Demontaż kolektora ?

kolektory wydechowe, tłumiki, downpipe, itp.

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

Kolektor rurowy mam gotowy do montażu, dziura na egt zrobiona, więc trzeba stary wywalić. Ale jak ? Na coś szczególnie uważać ? Jakieś szczególne problemy napotkam ? Trzeba znać jakieś triki ?
Wszelkie możliwe uwagi mile widziane.
Dziękować
Strojenie CA18DET , SR20DET , RB25DET (Nistune , PowerFC) , Honda (Crome) , Subaru
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Poza kijowym dostepem (trzeba miec rece z gumy) i mozliwymi zapieczonymi srubami raczej nic nie powinno sie stac. Najlepiej dzien przed odkrecaniem spryskac sruby jakims preparatem w stylu WD40 i powtarzac to kilka razy... Do kilku srub jest tez kulawy dostep wiec warto miec odpowiednio powyginany klucz...
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #005/06 Nie jestem alkoholikiem jestem koneserem bo pić nie muszę, piję bo lubię ...[/scroll]
Awatar użytkownika
dziubas
-#Klubowicz
-#Klubowicz
Kontakt:

kup sobie tez komplet plastrow opatrunkowych
mogą się przydać 8)
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

ToM pisze:Poza kijowym dostepem (trzeba miec rece z gumy) i mozliwymi zapieczonymi srubami raczej nic nie powinno sie stac. Najlepiej dzien przed odkrecaniem spryskac sruby jakims preparatem w stylu WD40 i powtarzac to kilka razy... Do kilku srub jest tez kulawy dostep wiec warto miec odpowiednio powyginany klucz...
odpowiednio czyli jak ? i jaki to klucz to podjade kupić ze 2 sztuki i bede giął :D
Strojenie CA18DET , SR20DET , RB25DET (Nistune , PowerFC) , Honda (Crome) , Subaru
Awatar użytkownika
blurek
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

jak to jaki ;) japonski ;) 14 ;) wykosztuj sie na jeden "z dupy" (topex) i jeden dobry (np. stanley) topexy nie trzymaja wymiarow a jak masz zjechane sruby to taki "zwykly" moze sie wyslizgac a co gorsza wyslizgac nakretke
http://www.ext.com.pl - radiolinie, teleinformatyka
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

IceMan pisze:
ToM pisze:Poza kijowym dostepem (trzeba miec rece z gumy) i mozliwymi zapieczonymi srubami raczej nic nie powinno sie stac. Najlepiej dzien przed odkrecaniem spryskac sruby jakims preparatem w stylu WD40 i powtarzac to kilka razy... Do kilku srub jest tez kulawy dostep wiec warto miec odpowiednio powyginany klucz...
odpowiednio czyli jak ? i jaki to klucz to podjade kupić ze 2 sztuki i bede giął :D

Dokladnie to jedyny sposob :) tak trudno wytlumaczyc, ja kupuje tanie badziewia i potem przerabiam. Najczesciej dospawuje odpowiednio wygiety pret :)

Wydech zwlaszcza przykrecenie turbiny bez takich kluczy w S13 to nie lada wyczyn...
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #005/06 Nie jestem alkoholikiem jestem koneserem bo pić nie muszę, piję bo lubię ...[/scroll]
Awatar użytkownika
janeks13 200sx
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

ToM pisze:
IceMan pisze:

Dokladnie to jedyny sposob :) tak trudno wytlumaczyc, ja kupuje tanie badziewia i potem przerabiam. Najczesciej dospawuje odpowiednio wygiety pret :)

Wydech zwlaszcza przykrecenie turbiny bez takich kluczy w S13 to nie lada wyczyn...
wszystko się zgadza ja dospawałem kawałek preta do klucza :) a turbawka w s13 dokładnie to wyczyn :)
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

no to mnie postraszyliście ;)
mam nadzieje ze nic nie urwie sie
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

IceMan pisze:no to mnie postraszyliście ;)
mam nadzieje ze nic nie urwie sie
Bardziej bym sie martwil o palce :) bo fakt plastry moga byc przydatne. Choc mimo ze takie roboty to nieraz troche sily trzeba uzyc, ale tez trzeba to robic z rozwaga - z takim podejsciem nic nie powinno sie urwac. Lepiej nieraz pokombinowac niz wszystko zalatwiac 10KG mlotkiem ;)
Awatar użytkownika
rysiul123
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

W s13 to trzeba sie męczyć 1/2 dnia żeby odkręcić kolektor, najgorsza jest nakrętka na 3 garze od dołu , reszta to już pryszcz. Podstawa to nieżałować WD40

Nowy kolektor najlepiej założyć razem z turbinom :)
power by DRiFT
Awatar użytkownika
nerka
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

ostatnio motowalem turbine i musialem odkrecac i przykrecac najlepiej przeciac 14 na pól i dojdziesz fakt ze jest maly skok ale da rade nawet bez kanalu a lapki do teraz lecze
Awatar użytkownika
Pajak2444
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

ja kupilem 5 14-tek, ostatnia kosztowaa mnie 6 euro a najnowsza(przewidziana na poniedzialek) kosztuje 17 euro/SZTUKE klucz plaski z grzechotka prosty bez zagiec, tylko kluczami plaskimi oczkowymi mozna odkrecic te cholerne sruby z 3 i 4 cylindra.
rekawiczki materialowe mile widziane- odpada ryzyko uzywania plastrow .
czas potrzebny na odkrecenie minimum 20 minut- mam gumowe rece.
Sprzedam SHORT SHIFTERY ,, downpipy , frontpipy 3", zegary SWOOSH i SAGA 52mm i 60mm
Awatar użytkownika
mike_drag
Coś już wiem
Coś już wiem

Nie wiem , dlaczego wszyscy widza problem w odkreceniu kolektora, u mnie bez jakichkolwiek 'specjalnych' kluczy sie obeszlo, jedynie tan plaski z grzechotka by sie przydal, bo oszczedza duzo czasu. No i oczywiscie kolektor razem z turbawka, bo odkrecenie turbawki na zamontowanym kolektorze jest dla mnie niemozliwe ( wiem, ze nie ma rzeczy niemozliwych, ale jezeli ktos ma problem z kolektorem to turbawki tym bardziej nie sciagnie ) .

rozpinasz wydech ( downpipe z reszta ) oraz dolot --rozpinasz turbine z silnikiem ( olej + woda )--potem, odkrecasz oslony termiczne turbiny i( te od dolu ) i kolektora i jazda ze srubami.

Pozdrawiam
S13 3city, wydech-przelot 2,5`,K&N,Koni Sport+Apex, poliuretany, blow off,ic-saab2.3T
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ wydechowy”