Wymiana żarówek podświetlenia (fan i A/C control unit) S14

anteny, oświetlenia deski, centralny, wycieraczki oraw szystko co miga i pipa na 12V bądź 30kV ;)

Moderator: Moderator

StefanS
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Krzysiu pisze:a ja zapytam na jaki kolor powinny byc seryjnie podswietlone przyciski ?
O ile mam seryjne to w środku są żaróweczki na 12V a na nich naciągnięty niebieski kapturek. Więc przez tego kondoma światło jest błękitne. Niestety na razie mi to nie działa i nie wiem czy na zewnątrz przyciski są podświetlone na niebiesko czy w ogóle tego nie widać a kondom jest tylko po to żeby rozproszyć światło.

S
Nissan 200sx S14 Silvia
Obrazek
Awatar użytkownika
Krzysiu
Stały gość
Stały gość

StefanS pisze:
Krzysiu pisze:a ja zapytam na jaki kolor powinny byc seryjnie podswietlone przyciski ?
O ile mam seryjne to w środku są żaróweczki na 12V a na nich naciągnięty niebieski kapturek. Więc przez tego kondoma światło jest błękitne. Niestety na razie mi to nie działa i nie wiem czy na zewnątrz przyciski są podświetlone na niebiesko czy w ogóle tego nie widać a kondom jest tylko po to żeby rozproszyć światło.

S
dzieki bardzo. ja zasugerowalem sie zdjeciami subka i wlozykem zielone. ale fakt byly biale z niebieskimi kondonikami. chyba popsulem potencjometr cieplo/zimno wiec i tak musze rozebrac :angered:
[scroll][center]*** ORDYNUSS Team *** member # 000,5/06
Jak ja sie przewrócę, to się za swoje przewrócę
[/center][/scroll]
Obrazek
StefanS
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Jeszcze dla potomnych napiszę że żeby wymienić diodę do podświetlenia dziubka suwaka ciepło/zimno nie trzeba nic rozbierać. Należy ściągnąć tylko ten dziubek i dioda wysuwa się do przodu. Zielona, kwadratowa - chyba zwykła, przy 3V świeci intensywnie na zielono, przy 4V zaczyna już świecić na żółto - dalej nie sprawdzałem żeby nie spalić. :-)
Nissan 200sx S14 Silvia
Obrazek
Awatar użytkownika
Krzysiu
Stały gość
Stały gość

StefanS pisze:Jeszcze dla potomnych napiszę że żeby wymienić diodę do podświetlenia dziubka suwaka ciepło/zimno nie trzeba nic rozbierać. Należy ściągnąć tylko ten dziubek i dioda wysuwa się do przodu. Zielona, kwadratowa - chyba zwykła, przy 3V świeci intensywnie na zielono, przy 4V zaczyna już świecić na żółto - dalej nie sprawdzałem żeby nie spalić. :-)
to jeszcze powiedz gdzie zanabyc taka diode ;)
[scroll][center]*** ORDYNUSS Team *** member # 000,5/06
Jak ja sie przewrócę, to się za swoje przewrócę
[/center][/scroll]
Obrazek
StefanS
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Myślę że w elektronicznym. Nie zmierzyłem wymiarów ale myślę, że to coś w ten deseń:
- http://www.tme.pl/dioda-led-2x5mm-zielo ... 13hdt.html
- http://www.tme.pl/dioda-led-2x5-zielona ... 254id.html

S
Nissan 200sx S14 Silvia
Obrazek
Awatar użytkownika
bartekl
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

subek pisze:AFR, Aem UEGO ;) Gratuluje dobrego oka :D
ladna choinka - grube swiecidelka :D
pogratulowac :)

ps. podswietlenie zegarow zmieniales, czy tylko na fotce wyszly tak intensywnie biale ?

pozdro !
Awatar użytkownika
subek
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Krzysiu, a gdzie tam widziales zielone? Wcisniete przyciski swieca na ziolono z dolu. Tak chyba wszystkim swieca? Za to z gory na moim zdjeciu widac, ze podswietlanie jest biale. Pomimo, ze wsadzilem niebieskie zarowki to i tak swieca na bialo.

bartekl, do deski rozdzielczej wsadzilem biale zarowki takie Philipsy z niebieskim lepkiem. Jakie sa w ogole w serii? Bo u mnie poprzedni wlasciciel cos kombinowal.
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

w serii są białe z niebieskimi kondonami ;) same białe żarówki świecą na żółto bleee
ja włożyłem diody białe a świecą leciutko niebieską poświatą, bardzo ładnie to wygląda.
Strojenie CA18DET , SR20DET , RB25DET (Nistune , PowerFC) , Honda (Crome) , Subaru
Awatar użytkownika
bartekl
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

przy moich nie widac zeby bylo cos grzebane - swieca na zolto.
notabene - dokladnie tak jak u Ciebie przyciski od nawiewow.

dlatego zdziwil mnie bialy kolor :)

bedzie trzeba sie rozejrzec za tymi philipsami.
czy to byl ten sam rodzaj zarowek, ktore podlinkowales wczesniej ?
Awatar użytkownika
subek
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

To sa takie jak do postojowek W5W. Philips Bluevision chyba sie nazywaja.
Awatar użytkownika
I.T
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Ogolnie zarowy sa biale po zapaleniu. Ostatnio sam wymienialem u mnie podswietlenie (oryginalna dioda nissana ok. 35zl)

Mam pytanie odrazu zwiazane z tematem u mnie pod panelem tylko podswietla sie guzik awaryjnych? a szyby i przeciwmgielne sa ciemne (jedynie jak zapale to pali sie dioda ze wloczone) ale podswietlenia jako tako nie ma ?

Ogladalem juz wczesniej guziki ale to taka zbrojna kostka wiec nie rozbieralem. Rozumiem ze problem moze lezec w bezpieczniku?
W123 81` 280E 185 HP
200SX 94` 280 HP
V70 97` 2.0T AWD 225 HP

" Most important thing is not power but engine response "

Don`t say what you think cause you get Ban
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka ogólna”