nasz klubowicz Tirinti w TV

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
Karlito
Coś już wiem
Coś już wiem

Duzo prawdy w wypowiedzi przedmowcy. To co sie dzialo na Banacha to sa jaja, kazdemu mogly puscic nerwy.
Co do ostatnich manifestow sluzby zdrowia, kazdy wie jak jest w polsce, jak sie nie zaplaci to wszyscy beda cie mieli w dupie. Dlatego mowiac krotko wqrwia mnie <font class="red">PIP</font> o tym jak komus zle, kazdy kieruje swoja przyszloscia a ludzie ktorym zalezy na duzej kasie bardziej niz na zyciu pacjentow moga dla mnie <font class="red">PIP</font> jak najdalej. Dziwi mnie ze za lamanie przysiegi Arystotelesa nic im nikt nie robi.
Teraz musze jeszcze skomentowac wypowiedz Dr Mike o jego zarobkach. Nie znamy sie osobiscie ale raz mielismy okazje sie spotkac na Geancie. Przykro mi ze nie stac Cie na remont silnika ale po pierwsze, jak Cie nie stac to po co kupowales takie auto, po drugie, moze bylo by Cie stac gdybys nie dawal takich pokazow jazdy jak kiedys na skrzyzowaniu Nowoursynowskiej i Dolinki Sluzewieckiej.
Nie chce nikogo obrazac, ale troche samokrytyki, zamiast gadac przydaloby sie wkoncu zaczac cos robic.
PZDR
Ostatnio zmieniony sob 02 cze, 2007 12:50 przez Karlito, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
EnDrIu
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

Andiqqqq pisze: Nikt ci Barni ani tobie Endriu nie zabierze kieszonkowego. Jak nie wiecie co powiedzieć to zostańcie przy grach komputerowych. .
Wiem co powiedzialem i tak mysle, siedzac w biurze zarabiam mniej kasy niz ktos na tym samym stanowisku w innym kraju, moja edukacja rowniez mnie kosztuje, wiec nie tylko sa biedni lekarze z tym co dostaja, ale inni rowniez, ja nie znalazlem na tyle dobrze platnej roboty z moim kierunkiem studiow to poszukalem innej roboty, zyjemy w wolnym kraju i kazdy sobie szuka roboty jaka mu odpowiada. Moze Ty dostajesz kieszonkowe jak tak to gratulacje.

Jasne mozemy zrobic podwyzki dla lekarzy, policji, gornikow, nauczycieli etc. etc. ale kto za to zaplaci?? Jak gospodarka nasza bedzie silna to prosze bardzo, nie oczekujmy cudow, gosp. rynkowa funkcjonuje u nas od paru lat i nie ma co sie porownywac (m.in. w zarobkach) z krajami zachodu.
Było: 200sx s13 SR20DET
Jest: 200sx s13 CA18DET

Sprzedam s13
topics20/s-s13-18t-z-gt28rs-vt31839.htm#288454
Awatar użytkownika
Sebof
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

wszystko co mogło być powiedziane na temat chyba zostało już powiedziane. Ja tylko powiem że strajki tak, ale przeciw rządowi, a nie ludziom. Trinitiego popieram, chociaż może olej to trochę nie odpowiedni materiał do oblewania ludzi, ale jak usłyszałem Panią doktor że ona biedna ma soczewki i chyba wniesie o odszkodowanie to mało się ze śmiechu nie udławiłem!!! Oczywiście komuś mogło się coś stać, ale w tej sytuacji jej wypowiedź była tylko dowodem na to że przyszła szukać każdych pieniędzy z każdego możliwego źródła(dobrze że fartuszek jej sie nie zniszczył), ciekawe kto wyda opinie o uszczerbku na zdrowiu? Może jakiś kolega lekarz?! I na koniec dodam że żal mi nie tylko lekarzy, ale wszystkich ludzi którym dzieje sie krzywda, ale nie osób które dla siebie próbują coś uzyskać kosztem innych. Lekarze jako grupa wysoce wykształcona powinna sobie z tego zdawać sprawę.
Awatar użytkownika
dr Mike
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Czy Wy naprawdę nie widzicie, że na takiej służbie zdrowia tracą nie tylko lekarze? Nasze pensje to jedno, a żenująca sytuacja w lecznictwie to drugie. Kolejki, brak sprzętu, stary sprzęt, sfrustrowani lekarze. W końcu i tak jak ktoś sobie może pozwolić, to idzie się leczyć prywatnie.
www.gu.com.pl pisze: Wydatki na ochronę zdrowia w Europie

