nasz klubowicz Tirinti w TV

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
Barni
Stały gość
Stały gość

witam
dzisiaj widzialem naszego klubowego kolege Tirinti w TV na TVN24,nawet byl z nim wywiad.
oblal olejem strajkujacych lekarzy ,ktorzy blokowali droge,nie pozwalajac mu i innym uzytkownikom drog przejechac dalej.

:wav: gratulacje za odwage
i popieram cie w 100% nie dosc ze nie pomagaja ludziom w potrzebie(myslal tylko o wlasnych dupach,bo nawet o pielegniarkach zapomnieli) to jeszcze blokuja drogi
strajk raczej powinienien uderzac w rzad a nie zwyklych obywateli :evil:
ps
czy ktos widzial biednego lekarza??? :wink:
Awatar użytkownika
dr Mike
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Barni - przykro mi to mówić ale prezentujesz najbardziej prymitywny sposób myślenia, jaki jestem w stanie sobie wyobrazić...

Czy widziałem kiedyś biednego lekarza? No w sumie widzę codziennie rano w lustrze, widuję codziennie w szpitalu. Chyba, że mamy inne pojęcie "biedoty" w swoim słowniku. Ja zarabiam 960 zł netto miesięcznie, podobnie wszyscy inni młodzi lekarze. Wiesz ile wypłat potrzeba, że zrobić pie***ony remont silnika?

Niestety w Polsce utarł się stereotyp lekarza, biorącego łapówki lub zbierającego grubą kasę w prywatnym gabinecie. To teraz ja się spytam: widziałeś kiedyś młodego lekarza w prywatnym gabinecie? Nie, bo młodego nie stać na to, poza tym nikt do niego by nie przyszedł. Zaczynając od matury: 6 lat zapieprzania na studiach, rok stażu, 6 lat ostrego zapieprzania na specjalizację. Jeśli po drodze nie wpadnie żaden wolontariat (a często wpada), to po 13 latach można się nazwać specjalistą, otworzyć praktykę. Bierzemy drugi kredyt na 30 lat (pierwszy jest na mieszkanie), otwieramy gabinet. Mam nadzieję, że ktoś przyjdzie, zanim trzasnę jeszcze doktorat za kilka lat. Dlaczego nikt nie widzi, że przez te kilkanaście lat, pracowałem za połowę średniej krajowej? Na szczęście można dyżurować. 6 na miesiąc to standard ale jak się chce mieć fajne autko albo rodzinę założyć, to można wziąć więcej, nawet 10. Wtedy co trzecią noc spędzam w szpitalu ale mam szansę zwiększyć swoje zarobki o kilkaset złotych. Często się zastanawiam, czemu nie posłuchałem rodziny i nie poszedłem na SGH lub do PJWSTK. Ale życie to sztuka wyboru.

Ile Twoim zdaniem powinien zarabiać lekarz? 1/3 średniej krajowej? A może aż połowę? Przecież co on takiego robi? Wypisze kilka recept, gdzieś tam zajrzy, czegoś posłucha, czasami coś zoperuje. Każdy by to potrafił.
IMHO Polska jako zaścianek UE, jest takim ciemnogrodem, że aż przykro. Może kiedyś ludzie zrozumieją, czym się różni praca lekarza i nauczyciela od innych zawodów. Nie wiem, ile zarabia nauczyciel w krajach unii ale wiem ile zarabiają lekarze. Moje 960 zł przy 12000 zł na starcie w Wlk. Brytanii wygląda jak wygląda. A 12000 to tylko na początku, póki człowiek się czegoś nie nauczy. Ktoś pewnie powie, że w wlk. Brytanii jest lepsza wyleczalność, np. nowotwórów. Proponuję wtedy porównać ogólnokrajowe programy profilaktyczne w Polsce i tam. U nas służba zdrowia jest prawie prehistoryczna. Jeśli to wina lekarzy, to już wiele szpitali na świecie popełniło straszny błąd, zatrudniając nas.

