciem obiegu powietrza - nie na każdym ustawieniu nadmuchu działa zamknięty obieg).

Te dwie żarówki zakreślone na czerwono to podświetlenie przycisków i skali suwaka. To są żarówki 12V białe tylko mają taki gumowy kapturek - u mnie był niebieski. Żarówki świecą się cały czas o ile tylko światła są włączone - wtedy przyciski są podświetlone.

Poniżej zdjęcie poglądowe co do czego:

Obrazek

Do przycisków poniżej (awaryjne itp) dostęp jest po zdjęciu osłony w kokpicie. Nie grzebałem tam więc nie wiem jak to tam wygląda. A jak to zrobisz to napisz jak - bo mnie to czeka za niedługo.

S
Nissan 200sx S14 Silvia
Obrazek
Awatar użytkownika
subek
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Do awaryjek itd. trzeba rozebrac przycisk. Operacja banalnie prosta, odpinasz kostke wyciagasz przycisk zeby nie meczyc sie w samochodzie. Z przycisku sciagasz czolowy panel podwazasz srubokretem albo czyms. Jak juz zdejmiesz masz w srodku gumke a w gumce zarowke. Wyciagasz penseta gumke z niej odwijasz druty od zarowki, wkladasz nowa, zakrecasz drut i skladasz wszystko spowrotem. Naprawde proste.

Wedlug serwisowki wymienia sie cale przyciski, ktore oczywisice swoje kosztuja. Naszczescie Polak potrafi i sobie jakos bez tego poradzilem :lol:

Co do przyciskow od foteli itd. to podsiwetlany jest tylko przycisk od przeciwmgielnych. W tych od foteli swieci sie taki prostokat jak sie je wlaczy, na czorwono pomaranczowy kolor.

Na 100% nie swieci sie tez regulacja lusterek bo rozebralem przyciski i nie ma tam takiej mozliwosci.

Edit: Tutaj troche rozmawialismy na temat konsoli srodkowej i zarowek: http://nissantech.pl/viewtopic.php?t=288.
Awatar użytkownika
RoFAG
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

gut ... przyciski oczywiscie wiem jak rozebrac. Zarowki tez umiem wyjac i wszsytko to wyjmowalem ...

ale dopiero teraz wiem ze nie musze szukac caluch diod z gumka :))
skad ja biedny mialem wiedziec ze mozna to rozebrac

...teraz juz wiem !!! .. fenks :))

rozumiem ze nie da sie podswietlicz elementow konsoli (lusterek, szyb, foteli itp)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka ogólna”