problem z bovem..

intercooler, orurowania, filtry powietrza, bovy,

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
pascalek
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Witam, w końcu udało mi się pospawać rurki i założyłem bov'a, a konkretnie 'the sun' od reddevila. Pierwsza jazda testowa - ładnie psyka przy zmianie biegów na pełnym doładowaniu (seryjnym). Przyjeżdżam z powrotem, poczekałem aż turbinka ostygnie i zgasiłem go. Postał tak ok 10-15 minut.
Kolejne odpalenie tym razem już do domu, kolejne testy bov'a i cisza, nic nie słychać :/
Jaka może być przyczyna ?
Druga sprawa to czy na biegu jałowym podczas 'gazowania ;)' powinno być słychać bov'a ?
U mnie już od początku tego nie było :/.
Kilka fotek jak został założony i podłączone podciśnienie- kiepska jakośc bo telefonem pod wieczór..
Widok ogólny na bov:
Obrazek
W tą rurkę się wpiąłem:
Obrazek
A tak wyglądają u mnie trójniki:
Obrazek

Ktoś może ma pomysł dlaczego nagle przestało działać ?
Awatar użytkownika
clicker200sx
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Po pierwsze masz w zlym miejscu podlaczone podcisnienie do kolektora ssacego.
Prawidlowe podcisnienie znajduje sie tuz przy przepustnicy.
a co do strzalu bova na biegu jalowym to zalezy od twardosci sprezyny bovy the sun maja z reguly twarda i na biegu jalowym sa zbyt male obciazenia turbiny zeby strzelil (tak mi sie wydaje)
Sprawdz jeszcze dokladnie dolot bo byc moze grzesc sie rozszczelnil to rowniez jest tego objaw.
Awatar użytkownika
bazabaza
Stały gość
Stały gość

bova podepnij tutaj tak jak na zdjęciu:

a jeszcze jedno jak już wszystko będziesz miał dobrze podpięte mógłbyś nagrać dźwięk ja syczy the sun bo właśnie przymierzam sie do zakupu bova a nie wiem jakiego wybrać
Załączniki
1.jpg
Doładowanie jest jak narkotyk za pierwszym razem najlepsze później wydaje sie tylko słabsze i słabsze ...więc musisz ładować więcej!
Awatar użytkownika
pascalek
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

w takim razie jutro z samego rana jadę po inny trójnik i spróbujemy.
bazabaza, jeśli będzie banglać jak trzeba to nagram ;)
W woli zdobycia wiedzy, dlaczego tak jak się obecnie podpiąłem jest źle ? Wskaźnik w sumie dobrze odczytuje bo max co tam się pojawiło to 0.6 bara. Aczkolwiek jest z nim problem bo gdy silnik jest na większym obciążeniu np. pod górkę, zaczyna brzęczeć... Wskaźnik raczej ok bo greddy.
Awatar użytkownika
clicker200sx
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

pascalek pisze: Wskaźnik w sumie dobrze odczytuje bo max co tam się pojawiło to 0.6 bara.
to nie jest seryjne doladowanie t25 laduje seryjnie 0.8 bara
chyba ze masz t28 bez mbc to OK
Awatar użytkownika
ZyZZyX
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

clicker200sx pisze:
pascalek pisze: Wskaźnik w sumie dobrze odczytuje bo max co tam się pojawiło to 0.6 bara.
to nie jest seryjne doladowanie t25 laduje seryjnie 0.8 bara
chyba ze masz t28 bez mbc to OK
A mi sie wydaje ze doladowanie jest ok, w moich dwoch s13'tkach od początku bez dlubania jak sie zalozylo wskazniki to pokazywalo 0,6bara na roznych wskaznikach. To raczej kwestia seryjnych ustawien WG.
xree
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

"a co do strzalu bova na biegu jalowym to zalezy od twardosci sprezyny bovy the sun maja z reguly twarda i na biegu jalowym sa zbyt male obciazenia turbiny zeby strzelil" sorki że zapytam ale u mnie turbo raczej nie smiga na biegu jałowym(nie ładuje w kolektor) chyba że sie myle?? Wnioskuje po tym że trzymając auto przy 4tys. rpm nic nie syczy itd... dopierow w momencie puszczania sprzęgła(przy włączonym biegu) słychać ewidentne pssssss..... czy może coś u mnie jest podłubane??
Awatar użytkownika
eMTi
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

A do ilu obrotów go zakręciłeś na jałowym? Ja mam tez The Sun i na jałowym strzela od ok 5tys/min wcześniej nie ma reakcji, a przy jeździe strzał jest wcześniej.
Awatar użytkownika
pascalek
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Dzięki panowie !!
Wpiąłem się w tą rurkę o której mówiliście i raz że bov działa, nawet na jałowym, to i wskaźnik doładowania mi już nie brzęczy. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc !!

bazabaza filmik próbowałem nakręcić telefonem ale niestety biedny telefon i nic nie słychać, postaram się pożyczyć od kogoś jakiś lepszy sprzęt do nagrania dźwięku ;]
Awatar użytkownika
locdog
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

witam,
a moglby ktos wrzucic zdjecia podlaczenia podcisnienia do bova i wskaznika doladowania w SR20DET?
z gory dziekuje za pomoc
pozdrawiam
Awatar użytkownika
EnDrIu
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

locdog pisze:wskaznika doladowania w SR20DET?
z gory dziekuje za pomoc
pozdrawiam
takie foto znajdziesz w poscie wskazniki
Było: 200sx s13 SR20DET
Jest: 200sx s13 CA18DET

Sprzedam s13
topics20/s-s13-18t-z-gt28rs-vt31839.htm#288454
Awatar użytkownika
kamil79
Coś już wiem
Coś już wiem

Ja mam bova the sun i postaram się nagrać filmik jeśli ktoś potrzebuje.
Czerwone są szybsze... YZF600R thundercat + oval carbon laser exhaust onboard ;)

Nissan narazie sold ;(
Rover 75 - dupowóz
Awatar użytkownika
bazabaza
Stały gość
Stały gość

kamil79 pisze:Ja mam bova the sun i postaram się nagrać filmik jeśli ktoś potrzebuje.
będę wdzięczny
Doładowanie jest jak narkotyk za pierwszym razem najlepsze później wydaje sie tylko słabsze i słabsze ...więc musisz ładować więcej!
Awatar użytkownika
kamil79
Coś już wiem
Coś już wiem

Ostatnio zmieniony pt 01 cze, 2007 17:17 przez kamil79, łącznie zmieniany 1 raz.
Czerwone są szybsze... YZF600R thundercat + oval carbon laser exhaust onboard ;)

Nissan narazie sold ;(
Rover 75 - dupowóz
Awatar użytkownika
rysiul123
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

eMTi pisze:A do ilu obrotów go zakręciłeś na jałowym? Ja mam tez The Sun i na jałowym strzela od ok 5tys/min wcześniej nie ma reakcji, a przy jeździe strzał jest wcześniej.
Coś w tym jest ja ma Propera i też na jałowym syczy przy ok 5k rpm, podczas jazy przy obciązeniu to juz od 3k rpm syczy konkretnie.
power by DRiFT
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ dolotowy”