Który to szlif?

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
Qubi
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Słuchajcie, może już to gdzies było ale nie mogę znaleźć.

Rozebrałem już silniczek CA18DET na miękko, tylko mam mały kłopot - prośbę. Jeśli dobrze przeczytałem w serwisówce to nominalny wymiar wału to 52,951-52,975 pod główne panewki i 44,954-44,974 pod korby.

Mój wał do dokładnych pomiarów pojedzie dopiero w poniedziałek, ale zmierzyłem go dziś suwmiarką i wychodzi 52,2 główne oraz 44,5 korby. Waszym zdaniem który to szlif? Bo ja się obawiam że drugi, czyli "jestem w dupie" :angered:

A w ogóle tak wygryzionych panewek to nie widziałem jeszcze w życiu, jutro będę miał aparat to zrobię i wrzucę fotki.

Zobaczymy w poniedziałek jak sprawa wygląda.

dzięki.
Poziom samozadowolenia turbomaniaka jest wprost proporcjonalny do nadciśnienia powietrza wtłaczanego do cylindrów...
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

suwmiarka to kij nie pomiar wiec nie ma sie co sugerowac... Jesli wyjdzie na drugi szlif to jeszcze nie jest tak zle :) Jarek z tego co pamietam mial na 3, ja mam na drugi bo innego walu nie szlo dostac :) Auta smigaja i maja troche mocy, grunt to zrobic solidnie szlif (z pasowaniem) pod panewki ktore kupisz...
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #005/06 Nie jestem alkoholikiem jestem koneserem bo pić nie muszę, piję bo lubię ...[/scroll]
Awatar użytkownika
Qubi
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Taki mam zamiar, będzie zrobione pasowanie, ale miło by było gdyby okazało się jednak że wystarczy drugi szlif. Jeszcze jedno w takim razie pytanie, czy ktoś wie gdzie można kupić tłoki w nadwymiarze do CA?

Dzięki!
Poziom samozadowolenia turbomaniaka jest wprost proporcjonalny do nadciśnienia powietrza wtłaczanego do cylindrów...
Awatar użytkownika
blurek
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

w ASO lub wchodzisz w kucizne
http://www.ext.com.pl - radiolinie, teleinformatyka
Awatar użytkownika
Qubi
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

No to mnie nie pocieszyłeś... Czy ASO czy kucizna oznacza duże inwestycje... Heh, nyski :lol:
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Qubi pisze:No to mnie nie pocieszyłeś... Czy ASO czy kucizna oznacza duże inwestycje... Heh, nyski :lol:
a no :) choc tloki maja jeszcze wmiare znosne ceny jesli chodzi o kucizne. Ostatnio Wildcat robil remont i dawal tloki Wiseco. W sumie jak juz wymieniac to lepiej brac kucizne :)
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #005/06 Nie jestem alkoholikiem jestem koneserem bo pić nie muszę, piję bo lubię ...[/scroll]
Awatar użytkownika
Qubi
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

W sumie tak, mam jeszcze jeden pomysł, czy ktoś może ma do sprzedania przyzwoity blok w nominale do CA18DET z jakieś znośne pieniądze?
ChEsTeR

Jezeli chodzi o szlif to masz wszysko napisane na panewkach od strony podpor. Producenta oraz wymiar " szlif", do którego sa przenaczone
Awatar użytkownika
Qubi
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Dzięki za info, sprawdzę to dzisiaj i będę wiedział co i jak.
Awatar użytkownika
hackie
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

na penwece masz napis tak jak kolega wyzej mowil:
0.0 nominal
0.25 I szlif
0.5 II szlif
0.75 III szlif
1.0 IV szlif

Bardzo wal zjechany ??? moze to panewka zostala na wale i tak to wyglada - sproboj zdrapac :)
Korby cale ???
SILVIA CA18ET / T25 / bedzie IC, wiekszy bost i remont nadwozia :)
Awatar użytkownika
Qubi
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Wał nie jest dramatyczny, ale 3 szlif będzie robiony, bo był drugi ale najwyraźniej bez pasowania i baaardzo po taniości. Korby są dobre, tłoki nominał w bloku po szlifie. Tak więc do kupienia są tłoki, pierścienie - I nadwymiar oraz panewki (IIIszlif). Do tego trochę roboty z obróbkami, pasowaniem i wyważeniem i nissan będzie śmigał :mrgreen:
Awatar użytkownika
Rafi
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

bez nowo pompy oliwy i good cas'a to H bedzie smigał
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #001/06 lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
[/scroll]
Awatar użytkownika
Qubi
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

WTF is good cas??

Pompa wiem, że do wymiany, gorzej tylko, że nie jest łatwo ją znaleźć nową, jak znasz jakiś namiar to daj jakieś info jak możesz... dzięki :D
Awatar użytkownika
hackie
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

ze trzeci szlif zrobisz to sie nie ciesz :)
tak samo pierwszy szlif :)
w polsce jest malo ludzi ktorzy przeszlifuja o taki maly wymiar :(
zazwyczaj robia II i IV szlif :(
pompa oleju to tylko hipol:
(0-22) 81 - 40 - 447
jedyne co znalazlem :(

ale tak szczerze to nowa pompa moze za duzo nie zdzialac :(
stara moze okazac sie duzo lepsza :(

w jaki sposob stwierdziles ze pompa do wymiany ???
sprawdz luzy na zazebieniach i zobacz czy dekiel nie wytarty - jak luzow nie ma a dekiel wytarty to tylko go splanowac i bedzie jak nowka :)

i jeszcze jednego nie rozumiem jednego "tłoki nominał w bloku po szlifie"
przeciez takie cos na zimnym silniku powinno sie pozacinac !!! na goracym jeszcze jakos moglo to chodzic ale mi sie wydaje ze te cylindry sa tak wyjechane ze tylko wydaje sie ze ktos tu robil szlif
a progow nie ma ???
SILVIA CA18ET / T25 / bedzie IC, wiekszy bost i remont nadwozia :)
Awatar użytkownika
Qubi
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Pompa niestety ma spore luzy, z resztą przed rozbiórką na wolnych potrafiła migotać delikatnie kontrolka ciśnienia, czyli jest źle.

Co do bloku to na 100% jest po szlifie, progów nie ma w ogóle, natomiast tłoki mają około milimetra luzu, a to znacznie za dużo, z resztą widać po nich ze są dość stare, trochę wżerów i takich tam, sporo nagaru. Po prostu w stosunku do tłoków, blok wygląda podejrzanie dobrze. Widać było z resztą że silnik nie dawno był rozbierany, coś musiało być "na rzeczy"

Pozdro
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”