O pielęgniarkach nikt nie zapomniał. Czy one zapomniały o nas rok temu, skoro my nie braliśmy udziału w negocjacjach?

Ty, jako znawca, powiedz mi proszę. Jak strajk miałby się odbywać, żeby uderzać w rząd, bez uderzania w Bogu ducha winnych pacjentów?
Żeby coś się zmieniło w tej sprawie, potrzebna jest niemalże rewolucja. Potrzebna jednak jest też świadomość obywateli, a przykład Twój i innych pokazuje, że jej niestety nie ma.

Tirintiego widziałem i nie będę tego komentować. Masz tylko szczęście chłopaku, że trafiłeś na lekarzy, a nie na rolników, górników itp. My przecież składaliśmy przysięgę i nam nie wypada pewnych rzeczy...

R.I.P.
Awatar użytkownika
EnDrIu
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

dr Mike pisze: Ja zarabiam 960 zł netto miesięcznie, podobnie wszyscy inni młodzi lekarze.
ile godzin robisz za ta kase?

PS Moze i w UK lekarz zarabia wiecej, ale tak samo jest z innymi zawodami, wiec w czym problem jakbys pracowal w biurze tez bys strajkowal, ze zarabiasz mniej niz osoba na tym samym stanowisku w UK?
Było: 200sx s13 SR20DET
Jest: 200sx s13 CA18DET

Sprzedam s13
topics20/s-s13-18t-z-gt28rs-vt31839.htm#288454
Awatar użytkownika
Barni
Stały gość
Stały gość

pytanie czy widzial ktos biednego lekarza bylo z przymrozeniem oka,jak wskazala ikonka

to wytlumacz mi po jakiego groma wychodza na ulice i przeszkadaja zwyklym mieszkancom,ktorzy tez wiaza ledwo koniec z koncem????moze ktos sie do pracy spieszy,a szef nie zrozumie ze spoznil sie bo ktos drogi blokowal,czy licza sie tylko lekarze???a jak patrze na starszych ludzi ktorzy umawiaja sie do specjalistow w kolejki na 6miesiecy w przod bo nie sa w stanie zaplacic za prywatna wizyte(wiem ze to jest problem rzadu z funduszami) przychodzi do lekarza a tu strajk i co kolejne 6 miesiecy-watpie zeby ich zdrowie czekalo
a przytoczone przez ciebie argumenty ze w anglii zarabiaja tyle.... troche do mnie nie przemawiaja,bo nie tylko lekarze maja taki problem,taki problem ma cala Polska

rozumiem ze lekarze strajkuja,ze zarabiaja za malo(chodzi mi o zwyklych lekarzy),ale niech strajk nie odbija sie na zwyklym spoleczenstwi-bo rzad tego strajku bezposrednio nie odczuwa

ps
a poza tym kto jest winny tej calej sytuacji
kto wybieral obecna ekipe rzadzaca???albo kto w ogole nie glosowal??
Awatar użytkownika
dr Mike
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Etat = 160 godzin na miesiąc.

A czy my postulujemy, że chcemy zarabiać tyle co w UK?
Zapewniam Cię, że ekspiedientka w Londynie nie zarabia więcej niż lek.
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

dr Mike - masz dużo racji,
znam to od podwórka bo moja druga połówka brnie przez te studia i znam perspektywy...

jednak jest druga strona medalu

"ustawiani" lekarze zarabiali kupę kasy,
np. w Polsce na pacjenta przypada 3x więcej tomografów niż w USA
tyle że te w stanach pracują 24h na dobę a nasze kilka godzin... oficjalnie
bo nieoficjalnie pracują na prywatne potrzeby "ustawionych" lekarzy

ty akurat jesteś ofiarą tej wojny, można rzec "mięsem armatnim"

ale globalnie niestety służba zdrowia jest pozbawiona ideałów
dlaczego fala strajków wybuchła po akcjach antykorupcyjnych?

bo nagle 90% dochodów wpływowej części lekarzy zostało obarczone wielkim ryzykiem..