Średnia europejska wydatków na służbę zdrowia to 8,7% PKB, Polska wydaje z pieniędzy publicznych i prywatnych 6,2% własnego PKB. Bardziej istotne jest, co to oznacza w liczbach bezwzględnych. Najwięcej na ochronę zdrowia w Europie wydają Szwajcarzy – 3222 dol. rocznie na jednego mieszkańca, gonią ich Niemcy – 2748 dol., a średnia europejska (po rozszerzeniu w 2004 r.) to 2123 dol. Gdzie jesteśmy my? Niestety na samym końcu. W Polsce wydaje się rocznie na zdrowie 557 $, za nami w Unii Europejskiej jest jedynie Litwa i Łotwa.
Business Centre Club pisze: Stanowisko BCC w sprawie propozycji Ministra Religi dotyczących zmian w ustawie o finansowaniu służby zdrowia.

Stan finansów polskiej służby zdrowia pogarsza się w zastraszającym tempie. Konieczne jest podjęcie natychmiastowych działań zwiększających nakłady finansowe na służbę zdrowia, przede wszystkim w celu likwidacji zadłużenia większości szpitali. Obecnie wydatki Polski na ochronę zdrowia to 4,2% PKB. Dla porównania, w Czechach wydatki te osiągają poziom 7% PKB a na Węgrzech nawet 8% PKB.
Awatar użytkownika
EnDrIu
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

dr Mike pisze:Czy Wy naprawdę nie widzicie, że na takiej służbie zdrowia tracą nie tylko lekarze? Nasze pensje to jedno, a żenująca sytuacja w lecznictwie to drugie. Kolejki, brak sprzętu, stary sprzęt, sfrustrowani lekarze.
Mowimy w tym topicu o zarobkach lekarzy, nie zas finansowaniu calej sluzby zdrowia. IMHO lepiej te pieniadze co mialyby isc do lekarzy poswiecic na refundacje lekow, czy zakupu sprzetu :arrow: skorzystaloby na tym duzo wieksza grupa ludzi, uratowaloby to pewnie komus zycie.

Ok to powedz w takim razie skad w budzecie maja sie znalezc dodatkowe pieniadze? Albo komu zabrac zeby bylo wiecej $$$ dla lekarzy(oprocz politykom, bo sami sobie nie zabiora)?

Sprzedam s13
Awatar użytkownika
dr Mike
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Endriu - Ty mówisz o zarobkach lekarzy, my mówimy o sytuacji w służbie zdrowia.
Nie jestem ekonomistą i nie odpowiem fachowo na Twoje pytanie. Może zobaczyć, jak to robią Niemcy, skoro udaje im się przeznaczyć 10% PKB na ochronę zdrowia. Może czas na prywatyzację?
Podwyżki 15, 20, 30 % to chwilowe podpórki, (mówiąc językiem forum: "druciarstwo") w które inwestuje rząd. W końcu musi to paść. Mam nadzieję, że to właśnie ten moment.
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Darmowa sluzba zdrowia "socjalna" to jest utopia... i malo gdzie sie sprawdza. Pieniadze z ZUS ida wszedzie tam gdzie nie powinny. To jak wydaje kase NFZ to juz inna bajka...
Moze tam uderza lekarze i wyniosa darmozjadow z NFZ, rozwala marmurki i sprzedadza oddajac kase na jakis sierociniec ;)
Niestety takie systemy beda dzialac na zasadzie zlupac kogos, aby dac innemu. Jak jest darmowa kasa to zawsze znajda sie osoby ktore chetnie ja zdefrauduja.

O PKB i innych sztucznych statystykach generowanych w PL nie chce mowic, bo to jest fikcja...

I jeszcze raz pytanie do lekarzy gdzie byli podczas wyborow - dlaczego nic nie robia aby zmienic cala sytuacje... ktora trwa w naszym kraju X czasu !!! Moze pora wkoncu zebrac ludzi myslacych i zbojkotowac ten caly rzad wraz z banda mocherowych beretow...

