małe pytanko
czy do nysek 2,5 i to jeszcze s 13 czyli wolno ssacych można turbo dokładać i czy jest sens to robić
bo skyline to z tego raczej nie powstanie..
robił to ktoś .
warto sie brac za to
www.dzabateam.fotosik.pl
fajne fotki zabawek do jazdy bokiem
sx 2,5 litra czy można do niego turbo zamontować
Moderator: Moderator
rozwale na drzewie i wstawie fotki ...
pasuje .
ma w papierach 98kw ciekawe co wyjdzie
130KM wolnossące i do tego turbo ..
nie mam pomysłu co i jak , ale licze na fachowe pomysły

pasuje .
ma w papierach 98kw ciekawe co wyjdzie
130KM wolnossące i do tego turbo ..
nie mam pomysłu co i jak , ale licze na fachowe pomysły
ebay + rzezba jak przy uturbianiu wolnossaka na wlasna reke.
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
jaki problem - pakujesz turbo, dmuchasz z 2bar i zdajesz relacje co sie stalo razem z fotkami
Bedzie na przyszlosc dla klubowiczow ile jest w stanie zniesc ta jednostka
Bedzie na przyszlosc dla klubowiczow ile jest w stanie zniesc ta jednostka
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #005/06 Nie jestem alkoholikiem jestem koneserem bo pić nie muszę, piję bo lubię ...[/scroll]
fachowa rada...
dzięki

dzięki
- driftking.pl
- Coś już wiem

- Kontakt:
z tego co mi się wydawało, jeden z użytkowników chciał uturbić ke24, chyba dał nawet fotki z zamontowanym kolektorem i turbo, (kolektor był potem do sprzedania)
w Ameryce bardziej grzebią ten silnik, jego moc podchodzi chyba tak do 250km, na seryjnych gratach.
w Ameryce bardziej grzebią ten silnik, jego moc podchodzi chyba tak do 250km, na seryjnych gratach.
:: 4skills.pl :: Profesjonalne szkolenia ::
he he no a jak nie ma problemu, nikt chyba w PL tego nie robil, mozesz bazowac na informacjach z netu tylko na ile one sa pewne, albo zabrac sie za robote i zrobic testy...dzabateam pisze:fachowa rada...
dzięki
Reszte zycie zweryfikuje...
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #005/06 Nie jestem alkoholikiem jestem koneserem bo pić nie muszę, piję bo lubię ...[/scroll]
- clicker200sx
- Stały gość

- Kontakt:
W stanach 240-stki to rzezbia jak im sie nudzi i maja kase, przewarznie i tak robia swapa z KA24DE na SR20DET bo jest to najsensowniejsza opcja.
Witam
Moim zdaniem masz dwie opcje. Pierwsza najprostszą jeszcze jak masz instalacje gazową to ułatwi Ci to sprawę, mając teraz seryjnie 120-130KM , (sam do dziś nie wiem ile mają 240i 12V, różne źródła różnie podają), uzyskasz 150-160KM, ale to będzie drutowanie, poprawi Ci to trochę dynamikę i w górach zyskasz trochę na sile, tylko jak chcesz auto przygotować do sportu ( drift, 1/4 mili,KJDS itp...) to takie rozwiązanie mija sie z celem , lepiej to co zapłacisz za drut, sprzedać 240 i dołożyc do zdrowej S13 1.8 T gdzie jak sam wiesz masz już seryjnie 170KM.
Drugie rozwiązanie , poszukaj stron jak pisał Barni w stanach ze sklepami, warsztatami co maja zestawy do 240, jak masz tam kogoś niech Ci to wyśle, tylko za przypuszczam że za 300KM 240 z dużym TURBO, kupiłbyś sobie piękną S14A która już będzie miała 250-280KM.
Sam wiesz ile możesz na to przeznaczyć funduszy, zawsze miło będzie widzieć na zlotach wypasioną 240 z 300KM silnikiem
, tylko pytanie czy warto.
Pozdrawiam
Moim zdaniem masz dwie opcje. Pierwsza najprostszą jeszcze jak masz instalacje gazową to ułatwi Ci to sprawę, mając teraz seryjnie 120-130KM , (sam do dziś nie wiem ile mają 240i 12V, różne źródła różnie podają), uzyskasz 150-160KM, ale to będzie drutowanie, poprawi Ci to trochę dynamikę i w górach zyskasz trochę na sile, tylko jak chcesz auto przygotować do sportu ( drift, 1/4 mili,KJDS itp...) to takie rozwiązanie mija sie z celem , lepiej to co zapłacisz za drut, sprzedać 240 i dołożyc do zdrowej S13 1.8 T gdzie jak sam wiesz masz już seryjnie 170KM.
Drugie rozwiązanie , poszukaj stron jak pisał Barni w stanach ze sklepami, warsztatami co maja zestawy do 240, jak masz tam kogoś niech Ci to wyśle, tylko za przypuszczam że za 300KM 240 z dużym TURBO, kupiłbyś sobie piękną S14A która już będzie miała 250-280KM.
Sam wiesz ile możesz na to przeznaczyć funduszy, zawsze miło będzie widzieć na zlotach wypasioną 240 z 300KM silnikiem
Pozdrawiam
wszystko jasne...
czyli robimy opcje s14 i silnik od cziko.
tanio dobrze szybko.
dzięki...
czyli robimy opcje s14 i silnik od cziko.
tanio dobrze szybko.
dzięki...
- roball
- Postojebca Nałogowy

jakby uturbianie było takie proste to nawet w poldkach byłyby turbiny 
jest trochę zabawy, zwłaszcza ze sterowaniem silnikiem
najprostsza możliwa opcja to turbo elektryczne, dmucha ~0,1...0,2 bara,
montaż jest banalny - ma własne sterowanie, po prostu wpina się toto w dolot za filtrem,
w takiej 240 nie da za wiele mocy - max 160KM
ale bardzo podbija moment na dole i ogólnie wyrównuje charakterystykę
dynamika auta wzrasta na tyle że banan ba twarzy murowany
Saab soft-turbo stosuje od lat właśnie dla podbicia momentu na dole (tyle że nie elektryczne)
a dłubanie z "prawdziwym" turbo...
jak masz własny warsztat, dużo wolnego czasu i spore doświadczenie z mechaniką i elektroniką samochodową - poradzisz sobie, no bo niby czemu nie
pamiętaj że resztę też musisz dostosować do osiągów (hamulce, zawias, skrzynia etc...)
jest trochę zabawy, zwłaszcza ze sterowaniem silnikiem
najprostsza możliwa opcja to turbo elektryczne, dmucha ~0,1...0,2 bara,
montaż jest banalny - ma własne sterowanie, po prostu wpina się toto w dolot za filtrem,
w takiej 240 nie da za wiele mocy - max 160KM
ale bardzo podbija moment na dole i ogólnie wyrównuje charakterystykę
dynamika auta wzrasta na tyle że banan ba twarzy murowany
Saab soft-turbo stosuje od lat właśnie dla podbicia momentu na dole (tyle że nie elektryczne)
a dłubanie z "prawdziwym" turbo...
jak masz własny warsztat, dużo wolnego czasu i spore doświadczenie z mechaniką i elektroniką samochodową - poradzisz sobie, no bo niby czemu nie
pamiętaj że resztę też musisz dostosować do osiągów (hamulce, zawias, skrzynia etc...)
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
a zombie zombie zombie...