oczywiście masz rację że to nie lekarze są winni tylko państwo,
niestety lekarze są w takiej sytuacji że są miedzy młotem a kowadłem (rząd - społeczeństwo) - taki zawód...

jedyne co można polecić to zmasowany marsz na warszawę i maksymalne utrudnienie życia politykom, masowe blokady sejmu, tras przejazdów polityków, domów prywatnych
niech oni poczują za co są odpowiedzialni...

można też dać w dupę górnikom - ograniczyć pomoc dal nich i ich rodzin do minimum
chcieli nierówności społecznej to niech odczują tego skutki - w końcu mając takie emerytury stać ich na prywatne kliniki....
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

ile to angielscy lekarze zarabiaja... - a czy wiesz ile kosztuje tam u nich szkola/sredniak/studia ? Cale przygotowanie do zawodu?
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
Awatar użytkownika
Barni
Stały gość
Stały gość

ODINN pisze:ile to angielscy lekarze zarabiaja... - a czy wiesz ile kosztuje tam u nich szkola/sredniak/studia ? Cale przygotowanie do zawodu?
nie dawno ogladalem jakis program o lekarzach w WB i tam bylo powiedziane wprost ze im jest taniej zatrudnic lekarza z poza WB i dac im o wiele wieksze wynagrodzenie niz by mieli ich u siebie ksztalcic(bo koszty sa ogromne wyksztalcenia lekarza).
Awatar użytkownika
dr Mike
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Roball - mówisz w sumie z sensen, tylko w jednym punkcie nie masz racji. Akcja strajkowa była organizowana od okołu roku. Ja sam widziałem spisane postulaty już w pierwszej połowie 2006 r. Jestem daleki od teorii spiskowej ale prędzej CBA zaczęło nagonkę przed strajkami, niż strajki rozpoczęły się po akcjach CBA.
Oczywiście zjawisko korupcji jest naganne.

Odinn - wiem, ile kosztują. Jest jednak coś takiego jak fundusz stypendialny. Z kolei w Niemczech studia są bezpłatne, tak jak w Polsce. Płaca na starcie dla lekarza z Polski - ok. 2000 euro. To nie są liczby z sufitu ale konkretne przykłady, z konkretnych szpitali.

Barni - przecież mówiłem, że Polska to ciemnogród. U nas władze wolą zwiększyć przyjęcia na Akademie Medyczne już w tym roku (w Warszawie z ok. 240, podobno do 400). UE pewnie już zaciera ręce :lol:
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Ale czy fundusz stypendialny obejmuje kazdego? Chlopaki po studiach wchodza w zycie z niezlym dlugiem...

Nie ma co sie pultac - taki mamy gowniany kraj.

Dr - musisz zmienic robote i tyle... :mrgreen:
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
Awatar użytkownika
damiano
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