Rzad jest po to by sluzyc ludzia, a narazie tak jak juz wspomnialem ludzie maja cos do gadania tylko podczas wyborow. Gdzies w TV (chyba co z ta Polska) jakis polityk LPR fajnie sie wypowiedzial na pytanie odnosnie referendum na temat aborcji - "zadne referendum ludzie tutaj nie maja nic do gadania - nie potrafia moralnie ocenic sytuacji"... ot to...
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #005/06 Nie jestem alkoholikiem jestem koneserem bo pić nie muszę, piję bo lubię ...[/scroll]
Awatar użytkownika
kamil
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Kurcze nauczyciele po studiach zarabiają za cały etat niespełna 700 PLN i tak to wygląda od 20 lat - sorry teraz Dzięki Giertychowi mamy o jakieś 50 zł więcej.

To o kształcenie młodych ludzi się nie obawiacie /w tym lekarzy/ ??
200 SXy są zajefajne... nom czy ktoś śmie zaprzeczyć?? <killer>
Awatar użytkownika
dr Mike
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Kamil - płace nauczycieli również są żenujące. Swoją drogą, to cała budżetówka jest na skraju nędzy. Drogi też mamy do dupy. Kultura - dno! Na co idą te pieniądze? Podobno mamy też jakiś niesamowity wzrost gospodarczy.
I nie wierzę, że rządy PO, LiD lub czegokolwiek innego by to zmieniły. Taka jest po prostu mentalność Polaków - nachapać się ile się tylko da.
Awatar użytkownika
Karlito
Coś już wiem
Coś już wiem

zadam jedno proste pytanie i zaznaczam ze nie szukam klotni. Co oznacza sam zwrot Sluzba Zdrowia? moze zle rozumiem ale pomijajac juz sama przysiege arystotelesa o tym ze nigdy nie odmowia pomocy itp, to wytlumaczcie mi dlaczego oni qrwa narazaja ludzkie zycie powodujac kolejne zagrozenia? ja rozumiem ze jest zle bo jest poki co w polsce wszystkim zle, ale na chlopski rozum albo nasi lekarze sa <font class="red">PIP</font> w tym co robia, albo obchodzi ich tylko kasa. wybaczcie ale zaloze sie ze wiekszosc forumowiczy mialo ostre starcia ze sluzba zdrowia. nie chce sie zalic ale qrwa jak ktos juz chce podwyzki to niech sie do <font class="red">PIP</font> przynajmniej poczuwa do prawidlowego wykonywania zawodu. wiem ze nie wszyscy lakarze sa tacy, ale skoro w polsce zawsze zle to ja akurat trafiam zawsze do takich konowalow.
pzdr
Awatar użytkownika
EnDrIu
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

Karlito pisze:zadam jedno proste pytanie i zaznaczam ze nie szukam klotni. Co oznacza sam zwrot Sluzba Zdrowia? moze zle rozumiem ale pomijajac juz sama przysiege arystotelesa o tym ze nigdy nie odmowia pomocy itp, to wytlumaczcie mi dlaczego oni qrwa narazaja ludzkie zycie powodujac kolejne zagrozenia? ja rozumiem ze jest zle bo jest poki co w polsce wszystkim zle, ale na chlopski rozum albo nasi lekarze sa <font class="red">PIP</font> w tym co robia, albo obchodzi ich tylko kasa. wybaczcie ale zaloze sie ze wiekszosc forumowiczy mialo ostre starcia ze sluzba zdrowia. nie chce sie zalic ale qrwa jak ktos juz chce podwyzki to niech sie do <font class="red">PIP</font> przynajmniej poczuwa do prawidlowego wykonywania zawodu. wiem ze nie wszyscy lakarze sa tacy, ale skoro w polsce zawsze zle to ja akurat trafiam zawsze do takich konowalow.
pzdr
jak w kazdej grupie ludzkiej tak i u lekarzy sa dupki i porzadni ludzie. Ja osobiscie mialem operacje, po operacji zanioslem lekarzowi Jonniego W., jakies tam czekoladki itp. oczywisicie wzial i dal mi do zrozumienia, ze co ja sobie mysle, ze tak malo( a przeciez nie musialem nic dawac) i na kolejnych wizytach byl juz malo uprzejmy.

