Siema mam pytanie dość głupie ale ja sie nie znam ... Jak wygląda sprawa sterowanie ciśnieniem doładowania wiem że w mbc kreci sie zaworkiem i jest ok. A co jak podłacze któryś
z tych komputerów ? one maja jakąś opcje sterowania czy jak to wygląda. Jeszcze mam pytanie który z tych dwóch tj. Apexi S-afc II. czy smt6 jest łatwiejszy w montażu i konfigracji. i czy smt 6 ma możliwość podłączenia laptopa przez usb.
Apexim i smt 6
Moderator: Moderator
Odnosnie kontroli cisnienia doladowania to nei zrealizujesz tego dobrze ani na tym Apexi, ani na SMT6. Dodajac nawet mapsensor musisz mierzyc jeszcze temperature i uwzgledniac wiele innych parametrow (jak zapamietanie cisnienia przed odpaleniem silnika - czyli zerowanie).
Odnosnie SMT6 to ma on RS232 wiec aby podpiac pod USB musisz kupic konwerter USB<->RS232.
Jesli zalezy ci na dobrym EBC to pozostaje Apexi AVC-R, unikniesz roznych dziwnych problemow w tym niebezpiecznych pikow cisnienia, dobierania odpowiedniego solenoidu, map sensora itd.
Odnosnie SMT6 to ma on RS232 wiec aby podpiac pod USB musisz kupic konwerter USB<->RS232.
Jesli zalezy ci na dobrym EBC to pozostaje Apexi AVC-R, unikniesz roznych dziwnych problemow w tym niebezpiecznych pikow cisnienia, dobierania odpowiedniego solenoidu, map sensora itd.
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #005/06 Nie jestem alkoholikiem jestem koneserem bo pić nie muszę, piję bo lubię ...[/scroll]
-
Turbokj
Apexi AVC-R nie jest teraz w cale taki drogi
Czy podłącze to sam ? i ustawie żeby działało dobrze ? wiecie za punkt honoru postawiłem sobie że wszystko zrobie sam ....
Ja robiłem sterowanie ciśnieniem przez smt6 w s14 (przez seryjny zawór), sama regulacja ciśnienia działała bez zarzutu, tylko głupio że ustawiasz ciśnienie i nie wiesz ile, dopiero później sprawdzasz ze wskaźnikiem ile będzie, ale jak już ustawisz to działa dobrze. Można mieć dwa róznie ciśnienia na dwóch mapach i działa ok.
ALE, i tak wrócił MBC od propera, bo różnica w szybkości narastanaia ciśnienia jest ogromna, mimo że i przez smt6 i przez mbc max ciśnienie jest takie same to przy smt6 auto bardzo wyraźnie gorzej przyśpiesza.
Można zrobić tak że np. do 0,7 bara podnosisz MBC a w smt6 ewentualnie podnoscisz sobie więcej na drugiej mapie albo w jakimś zakresie obrotów.
ALE, i tak wrócił MBC od propera, bo różnica w szybkości narastanaia ciśnienia jest ogromna, mimo że i przez smt6 i przez mbc max ciśnienie jest takie same to przy smt6 auto bardzo wyraźnie gorzej przyśpiesza.
Można zrobić tak że np. do 0,7 bara podnosisz MBC a w smt6 ewentualnie podnoscisz sobie więcej na drugiej mapie albo w jakimś zakresie obrotów.
Lui mozna i na SMT6 tak podlaczyc aby dzialalo jak MBC Pressure, bo widocznie miales jako Bleed. Ale to i tak dziala kupiasto, uwierz mi
Jak ci sie zmieni temperatura to cale ustawienia w SMT6 ida w lep
Mozna podpiac czujnik temperatury jednak na prostych mapach nie zapewnisz inteligentnej reakcji na te zmiany tak jak to robi AVC-R.
Troche przy okazji moda ECU walczylem z EBC i uwierz duzo problemow musialem rozwiazac, a i tak jest jeszcze soft do znacznych poprawek... Zreszta narazie to odpuszczam bo nie mam odpowiedniego zaworka i zapewne wyladuje ten co w AVC-R.
Turbokj AVC-R spokojnie sam podlaczysz nie jest to trudne, obsluge po paru dniach zabawy powinienes rozkminic
(z tego co ogladalem instrukcje nie jest to sprawa trudna).
Zreszta popytaj brt on sie bawil tym sprzecikiem i od strony obslugi zapewne powie wiecej...