i ja widziałem :!: Tirinti pełen szacun meen
Obrazek :!:
Awatar użytkownika
Andiqqqq
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Tak czytam i czytam i mam wrażenie ze są tu jacyś PiS'owcy. Ludzie zamknijcie jadaczki i przestańcie jak te pudle ujadać tylko z tego powodu ze ktoś powiedział, że lekarze zarabiają mało. Nie odszczekujcie się tylko dla zasady, przecięż to problem rządu a nie wasz. Nikt ci Barni ani tobie Endriu nie zabierze kieszonkowego. Jak nie wiecie co powiedzieć to zostańcie przy grach komputerowych. To chodzi o budżet i o to na jakie cele on idzie. Chcecie pogadać to pogadajmy przy piwie, ale poczytajcie najpierw trochę gazet żeby było o czym. Jak nie robicie nic w tej sprawie, oprócz bez sensownego paplania, to głosujcie na ludzi którzy zajmą sie ta polityka. Teraz są jacy są i możemy tylko obserwować i wyciągać wnioski. Jak przyjdą następne wybory to może wtedy będziemy wiedzieć na kogo glosować, haa?? Nie wyobrażam sobie pracować za 1000 zł po studiach i prawda jest taka, że każdy po studiach kto miał ambicje i chciał coś w życiu osiągnąć pracować za takie pieniądze nie będzie. Mieszkam z rodzicami, bo nie mam jeszcze swojego mieszkania, ale wiem ze same opłaty za 50m2 w tym telefon woda gaz internet i inne duperele to koszty 1000zł. A nie będę sie wyprowadzać na wieś tylko dlatego ze mam tam dom i ziemie i to mnie nic nie kosztuje. Mike jest w innej sytuacji bo nie może jak finansista czy ekonomista znaleźć sobie pracy w pobliskiej branży bo takiej niema. Potrzebne jest do tego doświadczenie i praktyka. Tak samo żaden z nas bez Akademii Medycznej nie zostanie lekarzem z ulicy. Jest to ścieżka, w którą jak raz sie wejdzie to już niema odwrotu. Więc jak ktoś przy mnie zacznie sie chwalić ze oblewał olejem lekarzy bo nie mógł postać w korku chwile to wypłacę mu z rurki 40 przez grzbiet. Lekarze mi i wam ratują życie. Niech sie nie daj boże stanie tobie coś przykrego w "TWOIM" 200SX kolego Trinity jakiś wypadek, a karetka przyjedzie po Ciebie z premedytacją 10 minut później. Ty nie mogłeś poczekać 10 minut jak mieli strajk. Niedokrwienie mózgu i po tobie. Brawo!!! Jak stać cię na 200sx to i na to żeby postać w korku, bo bynajmniej nie jest to auto dla biednych. A może ty przyszedłeś tam z olejem z Lidla bo ci sie przelewa i lubisz sobie czasem chlusnąć w lekarza :) hee?!? A lekarze strajkują bo nie maja na 200sx, ani na opłaty, ani na zakładanie rodziny. Nasz Dr Mike jest właścicielem S13 bynajmniej nie dlatego że mu się przelewa. Ma full serię bo na tyle go stać i jest dobrym człowiekiem!!! Wiec jak następnym razem jak ktoś z was spróbuje podnieść rękę na lekarzy to niech pomyśli, że w tym tłumie może być Mike.
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

dr Mike pisze:Roball - mówisz w sumie z sensen, tylko w jednym punkcie nie masz racji. Akcja strajkowa była organizowana od okołu roku. Ja sam widziałem spisane postulaty już w pierwszej połowie 2006 r. Jestem daleki od teorii spiskowej ale prędzej CBA zaczęło nagonkę przed strajkami, niż strajki rozpoczęły się po akcjach CBA.
Oczywiście zjawisko korupcji jest naganne.
no fakt, kaczory grają poniżej pasa (wojsko)

myślę że dość szybko zostaną rozliczeni ze swoich decyzji...
i nie będzie to bezbolesne...
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
kaszub
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

BARNI - jak Ci sie nie podoba ze lekarze strajkują to tez strajkuj np. z tego powodu ze lekarze strajkuja

BARNI NA PREZYDENTA!!!!

p.s. odebrałeś swoja padake?? :wink:
Ostatnio zmieniony pt 01 cze, 2007 19:34 przez kaszub, łącznie zmieniany 1 raz.
... no mazna po wierzchy wysmarowac i tak sie wezre... GOSCIU mial racje jestem niedoro-zwojem...
ja pier..le jak ja pisze kaszub naucz mnie w koncu czytac bo to wicha co ja wyczyniam

ca18det JDM stage 2, PRESTIŻ garage
Awatar użytkownika
andrev99
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

pogratulować kultury osobistej koledze. dzięki postawom takich ludzi jak on, którzy dbają o własna dupę w tym kraju nic sie nie zmieni. po prostu żenada!!! szkoda, że pokazali czym, jeździ....
części z laminatu do 200sx
tel. 501-689-907
Zablokowany

Wróć do „Wszystko o wszystkim”