Natomiast po wypadku samochodowym moja dziewczyna miala bardzo powazna operacje, lekarz ja zooperowal, wszystko sie udalo, nic facetowi nie dalismy a on nadal jest tak samo w porzadku czlowiekiem. Takze nie mowmy, ze lekarze sa "<font class="red">PIP</font>".

Sprzedam s13
Awatar użytkownika
blurek
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

lekarz to taki zawod jak inni, sa swietni fachowcy ale sa i partacze, tak jak to bywa na przyklad wsrod mechanikow (dobre porownanie bo temat nam bliski), blacharzy, lakiernikow itp. itd.

po raz kolejny klania sie kwestia tzw. wolnego rynku, gdyby to dyrektorami szpitali byli ekonomisci, menegerowie a nie lekarze oraz gdyby odpowiednio zmienic odpowiednie ustawy mysle ze kryzys w sluzbie zdrowia daloby sie juz dawno rozwiazac, niestety wszystkie ekipy wlacznie ze statysta Religa na czele, boja sie podjac temat kompleksowo

zasada prosta, w balaganie prosciej jest wyprowadzic pieniadze na "inne" cele (hint: koncerny farmaceutyczne)
http://www.ext.com.pl - radiolinie, teleinformatyka
Awatar użytkownika
Karlito
Coś już wiem
Coś już wiem

Ciesze sie ze zdarza sie trafic na prawdziwych fachowcow, ale skoro juz opowiadasz jak to wyglada to powiem Ci ze nie tak dawno lekarz w jednym z warszawskich szpitali kazal mi jezdzic na rowerze po kontuzji kolana, kolano badal kiedy siedzialem nie lezalem. kiedy za 3 razem trafilem do konkretnego ortopedy po znajomosciach powiedzial ze mam roztrzaskna lekotke i naderwane przyczepy wiezadla krzyzowego bo potwierdzilo USG. Ocencie sami jak to wyglada, bo moj przypadek to jeszcze nic. W innym szpitalu kiedy czekalem 8 godzin na ostrym dyzurze zeby mi zbadali kolano, przyjechal koles pociety nozem, lezal ze 3 godziny na korytarzu bo lekarze qrwa nie wiedzieli co on mowi ( jakis chinczyk chyba) a koles lekko mowia sie troche wykrawawial bo mial na brzuchu szachownice wycieta nozem. Ostatni przyklad: moja babcie udala sie do lekarz bo zle sie poczula, lekarz zapisal syrop bo stwierdzil ze to lekkie zatrucie, moja babcia zmarla 2 tyg pozniej i to nie bylo zatrucie, ale zanim stwierdzono ze to nowotrwor zwiedzila 6 szpitali.
Tirinti
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Przepraszam wszystkich klubowiczów oraz innych posiadaczy SXów za wstyd na jaki ich naraziłem. Przepraszam też wszystkich lekarzy i pielęgniarki, którzy to czytają. Mike Ciebie szczególnie przepraszam i mam nadziej, że się na mnie nie obrazisz.

Tak w kwestii wyjaśnień.
Spieszyłęm się do pracy tego dnia i utknąłem w korku spowodowanym przez ten strajk. Nerwy mnie poniosły i zachowałem się bardzo głupio.
Dodam, że mam teraz przesrane. Spędziłęm noc w izbie zatrzymań i mam postawione zarzuty za które grozi do 8 lat więzienia.

Dodam, że nie polewałęm olejem lekarzy dlatego, że nie zgadzam się z ich protestami. Jak najbardziej uważam, że powinni zarabiać więcej. Oblałem olejem ludzi blokujących drogę.
Do tego nie byłto olej napędowy jak to podawały niektóre media, tylko silnikowy, było tego może pół litra, choć wylane z 4litrowej bańki.
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

kazdemu moze cisnienie skoczyc.

moze cie uniewinnia, jakas chwilowa niepoczytalnosc czy cos...

jak nie to pewnie w zawieszeniu...

mozesz sobie poprobowac ulozyc jakies sensowne argumenty w sadzie

http://praca.wp.pl/kat,18453,title,Doja ... caid=13dd2

razem z komentarzami...
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
Zablokowany

Wróć do „Wszystko o wszystkim”