Troche przy okazji moda ECU walczylem z EBC i uwierz duzo problemow musialem rozwiazac, a i tak jest jeszcze soft do znacznych poprawek... Zreszta narazie to odpuszczam bo nie mam odpowiedniego zaworka i zapewne wyladuje ten co w AVC-R.
Turbokj AVC-R spokojnie sam podlaczysz nie jest to trudne, obsluge po paru dniach zabawy powinienes rozkminic
Zreszta popytaj brt on sie bawil tym sprzecikiem i od strony obslugi zapewne powie wiecej...
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #005/06 Nie jestem alkoholikiem jestem koneserem bo pić nie muszę, piję bo lubię ...[/scroll]
było podłączone tak że blokowało dostęp powietrza to wg dopuki się nie otworzyło, ale może to wina zaworka że nie jest super szczelny i jednak coś puszcza.
Po pol godzinie zabawy z AVC-R udalo mi sie conajmniej o 500RPM zredukowac laga w porownaniu z MBC Propera, a da sie pewnie wiecej tylko nie mialem kiedy wyprobowac bo zarznalem sprzeglo przy testach
Generalnie to fajna zabawka, podlaczenie nie jest trudne jezeli troche ogarniasz swoj samochod.
PS. S-AFC jest do sterowania paliwem.
PS. S-AFC jest do sterowania paliwem.
Mam takie pytanko szukam urządzenia które pozwoli mi monitorować prace komputera a w razie np. spadku ciśnienia powiadomi sygnałem. Obecnie mam wskaźniki z których nie jestem zadowolony.
Cena urządzenia w granicach 500 - 1000zł
Jak ktoś coś wie to poprosze o info
Lubimy ostro zakurzyć .....
Mozesz to jakos uscislickevin pisze:Mam takie pytanko szukam urządzenia które pozwoli mi monitorować prace komputera a w razie np. spadku ciśnienia powiadomi sygnałem. Obecnie mam wskaźniki z których nie jestem zadowolony.
Spadek cisnienia, ok cisnienia krwi
subek jakie ustawienia zmieniales zeby spadl lag ??
Ja zdazylem sie tylko troche pobawic (nadal niewiem jak sie ustawia AVC-R zeby sie uczył), regulowalem tylko boost i duty ale tylko nieznacznie w zaleznosci od obrotow silnika.
Ogolnie uzywalem sprzetu jako zegar doladowania.
Duty ustawione bylo na 40%
Boost na 0,8Bara
Doladowanie max bylo przy chyba 4600 obr
0,1bara pojawialo sie przy 2200obr.
Ja zdazylem sie tylko troche pobawic (nadal niewiem jak sie ustawia AVC-R zeby sie uczył), regulowalem tylko boost i duty ale tylko nieznacznie w zaleznosci od obrotow silnika.
Ogolnie uzywalem sprzetu jako zegar doladowania.
Duty ustawione bylo na 40%
Boost na 0,8Bara
Doladowanie max bylo przy chyba 4600 obr
0,1bara pojawialo sie przy 2200obr.
Pierwsze co zrobilem to wylaczylem self learn hehe Dokladnie nie pamietam ale:
- Na poczatek boost i duty - to juz masz.
- Ne point 1 - 1,5tys i co 500rpm w gore do ne 5. Od 5 do 8 co 1tys rpm.
- Od poczatku do 2tys rpm, duty na maksa 90%, pozniej standardowo.
- F/B speed - wszedzie 5
Jak poskladam Nissana to napisze Ci wiecej, bo wszystkiego nie pamietam.
- Na poczatek boost i duty - to juz masz.
- Ne point 1 - 1,5tys i co 500rpm w gore do ne 5. Od 5 do 8 co 1tys rpm.
- Od poczatku do 2tys rpm, duty na maksa 90%, pozniej standardowo.
- F/B speed - wszedzie 5
Jak poskladam Nissana to napisze Ci wiecej, bo wszystkiego nie pamietam.
http://www.plxdevices.com/index.html
moze by zrobic zamowienie zbiorowe u nich ??
moze akurat dadza lepsze ceny.
PS czasami na ebay.com trafialy sie R-500 ze wszystkim za ok 500$
moze by zrobic zamowienie zbiorowe u nich ??
moze akurat dadza lepsze ceny.
PS czasami na ebay.com trafialy sie R-500 ze wszystkim za ok 500$